Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


?AŞK MEDENİYETİNE YOLCULUK?


?Güllerimi Ver Anne? isimli şiir kitabımız hakkında 2000 yılında ?Türk Edebiyatı? dergisinde yazdığı değerlendirme yazısıyla yolumuzu aydınlatan çok değerli Şair-Yazar Yusuf Dursun Hocam, ?Aşk Medeniyetine Yolculuk? isimli deneme kitabımız hakkında da çok kıymetli bir tanıtım-değerlendirme yazısı yazıp sosyal medyada paylaşmış.

Eğitim, kültür, edebiyat, sanat alanındaki faaliyetlerimize gösterdiği teveccüh ile deneme kitabımız hakkında yazdığı bu güzel yazıdan dolayı çok değerli Şair-Yazar Yusuf Dursun´a çok teşekkür ediyor; bu yazıyı sizlerle paylaşıyorum:

Türü: Deneme

Yazarı: Ahmet Sezgin

Yayınevi: Etüt Yayınları

Yayın Tarihi: Kasım 2017 (3. baskı)

Ahmet Sezgin, başarılı öğretmenliğinin yanında kendini edebiyat, kültür ve sanata adamış bir isim. Bir yandan şiir, antoloji, biyografi, deneme türlerindeki eserleriyle bir yandan okuyucu buluşmalarıyla hem yaşadığı bölgenin

(Samsun-Terme) değerlerini gün yüzüne çıkarıyor hem de bilgi birikimini okurlarıyla paylaşıyor.


?Aşk Medeniyetine Yolculuk?, iki bölümden oluşuyor. Kitaba adını veren bölümde edebiyat, kültür ve sanat konularına değinen 21 deneme bulunuyor. ?Neredesin Ey İnsanlık?? adını taşıyan ikinci bölümde ise çoğunluğu Türkçeye dair olmak üzere doğrudan Türk milletini (özellikle Türk gençliğini) ilgilendiren konulara değinen 20 deneme bulunuyor.


Eserin dikkat çeken ilk özelliği, yazarın Türkçeye olan hâkimiyeti. Dilin bütün imkânları kullanılarak kaleme alınmış cümleler, okuyanda dil şuuru oluşturacak güzellikte. Hemen her denemede kendini gösteren alıntılar, esere hem çeşitlilik katıyor hem de okuyucuya kadim kültürümüzden örnekler sunuyor.


?Aşk Medeniyetine Yolculuk? adını taşıyan deneme, şöyle başlıyor:


?Aşk medeniyetine yolculuk; vahye dayalı gül ve gönül medeniyetinin mimarisini, edebiyatını, musikisini; ahlak, kültür, ilim, felsefe, hayat tarzı ve teknolojisini yeniden inşa ederek medineye, hakiki medeniyete varma bilincine ermektir.?


Yazar, aşk medeniyetine ulaşmanın yolunu ise, ?Neredesin İnsanlık?? adlı denemesinde veriyor:


?Bu ülkeye su, hava ve ekmek gibi merhamet, vicdan, hakkaniyet, hilm, sevgi, saygı, edep, adalet, liyakat, nezaket, nezahet, zarafet, hikmet, fazilet, erdem, güvenirlilik, vefa, sadakat, samimiyet, sözünde durma, mertlik, kul
hakkına riayet, rikkat, diğergamlık, bilgelik, kısaca ahlak ve irfan lazımdır.?


Türk gençliği için bir kılavuz eser özelliği taşıyan ?Aşk Medeniyetine Yolculuk? için yazarı tebrik ediyor, kendisinden yeni çalışmalar bekliyoruz.


Yusuf DURSUN