Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Yine Terme Yine Santral

Yine Terme Yine Santral

Anlaşılan yerli ve yabancı yatırımcıların Terme´ye termik santral kurma iştahı dinmeyecek.

Anlaşılan yerli ve yabancı yatırımcıların Terme´ye termik santral kurma iştahı dinmeyecek.


Daha ilkine karşı verdikleri mücadelenin başarıyla sonuçlanmasını kutlayan, bayram eden Termeliler bu kez kulaklara çalınan ikinci termik santral haberi ile sarsıldı.


Dedim ya ; yatırımcılar halkın tepkisini, birlikteliğini, yargı kararlarını görmezden gelerek, Terme´ye termik santral kurma sevdasından vazgeçmiyor.


Gizliden gizliye yürütülen projeye göre bu kez Terme-Çarşamba sınırında Sancaklı-Kumcağız köylerinin bulunduğu Kargalı´ya termik santral kurulması öngörülüyormuş.


Projeden haberdar olan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul ile köylüler ve Terme Çevre Platformu (TERÇEP) yöneticileri gerekli tepkiyi göstererek, santral için arazi arayan emlakçilere geri adım attırmış.


Belediye Başkanı Şenol Kul,  köylülerin emlakçilerin yeni bir termik santral için 2-3 bin dönüm arazi baktığını , çok yüksek fiyat önerdiklerini  kendisine ilettiğini, bunun üzerine muhtar ve köylüler ile değerlendirme toplantısı yaptıklarını bildirdi.


İlk termik santral olayından ötürü bir hayli bilinçlenen, duyarlı davranan Sancaklı ve Kumcağızlı yurttaşlar emlakçilere ne için arazi aradıklarını sorduğunda, ?Buraya rafineri yapılacak? yanıtını almış.


Başkan Kul haklı olarak ?burada petrol mü var ki rafineri kurulacak?? diye sorarken, emlakçilerin, yatırımcıların tutumuna bir hayli tepki gösteriyor.


Sahi, Terme ve Çarşamba´da petrol mü var? Var da haberimiz mi yok?


Akçay yöresine kurulmak istenen santrale karşı, Terme halkının çok başarılı sınav verdiğine dikkat çeken Başkan Kul, ?Köylülerimiz, erkeğimiz, kadınlarımız artık çok bilinçlendi. İlk santral denemesi onlar için büyük bir deneyim oldu. Yenisine karşı da çok duyarlılar. Ne fiyat verirlerse versinler. Arazilerini bu kirli yatırım için satmazlar? diyerek onlara karşı olan güvenini dile getiriyor.


Yatırımlardan yana olduklarını, ancak insan hayatını sonlandıran, doğayı kurutan, tüm canlılara zarar veren,  küresel ısınmanın temel etmeni sera gazını atmosfere salan termik santrallere karşı olduklarını anlatan Kul, ?Arkadaşlarımız emlakçileri arayarak arazi teklif etmişler. Emlakçiler ?biz bu işten vazgeçtik´ demişler. Anlaşılan köylülerden ummadıkları tepki görünce şimdilik vazgeçmiş görünüyorlar? diyerek konunun takipçisi olacaklarını bildiriyor.


?Termik santral değilse niye gizliyorlar, neden saklıyorlar?? diye soran Başkan Kul, paraya ihtiyacı olan köylülerin ne olursa olsun arazi satmayacağını söylemelerinin,   santrale karşı oluşan duyarlılığın, Terme halkının birlikteliğin sevindirici olduğunu söyledi.


Bu tepki ve duyarlılık olduğu sürece hiçbir yatırımcının bu tür tesisleri Terme´ye kuramayacağını vurgulayan Başkan Kul, ?İstiyorlarsa turizm yatırımları yapsınlar, gençlere istihdam sağlayacak başka tesisleri kursunlar. Başımızın üstünde. Ama zehir soluyan termik santrallere hayır? diyerek son noktayı koyuyor.


Kul´un da işaret ettiği gibi nedir Terme´ye olan bu termik santral sevdası?


Birincisinin külü soğumadan şimdi yenilerinin haberleri dolanıyor.


Terme halkı ile inatlaşma neden?


Bu arada Akçay´a kurulması öngörülen termik santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın verdiği  olumsuz Çevre Etkisel Değerlendirme (ÇED) raporuna ilgili şirket yargıda itiraz etmiş.


Termeliler merakla yargının vereceği kararı bekliyor. 


Bakanlık olmaz demiş raporunu vermiş, halk istemediğini çeşitli etkinliklerle Türkiye´ye duyurmuş, göstermiş.


Ama Terme´ye termik santral sevdası bir türlü bitmiyor.  Anlamak mümkün değil.