Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

ÜRETİCİ ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKMA NOKTASINA GELDİ

ÜRETİCİ ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKMA NOKTASINA GELDİ

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün,Gübre, mazot, ilaç, tohum ve hayvancılık yapanlar için yem fiyatına yetişmenin mümkün olmadığını söyledi.

    Gübre, mazot, ilaç, tohum ve hayvancılık yapanlar için yem fiyatına yetişmenin mümkün olmadığını belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün "Üretici ürettiği ürünle girdi alamaz duruma gelince çiftçiliği bırakıyor. Çünkü sürdürülebilir olmaktan çıkıyor.
    Çiftçinin en çok kullandığı 5 gübre çeşidinde son 1 yıldaki fiyat artışları yüzde 53 ila yüzde 87 arasında gerçekleşti.20 Ocak 2020 tarihinde 1,650 TL/ton seviyesindeki ÜRE gübresi, 21 Ocak 2021 itibariyle yüzde 82 artarak bugün 3 bin lira düzeyinde seyrediyor.Geçen yıl 950 TL civarında olan amonyum sülfat fiyatları ise yüzde 74'lük bir artışla şimdilerde 1,650 TL seviyesine çıktı.DAP gübresinde ise son 1 yılda yüzde 87'lik bir fiyat artışı yaşandı ve 1,850 TL düzeyindeki ton başına fiyatlar 3,450 TL'ye kadar yükseldi.15-15-15 taban gübresinde de önemli fiyat artışları oldu. Geçen yıl 1,700 TL seviyesindeki fiyatlar son 1 yılda yüzde 53 artarak 2,600 TL'ye kadar dayandı.20-20 taban gübresinde de tablo çok farklı değil. Geçen yılın başlarında 1,580 TL düzeyindeki 20-20 taban gübresinin fiyatı son 1 yılda yüzde 55 artarak 2,450 TL ye kadar çıktı.
    Mazot fiyatları ise geçen yıl 5,65 Tl sevilerinden 7,30 Tl seviyelerine kadar yükselmiştir.
    Girdi maliyetleri çiftçiyi iflasın eşiğine getirdi. Mazot, gübre, ilaç, tohum fiyatlarındaki yükseliş yüzde yüzlük bir orana ulaştı."dedi.
    
    ÇİFTÇİ BATMAK ÜZERE
    Gübre fiyatlarının bir yılda %100 zamlandığını ifade eden Başkan Ergün, “Gübre fiyatları bu şekilde artarsa çiftçi batmaktan kurtulamaz. Çiftçi şuan gübresini alamayacak durumdadır. Çiftçinin girdi maliyetleri aşırı zamlandı, millet bu zamların altında ezilir. ‘Hammadde dışarıdan dövizle geldiği için fiyatlar yükseliyor’ diyorlar, ama olan çiftçiye, üreticiye oluyor. Sanki sadece bugün mü dışarıdan geliyor, her zaman dışarıdan geliyordu” dedi.
    
    MALİYETLER DÜŞÜRÜLSÜN Kİ 
    ÇİFTÇİ ÜRETMEYE DEVAM ETSİN
    Açıklamasını "Dolar yükselince artan fiyatlar nedense dolar düştüğünde düşmüyor."şeklinde sürdüren Ergün "Dolarla yükselen maliyetler, dolar düştüğünde her nedense etkilenmiyor. Döviz yükselince kur diyenler düşünce kura bakmıyor. 
    Çiftçiler artan yüksek fiyatlar konusunda gerçekten haklıdırlar. Zirai ilaçların ve gübrelerin etken maddeleri döviz kuruna bağlı olduğu için fiyatları kur arttıkça artıyor. Her ne hikmetse kur düşünce de fiyatlar düşmüyor, yerinde kalıyor.
    Ben bir çiftçi olarak tapulu 140 dönüm, 2B ve orman arazisi olarakta yaklaşık 1100 dönüm alanda ekim yapmaktayım. ÇKS ‘ye göre aldığım mazot, gübre desteği 4500 TL. Ama ben sadece gübreye yaklaşık 20-25 bin  TL veriyorum. Yani gübreye, ilaca zam gelmesin, devlet çiftçiye destek de vermesin. Devlet çiftçinin girdi maliyetini düşürsün, çiftçi başının çaresine bakar. Şuan ekim zamanıdır ama gübre alamayan çiftçilerimiz var. Çiftçi gübreyi veresiye alsa fiyatı 6 bin TL’ye çıkar. Bu yükün altında çifti ezilmesin de ne yapsın?”açıklamasını sözleriyle tamamladı.