Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

UZMAN DOKTOR VE AİLE HEKİMLERİNE SEMİNER

UZMAN DOKTOR VE AİLE HEKİMLERİNE SEMİNER

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ?İnfluenza Benzeri Hastalık Yönetimi, Akılcı Antibiyotik Kullanımı? konulu eğitim toplantısı düzenledi.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde, 2 Ekim Pazartesi, eğitim araştırma hastanesi konferans salonunda, uzman hekimlere (KBB, Dahiliye, Pediyatri, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Mikrobiyoloji Uzmanı, Acil Tıp uzmanları ile kamu hastanelerinde çalışan aile hekimi uzmanları ve acilde çalışan pratisyen hekimler) ve ASM de çalışan Aile Hekimlerine yönelik ?İnfluenza Benzeri Hastalık Yönetimi, Akılcı Antibiyotik Kullanımı? konulu bilgilendirme eğitimi yapıldı.
Doç.Dr. Özgür GÜNAL tarafından apılan basın açıklamasında ?Gereksiz ve uygun olmayan ilaç kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü´nün önerileri doğrultusunda bu sorunun önüne geçilmesi, halkımızda ve sağlık çalışanlarımızda akılcı ilaç kullanımı ile ilgili farkındalık, bilgi ve bilinç düzeyini artırarak bu yönde davranış değişikliği oluşturulmasının sağlanması amacıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ?Akılcı İlaç Kullanımı Programı? yürütülmektedir.
Akılcı ilaç kullanımı (AİK) kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda kendilerine ve topluma en düşük maliyetle sağlayabilmeleri olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımda yer alan maddelerden birinin veya birkaçının karşılanmaması durumu akılcı olmayan ilaç kullanımı olarak kabul edilmektedir. AİK, ilacın üretiminden atığının imhasına kadar geçen süreci kapsamaktadır. Tanı ve tedavi süreçleri göz önüne alındığında hekim, eczacı, hekim dışı sağlık personeli, ilaç sektörü, halk(hasta, hasta yakını vb.) ve meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, medya akılcı ilaç kullanımında sorumluluk sahibi taraflardır.
İçinde bulunduğumuz haftalar grip enfeksiyonlarının görülmeye başlandığı haftalardır. Bu dönemde en sık tespit edilen virüsler İnfluenza A(H1N1) ve A(H3N2) alt tipleridir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu konuda hasta sayılarının artması beklenmektedir.?konuları yer aldı.