Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

YENİ KİMLİKLER İÇİN BAŞVURULAR BAŞLIYOR

YENİ KİMLİKLER İÇİN BAŞVURULAR BAŞLIYOR

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda yeni çipli kimliklerin vatandaşa dağıtılmasıyla yıllardır kullanılan nüfus cüzdanları tarih olacak.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda yeni çipli kimliklerin vatandaşa dağıtılmasıyla yıllardır kullanılan nüfus cüzdanları tarih olacak.
Peki, yeni kimliklerle beraber neler değişecek?

Yeni Kimler kartlarını almak için neler yapılmalı?, Randevulu ve randevusuz müracaatlar nasıl yapılır?, Başvuru sırasında yanınızda olması gerekenler neler? Çocuklar için kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır? gibi birçok sorumuzu yanıtlayan Terme
İlçe Nüfus Müdürü Yusuf Çakır, ?Mevcut nüfus cüzdanları yerine kullanılacak yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip, Polikarbon materyalden oluşan, temaslı ve temassız çip içeren ve uluslararası standartlara uygun (ICAO) en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran ve vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verinin kart üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesi ve bu işlemden sonra yetkisiz kimseler tarafından kartın yeniden üretilmesini ya da kart içindeki bilgilerin değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır.


1 OCAKTAN İTİBAREN 
BAŞVURULAR BAŞLIYOR
1 Ocak 2017 tarihinden itibaren vatandaşlarımızdan yeni kimlik kartları için başvurular almaya başlayacağız. Kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılacaktır. Yonga üzerinde biyometrik veri yer alacaktır. Bu sayede farklı kurum ve kuruluşların güvenli kimlik doğrulaması yapmasına imkan sağlanacaktır. Kimlik kartı başvuruları internetten yada çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılabilecektir. Nüfus müdürlüklerine gelemeyecek durumda olan vatandaşların başvuruları Gezici Kayıt Terminalleri ile alınacaktır.

Başvurusu alınan vatandaşların kimlik kartları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde kişiselleştirildikten sonra Posta ile vatandaşın belirttiği adrese teslim edilecektir. Bu süre içerisinde vatandaşlar kimlik kartının hangi aşamada olduğunu internet üzerinden, çağrı merkezinden, SMS yada e-posta ile bilgilendirme yapılarak takip edebilecektir.


Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı uluslararası standartlarda, modern, taşıma kolaylığına sahip ve yüksek güvenlikli tasarım ve özelliklere sahiptir. Kredi kartı büyüklüğünde ve yüksek dayanıklılığa sahip materyallerden üretilen TCKK sayesinde kimliğimizi yanımızda taşımamız çok daha kolay olacak. Sahip olduğu üst seviye fiziksel, görsel ve elektronik güvenlik özellikleri sayesinde taklit edilemez olan TCKK ile vatandaşlarımızın kimlik sahteciliğinden kaynaklı hak kaybından ve suistimallerden korunması amaçlanmıştır.?dedi .


YANIMDA
NELER OLMALI?
Yeni Kimlik Kartı alacak vatandaşların yapması gerekenlere de değinen Çakır, ?Kimlik kartınızı almak için yurt içinde İlçe Nüfus Müdürlüklerine, Yurt Dışında ise dış temsilcilere şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir. Size en yakın İlçe Nüfus Müdürlüğüne müracaat edebileceğiniz gibi, herhangi bir İlçe Nüfus Müdürlüğünden de başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru için doğrudan İlçe Nüfus Müdürlüklerine gidebileceğiniz gibi, zaman kaybına sebebiyet vermemek için rendevu alarak da gidebilirsiniz. Ayrıca başvuru sırasında yanınızda son altı ay içinde çekilmiş 1 adet 5cmx6cm çapında ön cepheden çekilmiş erkekler için baş açık, başı kapalı olan bayanlar için alın ve çene açık olmak şartıyla arka fonu beyaz renkte biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, Pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgenin yanınızda olması yeterlidir.

ÇOCUKLAR İÇİN 
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Hangi yaş grubunda olursa olsun çocuklarınız için de kimlik kartı başvurusunda bulunmamız gerekmektedir.

Onbeş yaşını tamamlayan çocukların veli, vasi veya vekaletname ibraz edenler ile veli, vasi veya kayyımlarına, bunların bulunmaması halinde büyük ana, büyük bab veya kardeşlerine yada çocukları yanlarında bulunduranlar için muhtarın yazılı beyanı ile kimlik kartı başvurusu alınır.

Onbeş yaşını tamamlayan çocukların şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Onbeş yaşını tamamlayan çocukların kimlik kartında fotoğraf yer almaz fakat talep edilmesi halinde her yaş gurubundaki çocukların fotoğrafı kimlik kartında yer alabilir.?şeklinde açıklamalarda bulundu.