Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

VEZİRKÖPRÜ İMAM-HATİP’TE OKUMA VE YAZMA YOLCULUĞU

VEZİRKÖPRÜ İMAM-HATİP’TE OKUMA VE YAZMA YOLCULUĞU

Eğitimci-Şair-Yazar Ahmet Sezgin, Vezirköprü Anadolu İmam-Hatip Lisesinde 14 Aralık 2022 Çarşamba günü (dün) “Okuma ve Yazma Yolculuğu” konulu bir söyleşide bulunup gençlere kitaplarını imzaladı.

Ahmet Sezgin; gurbetteki babasına 7 yaşında yazmaya başladığı hasret mektuplarıyla yazmayı sevdiğini, ilkokul birinci sınıf öğretmeni Naile Binatlı'nın karne günü verdiği "Tatil Kitabı" hediyesinin okuma hususunda kendisini çok etkilediğini, kitabın ve televizyonun olmadığı köyde, çocukluk döneminde tabiat kitabını okumaya çalıştığını; radyodan, annesinden ve dayılarından dinlediği türkülerin, masalların, manilerin, kıssaların, halk hikâyelerinin, destanların gönül dünyasını beslediğini anlattı.

Ahmet Sezgin; ortaokulda Ferhat ağabeyinin hediye ettiği "Polyanna" kitabından çok etkilendiğini, lisede Mustafa Rıfat ağabeyiyle harçlıklarından biriktirip gazete ve kitap aldıklarını, Mehmet Âkif ve Necip Fazıl'ın şiirlerinden, Peyami Safa'nın roman ve denemelerinden, İmam-ı Gazzali ve Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinden beslendiğini, Asım Köksal'ın “Hz.Hüseyin ve Kerbela Faciası” kitabından çok etkilendiğini ifade etti.

Eğitimci-Şair-Yazar Ahmet Sezgin; üniversite yıllarında okumanın aşka dönüştüğünü, Samsun'da elektriksiz evde kaldığı yılda 200 civarında kitap okuduğunu; mektup, şiir, hikâye ve denemeler yazdığını, 1985-86 yılında Gürses gazetesinde ilk şiir ve yazılarının yayımlandığını belirterek okuma ve yazmanın ruhun ve beynin gıdası olduğunu, insanı rehabilite ettiğini, ilim öğrenme ve öğretmenin ibadet eylemi olduğunu, kültürlü insanların evlerinde zengin kütüphaneye sahip olması gerektiğini, her yer ve zamanda yanlarında kalem, not defteri ve kitap bulundurmalarının elzem olduğunu ifade etti. "Hüzün Yağmurları" isimli şiir kitabından bir şiirini okuyan Ahmet Sezgin, söyleşi sonunda imam-hatipli öğrencilere "Gençler İçin Hikâye Antolojisi" ile "Aşk Medeniyetine Yolculuk" isimli kitaplarını imzaladı, gençlerle sohbet etti.

Temel Kır Kız Anadolu İmam-Hatip Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ahmet Sezgin, programla ilgili şöyle dedi: “İmam-hatipli gençlere okuma ve yazma serüvenimden bahsederek Mehmet Âkif'in özlediği Asım'ın neslinin ahlaklı, vatansever, çok yönlü okuyan, idealist olması gerektiğini ifade ettim. Okuma ve yazma konusunda güzel ve anlamlı bir söyleşi oldu. Öğrenci ve öğretmenlerin ilgisi yüksekti. Vezirköprü Anadolu İmam-Hatip Lisesinde hizmet eden, Terme’de yıllar önce aynı dershanede görev yaptığımız Eğitimci Cemil Gündüz kardeşimle bu program vesilesiyle görüşüp hasret gidermek anlamlıydı. Bizi bu anlamlı program için okullarına davet edip gençlerle buluşturan, "Sana Geldim" isimli şiir kitabını imzalayıp hediye eden Okul Müdürü Mehmet Ali Var Hocama çok teşekkür ederim, Ayrıca Vezirköprü programında bana eşlik edip yol arkadaşlığı yapan değerli Yakup Ar Hocam ile Mustafa Gazali Şahin ağabeyime çok teşekkür ederim.”