Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


5 GÜNLÜK UNUTULMAZ GEZİMİZ-3

Sevgili dostum Mustafa Bal Hocam ile yaptığımız 5 günlük seyahatimizin 6. durağı, ?şairler şehri? Kahramanmaraş´tı.


Sevgili dostum Mustafa Bal Hocam ile yaptığımız 5 günlük seyahatimizin 6. durağı, ?şairler şehri? Kahramanmaraş´tı.
20 yıldan fazla Kahramanmaraş´ta öğretmenlik yapan, Termeli şair ve yazar kardeşim Mustafa Köneçoğlu ve Terme´de dershanede birlikte çalıştığımız, 2-3 yıldır burada öğretmenlik yapan Harun Ergün Hocam ile de görüşüp hasret gidermek nasip oldu.
Sevgili Mustafa Köneçoğlu Hocam, bizi ?Yedi Güzel Adam?ın en çok sohbet edip çay içtiği çay bahçesinde muhabbetle karşıladı. Burada ayrı bir heyecanla çay içip hasbıhal eyledik.
?Yedi Güzel Adam? olarak bilinen ve Türk Edebiyatı´na yön veren Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan ve Alaeddin Özdenören´in eğitim gördüğü, ?Yedi Güzel Adam? dizisinin de çekildiği, halk arasında ´Kara Lise´ olarak anılan, tarihî Maraş Lisesi´nin yakın zamanda -06.03.2019´de- bir edebiyat müzesine dönüştürülüp büyük bir törenle açıldığını büyük bir sevinçle öğrenmiştim.
Kahramanmaraş´ta gezip görmeyi çok istediğimiz ?Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi?ni büyük bir ilgi ve heyecanla inceledik. Müzenin yanı başında bulunan kütüphanede görevli, Şair-Yazar Ömer Yalçınova Bey, müzeyi gezerken rehberlik etti bize.
Müzede Yedi Güzel Adam´ın yanı sıra baba tarafından Maraşlı olan Üstad Necip Fazıl´a çok büyük ve özel yer verilmesi çok iyi olmuş. Ayrıca Bahaettin ve Abdurrahim Karakoç gibi Maraşlı şairlerin müzede olması çok sevindirici.
?Yedi Güzel Adam? olarak anılan yazarlarla bazı sanatçıların balmumundan görüntüleri de müzeye çok ayrı bir anlam katmış. Müzede yer verilen şairlerle canlı görüşmüş gibi hissettik, çok heyecanlandık. Hatta Necip Fazıl´ın bulunduğu odaya girdiğimizde Üstad´ın balmumu görüntüsünü gördüğümde, yaşayan bir insan gibi kendisine ?Selamünaleyküm Üstadım? dedim büyük bir heyecanla.
Dede Korkut çadırının yanı sıra Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Veysel gibi Türk edebiyatının büyük şahsiyetlerinin biyografi ve eserlerine yer verilmesi, takdire şayan. Şairlerin portreleri, eserleri, fotoğraflarının yanında ekrandan belgesellerin yayınlanması, elektronik ortamda sanatçıların tanıtılması da çok güzel olmuş. Maraşlı edebiyatçıları müze vesilesiyle görsel bir şekilde tanıyarak Maraş´ın zengin edebiyat tarihine daha çok hayran kaldık. ?Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi?, Türk edebiyatının dünyada en güzel biçimde sergilendiği, örnek bir müze olmuş. Edebiyatımıza ?şaheser bir müze? kazandıranları yürekten tebrik ederim.
İstiklal madalyalı Kahramanmaraş´ın kalesi üstünde dalgalanan bayrağımız bizi heyecanlandırdı. Millî Mücadele´yi, ilk kurşunu atıp şehit olan Sütçü İmam´ı hatırladık. Ulu Camii´de namaz kıldık. Maraş´ın müze ve caddelerinde birazcık olsun ?Maraş ruhu?nu hissettik.
Kahramanmaraş´ın güzel lezzetlerinden, meşhur dondurmasından da nasiplendik sevgili Mustafa ve Harun hocalarımız sayesinde. Özel arabamızla muhabbetle sürdürdüğümüz yolculuğumuzu gece yarısı Terme´de sağ salim noktaladık elhamdülillah.Bu program ve seyahat, bize şifa gibi geldi.