Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

YIL SONUNA KADAR TOPRAK ANALİZİNİZİ YAPTIRIN!

YIL SONUNA KADAR TOPRAK  ANALİZİNİZİ YAPTIRIN!

Bilinçli tarım yapılırsa fındığın kilosu ve kalitesinin arttırılacağını belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu; doğru gübreleme ve doğru gübreleme için toprak analizinin önemine dikkat çekti.

Doğru ilaçlama, gübrelemede birinci ve en önemli şartın toprak analizi yaptırmak olduğunu belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, toprak analizinin yıl sonuna kadar yaptırılması önerisinde bulundu.

Fındıkta toprak analizi yapmadan gübreleme yapılmaması gerektiğini belirten Karamollaoğlu, şunları belirtti: “Örneğin çiftçilerimiz siyah gübre ile beyaz gübre karıştırarak atıyor, yani azotla fosforu birbirine karıştırarak atıyor. Ben bundan çok fayda gördüm diyor ama bu aslında bitkiyi intihar ettirmek. O anda onun faydasını görüyor ama seneye onun zararını görecek. Doğru ilaçlama, gübrelemede birinci ve en önemli şartımız toprak analizlerini yaptırmak. Toprak analizlerini ise çiftçilerimizin en geç yıl sonuna kadar yaptırmaları gerekiyor. Tabi yılbaşından sonra da analiz yapılabiliyor ama bu gübreleme de çok verimli olmaz, doğru sonuca ulaştırmaz. Organik ve doğal gübrelerde dahil biz bütün gübrelerin gömülmesinden yanayız. Gübreler gömülürse gübreden verim elde etmiş oluruz. Eğer bilinçli tarım yaparsak fındığımızın kilosunu ve kalitesini arttırırız.”dedi.