Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ZİRAAT ODASI BAŞKANI FERDA ERGÜN; “ÇİFTÇİ İFLASIN EŞİĞİNE GELMİŞ DURUMDA”

ZİRAAT ODASI BAŞKANI FERDA ERGÜN;  “ÇİFTÇİ İFLASIN EŞİĞİNE GELMİŞ DURUMDA”

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün son zamanlarda yapılan zamlara tepki göstererek gazetemize açıklamalarda bulundu.

    Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün son zamanlarda yapılan zamlara tepki göstererek gazetemize açıklamalarda bulundu. 
    Başkan Ergün, “Gübre, mazot, ilaç, tohum ve hayvancılık yapanlar için yem fiyatına yetişmek mümkün değil. Üretici ürettiği ürünle girdi alamaz duruma gelince çiftçiliği bırakıyor. Çünkü sürdürülebilir olmaktan çıkıyor.
    Son bir yılda: Amonyum sülfat gübresi %200, Amonyum nitrat gübresi %195, Üre gübresi %239, DAP gübresi % 159, 20.20.0 kompoze gübresi %130, Tarımsal sulamada kullanılan elektrik %57, Mazot %33, TİGEM hububat tohumluk %40-63, Süt yemi %52 ve
besi yemi %48 oranında arttı. 
    Piyasada  ÜRE gübresi ton başına 8 bin 40tl den , DAP gübresi  ton başına  7 bin 300 tl,  den, AS(Amonyum Sülfat-Granül) gübresi 4 bin 200 tl den, CAN  gübresi 4 bin 360 tl den satış yapılmaktadır. Hatta biz bu cümleleri yazarken bile gübreye yeni zam geliyor veya gelmiş olabilir.
    1 Ocak 2004 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan, "özel tüketim vergisi genel tebliği’nce" yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine miktarı her geminin teknik özelliklerine göre tespit edilmek suretiyle ÖTV sıfır fuel oil ve motorin satışı yapılmaktadır. Şimdi sorarım size ,çiftçinin traktörü ÖTV’siz yakıt alan yatlar ve gemiler kadar değerli değil midir ?
     Girdi maliyetleri çiftçiyi iflasın eşiğine getirmiş durumdadır. Mazot, gübre, ilaç, tohum fiyatlarındaki yükseliş yüzde yüz elliyi geçti. Girdilerdeki artışların  arttığını şu günlerde Tarım Bakanlığının gıda konusunda  yapılan denetimlerine ilaveten tohum ve gübre fiyatları konusunda  da aynı denetimleri acil olarak yapmasını bekliyoruz. Raflardaki ürünlerin fiyatlarının düşmesi için üretimde düzenleme yapılmalıdır.
    Çiftçilere dekar başına verilen gübre desteği yetersiz kalmaktadır. Bizi yönetenler  gübre kullanımının azalması durmunda  tarımda yaşanacak verim kaybının ya farkında değil ya da bilinçli olarak bunu görmezden geliyor. Gübre desteğinin diğer ülkelerde olduğu gibi mutlaka arttırılması ve bu dönemde ödenmesi gerekiyor. Çiftçi ekim döneminde eğer gübre alamazsa, gübre kullanamazsa bu önümüzdeki sezon üretimin azalmasına ve daha büyük bir krize neden olması çok açık ve nettir.
    Samsun Milletvekillerimizi de çiftçilerin sorunlarına çözüm üretme konusunda göreve davet ediyoruz. Halk pazarlarını gezip, hasat programlarına katılmakla çiftçinin yanında yer almış olmuyorsunuz. Milletvekillerimizi, bu zor günlerde çiftçilerimizin yanında olmaya davet ediyorum. 
    Çiftçileri sadece seçim zamanında hatırlamasınlar. Çiftçilerin sorun ve sıkıntılarını TBMM’ye taşısınlar, Tarım Bakanı ile görüşsünler. Çiftçi ekmeyi, üretmeyi bırakırsa ne gıda fiyatlarına müdahale edebilirler, ne de rahat rahat seçilip meclise gidebilirler. Zor günde vekillerimiz laf olsun diye değil samimi bir şekilde sorunlarımıza çözüm üretmek için bizleri ziyaret etsinler.
    Bir yıllık artışa bakarsak bu çiftçi için çok büyük maliyet kalemi. O nedenle birçok küçük üretici gübre kullanımını düşürecek. Gübre olmadan verim ve rekolte artmaz.
Devlet kooperatifler aracılığıyla ya da direkt kendi gübre üreterek , kar gözetmeksizin uygun fiyattan üreticiye vermelidir. Bu yıl verimlilik düştü. Eğer böyle devam ederse daha da düşer. Hatta yüksek borç nedeniyle üretim yapmaktan vazgeçen çiftçiler var. Kalanlar da küserse işler hepten zora girer. Çok çok acil müdahale şart.”şeklinde açıklamalarda bulundu. Hbr: Berkan KARAPIÇAK