Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

YAŞLILAR SEVGİSİZLİKTEN VE SAYGISIZLIKTAN MUZDARİP!

YAŞLILAR SEVGİSİZLİKTEN VE SAYGISIZLIKTAN MUZDARİP!

Yazı dizimiz ?Gakgoyuz Aramızda Kalsın? ile gakgoların sesini siz değerli okuyucularımızla buluşturmaya devam ediyoruz. Yazı dizimizin bu bölümünde ise hemşehrilerimize Yaşlılar Haftası nedeniyle eskiye göre yaşlılara saygı gösterilip gösterilmediğini, sa

Ülkemizde her yıl 18?24 Mart tarihleri arası ?Yaşlılar Haftası? olarak kutlanmaktadır. Her insan için değişik mana ve önem ifade eden yaşlılık, hayatın çok özel bir dönemidir. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Yaşlılarımıza minnet borçluyuz. Yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi, daha aktif olması ve yaşama bağlı kılınmaları gerekir. Bir ömrün büyük kısmını topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş insanların, yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları dönemde ömürlerinin sonuna kadar insan onuruna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakları vardır. Ailelerinden ve çocuklarından bu hizmeti çeşitli nedenlerle alamayanlara bu hizmet devlet eliyle sağlanmaktadır. Bizde bu haftayı gençler ve yaşlılara sorduk. İşte vatandaşlardan gelen cevaplar.

 

?YAŞLILIK HERKESİN ÖNÜNDE VAR´

Gençlerin yaşlılara saygı göstermediğini ifade eden Arif Erdem, ? Bizi tanımıyorlar. Dünyanın alameti her şey tersine dönüyor. Gençler yaşlılarına sahip çıkmalı hürmet etmeli. Yaşlılık herkesin önünde var. Büyük küçük diye bir şey kalmamış. Bazıları anne babalarına sahip çıkmıyorlar. Götürüp huzur evine koyuyorlar. Bir anne, babanın hakkı hiç ödenebilir mi? Benim bir komşum vardı. Babası çok yaşlıydı. Götürüp huzurevine koydu. Birkaç zaman sonra öldü. Gidip cenazesini aldı. Ne kadar kötü bir durum bu anlatılmaz. Toplumun kendini silkeleyip kendine gelmesi lazım. Nereye gidiyor bu gençlik? Bunlar eğitimle aşılanmalı? açıklamalarında bulundu.

?ALLAH´IM GENÇLİĞİN HALİ NE OLACAK´

Eskiyle yeniyi kıyasladığında gençlikten eser kalmadığını belirten Ramazan Çelik, ?Saygı diye bir şey kalmamış. Biz ne kadar sevgi göstersek de gençler bize saygı göstermiyor. Şimdiki gençler akşama kadar yollarda turlayarak birbirine küfürler ediyor. Yanlarından bir yaşlı geçiyor. Bir kadın geçiyor buna bile aldırış etmiyorlar. Eskiden gençlik böyle miydi? Bunları görünce Allah´ım bu gençliğin hali ne olacak diyorum. Eskiden çok iyiydi. Bir büyüğün yanında imkân yoktu kimse bir şey söyleyemezdi? dedi.

 

?ESKİ KAFA DİYORLAR´

Gençlerin karşılarında konuştuklarında kendilerine eski kafa denildiğini ifade eden Cemal Orman, ?Sevgi yok. Saygı yok. Biz konuştuğumuzda eski kafa diyerek bizim söylediklerimizi küçümsüyorlar. Eskiden söz vardı. Senet yoktu. Herkes herkese güvenirdi. Eski kuşaklara göre biz yaşlılar çok şansızız. Kimse artık yaşlıları takmıyor. Gençler bizim karşımıza geçip sigarasını içebiliyor. Ayak ayak üstüne atabiliyor. Ne olacak bu halimiz bilmiyorum. Çünkü gelenek ve göreneklerimizi her geçen gün kaybediyoruz. Bunlar bir toplum için kötü yansımalar. Her geçen gün toplum daha çok yozlaşıyoruz. Sevgi saygı ortadan kalkıyor. Bizim bu halimiz ne olacak inan bilmiyorum? diye konuştu.

 

?TOPLUMDAKİ DEĞERİMİZİ KAYBEDİYORUZ´

Yaşlıların toplumdaki yerini her geçen gün kaybettiğini belirten Mehmet Hanifi, ? Bu hafta Yaşlılar Haftası. Ama biz toplumdaki değerimizi her gün kaybediyoruz. Bu devirde gençler hiç saygı göstermiyorlar. Teknoloji sürekli gelişiyor. Gençlerin elinde telefonlar bir saniyeliğine düşmüyor. Bu da haliyle gençleri bizden yabancılaştırıyor. Çevre her geçen gün biraz daha bozuluyor. Bu da ister istemez gençleri etkiliyor. Eskiye kıyasla o saygıdan eser kalmış değil. Büyük çoğunluk saygı göstermezken, küçük bir azınlık o saygıyı korumaya devam ediyor? açıklamalarında bulundu.

?MAL MÜLK KALACAKSA SAYGI DEVAM EDİYOR´

Gençlerin her geçen gün kendini kaybettiğini vurgulayan Dursun Güzel, ?Gençler yolda arabalarıyla geçince müziği son sese verip yolda yavaş geçen bir yaşlının üzerine resmen arabasını sürüyor. Daha doğrusu kimsenin kimseye saygısı kalmamış. Gençlerin yaşlılara tahammülü bile yok. Birçok genç anne babasını huzurevine veriyor. Bu bana göre kabul edilemez bir şey. Ama günümüzde bu  tür şeyler çok fazla oluyor. Ben kendi babam ve amcamın yanında hiçbir şekilde sigara içmedim. Gelinler kayınbabalarıyla konuşmazlardı. Büyük bir saygı söz konusuydu. İnsanlık kalmamış. Büyük küçüklük kalmamış. Gençlerin anne babalarından mal mülk kalmışsa saygıları devam ediyor. Ama bir şeyler kalmayacaksa hiçbir şekilde saygı göstermiyorlar. Maalesef böyle bir gerçek de söz konusu? dedi.

 

?TEKNOLOJİYE MARUZ KALAN GENÇLERDEN NE BEKLENİR´

Gençlerin yaşlılara saygı göstereni de göstermeyeni de var diyen Fatih Ülgen, ?Saygı duymanın temelinde ailenin etkisi çok fazla. Ayrıca bireyin tahsili de burada önem arz ediyor. Yine demografik özelliklerinde burada önemli bir etkisi var. Hayatımıza yön veren televizyon artık bizim bir parçamız haline geldi. Bu araçlara maruz kalan gençlikten ne bekleyebiliriz. Ayrıca bugün geçlerin büyüklerine saygı duymama noktasının en büyük sebebi batıya karşı duyulan bir sevgi. Bizlerin gelenek ve göreneklerine saygı duyulmadığı için geçlerimizi bile onlar yönlendiriyorlar? diye dert yandı.

 

?GELİNLERE SESLENİYORUM, NE EKERSENİZ ONU BİÇERSİNİZ´

Teknolojiden dolayı gençlerin büyüklerine karşı saygısının azaldığını ifade eden Bayram Barbak, ?Gençler bu araçlara maruz kaldığı için anne ve babaya ayrıca büyüklere saygıyı da unutuyorlar. Eskiden belki okuma yazma oranı düşüktü. Ancak büyük büyüklüğünü, küçük küçüklüğünü bilirdi. Gençler evlendiği zaman eşinden dolayı anne babayı ikinci plana atıyorlar. Onlara daha fazla saygı duymak yerine huzurevlerine götürüyorlar. Gelinlere sesleniyorum. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Unutmayın ki sizlerin de anne babası var aynısını onlara da yapılmasını ister misiniz? Etme bulma dünyası bugün sizin yaptığınız gibi yarın evlatlarınız da aynı şeyi yapacaktır? diye çağrıda bulundu.

 

?YAŞLILARLA SOHBETİN YERİNİ, TELEFONLAR ALDI´

Yaşlılara saygı diye bir şeyin kalmadığından dert yanan Uğur Şimşek, ?İnsanlar artık kendi benliklerini kaybetmeye başladılar. Teknoloji yüzünden eskiden insanlar büyükleriyle oturup sohbet ediyordu şimdi her şeyimiz telefonlar oldu. Artık taziye mesajlarını dahi sosyal medyadan paylaşarak veriyoruz. Bütün bunların yaşandığı ortam da sizler gençlerden daha ne beklersiniz. Gençlerin daha bilinçli olması noktasında STK´ların örnek çalışmalara imza atması gerekir. Eskiden bayram gibi önemli günlerde insanlar yaşlıları ziyaret edip ellerinden öperdi. Şimdi telefonla bile aramayan bir gençlik ortaya çıktı? şeklinde konuştu.

 

?ON EVLAT, BİR BABAYA BAKAMAZ OLDU´

Eskiden gençlerin büyüklerinin yanında sigara dahi içmediğini söyleyerek geçmişle bugün arasında kıyas yapan Baykur Çelik ise, ?Bir baba on çocuğa bakar, ama on çocuk bir babaya bakamaz. Siz evladınızı o kadar büyütün o kalksın sizi yaşlandığında huzurevine versin. Bunlar bizim ülke olarak aile yapımıza hiç yakışmayan şeyler. Bu konuda bilinç sahibi olmak için çok şey var. Ama en başında eğitim geliyor. Bu konuda bir gelişme yaşanmazsa sonumuzu hiç de iyi göremiyorum? diyerek kötümser bir tablo çizdi.

 

?BÜYÜKLER BİZİM GELECEĞİMİZİ İNŞA EDECEKTİR´

İnsanların maddi durumları geliştikçe kültürel olarak geriye gittiklerinden serzenişte bulunan Rıdvan Karayıldırım, ?Batıya bir özentimiz var. Kılık kıyafetimizle yargılanır olduk. Bütün bunlar bizi var eden sosyal sorumluluklarımızı da beraberinde götürdü. Biz gençler olarak kendimize yakışmayan davranışlar sergiliyoruz. Büyükler bizim geçmişimiz ve unutmayalım ki bu geçmiş bizim geleceğimizi inşa edecektir        ? diye aktardı.

 

?HUZUREVİ, HUZURSUZLUK GETİRİYOR´

Yaşlılara saygımızı otobüste onlara yer vererek dahi gösteremediklerinden dert yanan Enes Arslan, ?Yaşlılarımızdan ziyade ailelerimizin de kıymetini bilmiyoruz. Gençler kendi eşlerini kırmamak için anne basını huzurevine veriyor. Bu onlara huzur değil huzursuzluk getirecektir. Müslüman toplumu gibi yaşayıp, aslımıza dönmemiz gerekir. Anne babalara çok önemli görevler düşüyor. Ailede bir çocuk ne kadar iyi yetiştirilirse topluma da o denli faydalı bir evlat olacaktır? dedi.