Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

YEŞİLIRMAK HAVZASINDA TERME'YE KOMŞU TEHLİKELİ BİR PROJE

YEŞİLIRMAK HAVZASINDA  TERME

Ekonomist TERÇEP kurucusu ilk dönem sözcüsü Zekai Altunpala gazetemize açıklamalarda bulundu.

    Çarşamba Ovası'nın kalbi olan Çarşamba'ya bağlı Eğercili Mahallesi sınırları içerisinde Trabzon Yomra adresine kayıtlı Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Tic. A.Ş. tarafından Biyokütle Enerji adı verilen yeni bir termik santral kurulması çalışmalarına başlanıldığını öğrenen Ekonomist TERÇEP kurucusu ilk dönem sözcüsü Zekai Altunpala gazetemize açıklamalarda bulundu.
    Altunpala, “Çarşamba Eğercili Köyünde,
29 Kasım 2014 tarihli ve 29186 sayılı RG de yayınlanarak yürürlüğe giren ÇED yönetmeliğinin EK-2 listesinin 44.maddesine göre (Toplam ısıl gücü 20 MWt-300 MWt arası olanlar) kapsamında yer almaktadır.
    Samsun-Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali 27 MWe-96.12 MWt) kapasitesinde, bir santral kuruluyor.
    Çarşamba Eğercili Köyü sınırları içerisinde "Biyokütle Enerji Santrali" haberi üzerine Eğercili Köyü muhtarı Mehmet Kalebay'ı aradım. Onun verdiği bilgilere göre 2 parsel üzerinde 544 bin m2 lik alanda kurulacak santral projesi Büyükşehir meclisinden geçmiş,Valilik izin vermiş, Çevre Bakanlığı ÇED raporu gerek yok demiş ve inşaat faaliyetine başlanmış. Şirket tarafından, köyden de işçi istihdamı yapılacağı vaadinde bulunulmuş. Bunun üzerine santral proje sahibi Oltan Enerjinin Yatırım Koordinatörü Anıl Badem Bey'e ulaştım. Anıl Bey'in verdiği bilgilere göre tarım dışına çıkarılan, Samsun TKK’nun onay verdiği, Çevre ve Şehir Bakanlığının ÇED gereksiz dediği 27 MWt’lık Biyokütle enerji santralının inşaatına başladıklarını belirtti.
    Anıl Bey'in verdiği bilgilere göre Çorum-Mecitözün de 5 Mwt, Afyon da 27 MWt’lık santrallerin olduğunu 2021 yılında Enerji üretimine başlayacaklarını,10 yıllık garanti alım-satımı ile teşvik aldıklarını, hammadde kaynaklarının, bölgede bol bulunan kavak kökleri, artıkları, çeltik, mısır sapları, fındık kavşakları olacağını, su ve havaya zarar vermeyeceklerini, 40 metrelik baca ile DHMİ işletmesinden de hava ulaşımına zarar vermeyecekleri konusunda raporları olduğunu belirtti. Baca gazı salımının az olduğunu, online olarak Bakanlığın denetleyerek büyük cezalar yazdığını, kül atığının % 2 civarında olup gübre olarak da kullanılacağını belirtti.
    Tarım dışı atıkları, sıfır atık projesine uygun olarak Çarşamba-Terme bölgesinden toplayarak katma değer yaratarak istihdama katkı sunacak. Oltan Enerji Yatırım Koordinatörü Biyosistem Mühendisi Anıl Badem Bey'in açıklaması bu yönde. Tabi bu açıklamalar ÇED raporunda olması ve söylenmesi gereken bilgiler. Gerçek böyle mi olacak gelecek yıllarda çevreye vereceği zarar oluşacak mı şimdiden bilinmez. Bekleyip göreceğiz mi.?
Tek gerçek var.!
    Biyokütle Enerji Santrali Projesi her türlü onayı almış, inşaat başlamış ve 2021 yılında üretime geçmesi planlanmış ve 10 yıllık enerji alım garantisi verilmiş.” dedi.