Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


AZİM VE SABIR KAHRAMANLARI


Bilim, sanat, felsefe, siyaset ve dinler tarihi; nice büyük şahsiyetlerin hayatı; azim, inanç, sabır, gayret ve çileyle yoğrulmuş ?büyük başarı öyküleri? ile doludur.


El-Ezher Üniversitesi´nin kapısına Zekeriya El- Ensari adında 60 yaşında bir ihtiyar gelmiş ve ?Burayı kim yönetiyor?? diye sormuş. Bekçi, ?Rektör.? demiş. İhtiyar: ?Ben rektör olmak istiyorum, bana bunun yolunu anlatır mısın?? deyince bekçi, alaylı bir tavırla ona eğitim durumunu sormuş. İhtiyar, ilkokul mezunu olduğunu söylediğinde bekçi gülmüş ve ?Amca! Rektör olabilmek için önce ortaokul, sonra lise, ardından da üniversite okuyacaksın; daha sonra doktora yapıp doçent ve profesör olacaksın. Fakat senin yaşın 60´a dayanmış, bunları başarabilmen mümkün değil!? demiş. İhtiyar, yine de ümidini kaybetmemiş ve sonuçta hizmetçi olarak

üniversitede göreve başlamış.

İhtiyar El- Ensari, çalışırken bir taraftan da ortaokulu, liseyi dışarıdan bitirmiş. Sınavlara girip kendi çalıştığı üniversitede okumaya hak kazanmış. Bu arada büyük kültür hizmetlerinde bulunuyor, sosyal faaliyetlere öncülük ediyormuş.

Zekeriya El- Ensari, üniversiteyi bitirdikten sonra yüksek lisansını, doktora ve doçentlik çalışmalarını yapıp 90 yaşında profesör olmuş. Üniversite heyeti, El- Ensari´nin büyük azim, başarı ve sabırlarından duydukları memnuniyet ve hayranlıktan dolayı, bu 90´lık ihtiyarı üniversiteye rektör seçmiş. Birkaç sene görevini titizlikle yaptıktan ve nice talebeler yetiştirdikten sonra El-Ensari, görevinden ayrılmış. Yaşama azmi ve başarma aşkıyla dolu hayatı 120 yaşındayken sona ermiştir.

Dokuz dili çok iyi derecede bilen, İstanbul´u fethederek yeni bir çağ açan, büyük devlet ve siyaset adamı, şair Fatih Sultan Mehmet, gençlerimiz için ufuk şahsiyetlerdendir.

Mukaddes bildikleri hakikat yolunda her türlü çileleri çekmiş, kuru fasulyeye, açlığa razı olmuş ama haksızlık karşısında susmamış, iman, fikir ve dava adamı şair Mehmet Akif Ersoy ile çile, fikir, aksiyon ve sanat adamı Necip Fazıl Kısakürek, yüzyılın destanlaşmış kahramanlarındandır.

Hastalık ve fakirlik nedeniyle resmi tahsilini ortaokul ikinci sınıfta bırakmak zorunda kaldıktan sonra yılmadan, sabırla çalışarak kendi kendini yetiştiren, birkaç dil öğrenen; büyük romancı, fikir adamı ve sosyolog Peyami Safa´nın hayatı, azmin zaferidir.

Bebekken babasını kaybeden, 3 yaşında da annesinden ayrılan, yetimhanelerde büyüyen ?Bayrak Şairi? Arif Nihat Asya´nın mücadelesi; örnek alınması gereken sabır ve başarı öykülerindendir.

Üniversite hocasıyken okuya okuya iki gözünü kaybettikten sonra kalp gözü açılıp ?kültürden irfana? yolculuk eden; okumaya, düşünmeye ve yazmaya devam eden, yazar, fikir adamı Cemil Meriç; hakikati arayanlara en güzel örneklerdendir.

Doğuştan sakat olup okula hiç gidemeyen ama kendini en iyi şekilde yetiştiren, hayata gülümseyen, yüzlerce hikâye ve romana imza atan Kemalettin Tuğcu ile küçük yaşta iki gözünü kaybeden, kendi kendine saz çalıp söyleyen, okuma yazma bilmeyen, hayatı büyük çilelerle örülü büyük ozanımız Âşık Veysel, ?hayat mektebi?nde açıp yeşeren güllerdendir.

Eğer ne istediğimizi bilir, hayırlı işlerde azim ve sabırla alın teri döküp dua edersek Cenab-ı Allah, bizlere cevap verecektir. O halde ne duruyorsunuz?