Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ÜRETİCİ ŞOKTA!

ÜRETİCİ ŞOKTA!

Fındık üreticilerini ilgilendiren gelişme yaşandı. Üreticinin merakla beklediği fiyatların duyurusu yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TMO aracılığıyla beklenen fındık fiyatlarını 10.5 lira olarak açıklarken Levant kalite fındık için 10 TL fiyat

-BAYRAKTAR: ÜRETİCİMİZ TMO´NUN AÇIKLADIĞI FİYATA SON DERECE TEPKİLİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık maliyetlerinin yüksek olduğunu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın da yerinde tespit ettiğini, buna rağmen TMO´nun Giresun kalite fındık için kilogram başına 10.50, levant kalite için 10 lira olarak açıklanan fiyat son derece yetersiz kaldığını bildirdi.
?Tüccar, TMO´nun verdiği fiyatın netini hesaplamış, kendi fiyatının altında kaldığını görmüş ve piyasa fiyatlarını hem Doğu Karadeniz´de hem Batı Karadeniz´de aşağı çekmiştir.?diyen Bayraktar, ?Üreticimiz TMO´nun açıkladığı fiyata son derece tepkili. Bahçeye girmeyeceğini söyleyen, fındık ağaçlarını kesen üreticilerimiz bile var. Hükümetimiz, 500 bin fındık üretişinin sesine kulak vermeli, sorunu görmeli, acilen TMO fiyatlarını revize ederek tepkiyi dindirmelidir? dedi.

-TMO, ÜRETİCİYİ MEMNUN ETMEK İÇİN PİYASAYA GİRİYORSA,
BU FİYAT ÜRETİCİYİ MEMNUN ETMEDİ!
TMO´nun bu fiyatla piyasaya girmemesi gerektiğini savunan Bayraktar ?Ofis, üreticinin görüşünü almadan, müzakere etmeden fiyat açıklamıştır. Açıklanan fiyat, üreticimizin cebine giren fiyat değildir. Randıman meselesi var. Levant kalitede 10 liralık fiyat, 50 randımana veriliyor. Bu şu demektir. Randımandaki 1 puanlık düşüş 20 kuruşa denk gelecek. Doğu Karadeniz´de şu an randıman külleme, aşırı sıcaklar nedeniyle 47´ye hatta 45´e kadar iniyor. 47 randıman olsa fiyat 9.40 TL, 45 randıman olsa 9 liraya düşüyor. Olay bununla da kalmıyor. Kriterlerde de sıkıntılı. TMO, nem oranı %6, buruşuk oranı %10, çürük oranı %3´ü geçen fındığı almıyor.?dedi.

-ÜRETİCİNİN SESİNE KULAK VERİLMELİ
Üreticinin nabzını sürekli tuttuklarını, onlarla iç içe çalıştıklarına dikkat çeken Bayraktar, ?Tüccar, TMO´nun verdiği fiyatın netini hesaplamış, kendi fiyatının altında kaldığını görmüş ve piyasa fiyatlarını hem Doğu Karadeniz´de hem Batı Karadeniz´de aşağı çekmiştir. Üreticimiz TMO´nun açıkladığı fiyata son derece tepkili. Bahçeye girmeyeceğini söyleyen, fındık ağaçlarını kesen üreticilerimiz bile var. Hükümetimiz, 500 bin fındık üreticisinin sesine kulak vermeli, sorunu görmeli, acilen TMO fiyatlarını revize ederek tepkiyi dindirmelidir. Maliyet, randıman düşüklüğü, barem kriter sorunları, nakliye masrafı, stopaj ve Bağkur kesintileri de dikkate alınmalı, üreticimizi memnun edecek bir fiyat verilmelidir. Konuyla ilgili üreticinin görüş ve taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba´ya ilettik.?dedi.

-BEKLEDİĞİMİZ FİYAT 11 TL İDİ
Terme Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mithat Türkyılmaz, Üreticinin beklentisinin 11 TL olduğunu belirterek TMO´nun açıklamasını yetersiz bulduğunu söyledi.
Türkyılmaz ?Bu sezon rekoltenin 550-600 bin ton ortalamasında açıklanmasını bekliyorduk. Ayrıca TMO´dan beklediğimiz fiyat da 11 TL idi. Bu fiyat üreticiyi hiç olmazsa zarar ettirmezdi. Eğer TMO fındık alım fiyatını 11 TL olarak açıklasaydı, dövizi 2 milyarın üzerine çıkaracağı için bundan hem devlet kazanacak hem de üreticimiz biraz daha rahat nefes alacaktı. Doğru olan da budur. İlgilileri bu konuda uyarıyoruz.?
Bakanlığımız bu doğruya yaklaştı fakat tam olarak uygulayamadı. Organik desteklerin de bayramdan önce ödenmesini bekliyorduk. Bu gerçekleşti. Bunun için teşekkür ediyoruz.?dedi.

-VAY ÇİFTÇİNİN HALİNE
Fındık üreticisi, TMO´nun fındık alımının 12.50 TL olarak beklediklerini söyleyerek, ?Giresun kalite fındığın 10.50 TL, Levand kalite için 10 TL açıklaması üreticiyi şok etti.? dedi.
Fındığın 8 TL´ye mal olduğunu belirten üretici ?TMO fındığa 10 TL fiyat verdi. Üreticinin eline geçen bu yıl, 10 TL´den 9.25´tir. Giresun fındığına 10.50 fiyat verildi. Terme civarında fındık rekoltesi düşük olduğundan çiftçinin eline bu rakam 8.75 gibi geçer. Zaten maliyeti 8 TL olan fındıkta kilo başı üreticiye ancak 75 kr geçiyor. Devlet çiftçiliği bitirdi, şimdi de fındıkçılığı bitiriyor. Kim yapar bu fındıkçılığı.?dedi.