Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

YETENEK AVCILARI İŞ BAŞINDA

YETENEK AVCILARI İŞ BAŞINDA

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Samsun Valiliği, 11-14 yaş grubunda 73 bin 400 öğrenci arasından, başta olimpiyat oyunları olmak üzere uluslararası alanda madalya kazanabilecek yetenekli çocukları arıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Samsun Valiliği tarafından yürütülen "Sportif Yetenek Taraması Projesi" kapsamında yetenek taramasından geçirilecek 11-14 yaş grubunda 73 bin 400 öğrenci arasından, başta olimpiyat oyunları olmak üzere uluslararası alanda madalya kazanabilecek yetenekli çocukların belirlenmesi hedefleniyor.
 
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, yaptığı açıklamada, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy`un girişimleri sonucunda "Okullardan, Olimpiyatlara" sloganının kullanıldığı Sportif Yetenek Taraması Projesi`nin çalışmalarına başladıklarını belirtti.
 
Proje kapsamında ilk etapta 11-14 yaş gurubunda 73 bin 400 öğrencinin taranacağını vurgulayan Özyurt, şunları söyledi:
 
"Sonrasında 7 bin 500 kişiye, 7 bin 500 kişiden de bin kişiye ulaşacağız. En sonunda 150 kişilik bir ekip oluşturacağız. Bu ekipte yer alacak öğrencilerimiz sportif yetenek taramasının en üst düzey temsilcileri olacaklar. Üniversiteyle işbirliği yaparak artık sporcuları onlara teslim edeceğiz ve hangi branşta başarılı olacaklarsa olimpik sporcu merkezlerine yönlendirilmeleri sağlanacak. Bir şekilde hayatları kurtarılmış olacak ve Türk sporuna büyük bir katkı sağlamaları bekleniyor."
 
Projeye 2013 yılının eylül ayı itibarıyla başladıklarını belirten Özyurt, şöyle konuştu:
 
"Çocukların yetenek taramasını yaparken istasyonları kullanıyoruz. Kavrama kuvveti, sıçrama kuvveti, esneklik, el, kol, boy uzunluğu, kilo, uzun mesafe ve kısa mesafe koşularına varıncaya kadar ilk verileri, motorik özellikleri, vücut yapılarını ortaya koyan bir çalışmaydı bu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile bu işleri yapmaya başladık. Bu öğrenciler yetenekli oldukları branşlara yönlendirilecek. Üniversiteyle iş birliği yaparak en sonunda bu öğrencilerin Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri`ne yönlendirmeleri yapılacak."
 
- Proje Türkiye`de ilk
 
Projenin Türkiye çapında yapılacak yetenek tarama projesine altyapı oluşturacağını ifade eden Özyurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Proje Türkiye`de ilk defa yapılıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığımız bir çalışma başlatmadı ancak altyapısını tamamladı. Biz bu taramayla ilgili Ankara`da bilgi verdik, kriterlerimizi ortaya koyduk. Uyguladığımız projenin tamamını pilot bölgelerde Gençlik ve Spor Bakanlığı uygulayacak. Onlar da hazırlıklarını bitirmek üzereler, muhtemelen yaz sezonunda, okullar açılmadan önce bütün ekip Türkiye`ye dağılmış olacak. Kriterler ve proje bizim yürüttüğümüz projeye yüzde 100 uyduğu için biz zaten projemizi de tamamlamış olacağız, biz ondan sonra yöntemi ekstra geliştirmiş olacağız. Gençlik ve Spor Bakanlığı`nda kurulan bilim kurulu da bizim kriterlerimizi kabul etti."
 
 - Türk sporu kazanacak
 
Özyurt, planlamayı kısa, orta ve uzun olmak üzere üç aşamalı yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"Kısa vadede 2016`ya bu çocuklar içinden belki bir sporcu yetiştirip sunma şansımız olmayabilir ama mutlaka 2020 yılında Türkiye de Samsun`dan da birkaç sporcunun çıkacağına inanıyoruz. Ben haltere güveniyorum, boksa, okçuluğa, atletizme güveniyorum. Güreşte niye olmasın diyorum. Samsun`un 2020 yılına 5-6 branşta çok rahatlıkla sporcu vereceğine inanıyorum. 2016 yılında tekvandoda kesinlikle birkaç sporcumuz olacak. Hedeflerimizi büyük tutup 2024 yılına göre planlarımızı yapıp çalışıyoruz. Birilerini keşfetmek, birilerine uzanmak, birilerine yardımcı olabilmek ve sonuçta Türk sporunun kazanacağını bilmek bizleri son derece mutlu ediyor." (AA)