Bugün, 19 Mart 2024 Salı

YEŞİLAY´DAN ´DUMANSIZ BİR TOPLUM´ UYARISI

YEŞİLAY´DAN ´DUMANSIZ BİR TOPLUM´ UYARISI

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Samsun İl Temsilcisi Mümin Argun, sigara tiryakilerine, ?Bırakın şu zıkkımı? şeklinde çağrı yaptı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Samsun İl Temsilcisi Mümin Argun, sigara tiryakilerine, ?Bırakın şu zıkkımı? şeklinde çağrı yaptı.
Sigaranın çağın vebası, ´neslin atom bombası´ olduğunu vurgulayan Argun,?Günümüzde oldukça yaygın olan akciğer kanserinin baş nedeni sigaradır. Tütün ürünlerinin bağımlılık yaptığı gerçeği göz ardı edilemez. İnsanların kendi kendine yaptığı kötülüğü, meydana getirdiği zararları belki de düşman bildiği insanlar yapamaz. Üstelik kendi sağlığını ve çevredeki insanların sağlığını dinamitlemek ve çekilmez hale getirmek için ortak kullandığımız havayı zehirlemekte, bir nefes sıhhat bulmamızı yok etmektedirler? diye konuştu.
Sigaranın insanlara, izmaritlerinin de çevreye büyük zararlar verdiğinin altını çizen Argun, ?Son yıllarda sigaranın zararları ve sigara bırakma yöntemleriyle ilgili o kadar çok TV programı, kamu spotu falan izledik ki, artık konuya bir tütün eksperi kadar hakimiz. Sigaranın tütün kısmından başka bir de izmarit kısmı var ve tütünün bizim ciğerlerimize yaptığını o da doğaya yapıyor. Sokakta, parkta, sahilde yürürken sürekli kenarda köşede gördüğümüz ve yerlere attığımız sigara izmaritleri doğada kendi kendine çözünmüyor.
Ekosistemi kalıcı olarak zehirliyor. Üzerine bastığınız toprağın, içtiğiniz suyun temiz kalmasını istiyorsanız, hala sigara tüketen insandan biriyseniz lütfen izmaritinizi yere değil çöpe atın. Sigara yalnızca sağlığımıza ve cebimize zararlı değil, çevre kirliliğinin de başlıca sorumlularındandır. Havayı kirlettiği gibi gelişigüzel atılan izmaritler, denizleri çöplük haline getiriyor.
Dikkatleri çeken son günlerde artık bu yasanın birçok yerde delindiği görülmektedir. Bu bir bakış açısıdır ve yasaya uymamaktır? şeklinde konuştu. Sigarayı bırakmanın irade meselesi olduğunu belirten Argun, ?Sigara alışkanlığını bırakmak için öncelikle olayı beyinde bitirmek gerekir. İrade meselesidir. Gönül ister ki sigarayı yasalarla, yasaklarla değil kendi bilinçli kararımızla bırakalım. İnsanın kendisine ve çevresine bilinçli zarar verme hakkı yoktur. İrademize yenik düşüyorsak, yasalar yardımcımız olsun. Her insan kendi toplumunun bir aynasıdır. Sonuçta insan sağlığının en önemli düşmanı sigara ile mücadele etmek ve ´Dumansız Hava Sahası´ oluşturmak hepimizin görevi olmalıdır. Cebinize, sağlığınıza, ailenize ve çevrenize zararı olan bu kötü alışkanlıktan kurtulmak ve sağlıklı bir hayatı seçmek için sadece iradenize söz geçirmeniz yeterli. Daha güzel bir dünya, daha sağlıklı bir ömür için sizde sigarasız bir hayatı seçin? ifadelerini kullandı.