Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

Ahmet SEZGİN


EDEBİYATÇILARIMIZI NE KADAR TANI(MI)YORUZ?



?Hoca Ahmed Yesevî, Yunus Emre, Mevlânâ, Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli, Pir Sultan Abdal, Evliya Çelebi, Kaygusuz Abdal, Şeyh Galib, Necip Fazıl Kısakürek, Arif Nihat Asya? gibi Türk edebiyatının en büyük şairlerinin ?tasavvuf ehli? şahsiyetler olduğunu hiç düşündünüz mü?

?İstiklâl Marşı?mızın şairi Mehmet Akif ´in ömrünün son on yılını gurbette geçirmek zorunda kaldığını, Kur´ân-ı Kerim´in Türkçe mealini yazdıktan sonra ?dinde reform? projesine âlet edilmek korkusuyla eserinin yakılmasını vasiyet ettiğini duymuş muydunuz?

İstiklâl Marşı şairimiz M.Akif Ersoy´un oğlu Emin Bey´in kamyon karisöründe ölü bulunduğunu, kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü bilen var mı?

Tevfik Fikret´in İslâm´a ve Kur´an´a küfrettiğini, M. Akif´in ona bu yüzden ?zangoç? dediğini, oğlu Haluk´un Avrupa´ya gidip Hristiyan olduğunu, kilisede papazlık yaptığını kaç kişi duydu?

?Türkçülük? fikrinin babası Ziya Gökalp´in aslında bir Kürt olduğunu, ilk eserini de ?Kürtçülük? üzerine yazdığını, Allah´a söverek öldüğünü bileniniz var mı?

Şair Nazım Hikmet Ran´ın Atatürk ve İnönü döneminde yıllarca hapislerde yattığını, ülkesinden kaçıp Sovyetler Birliği´ne sığındığını, Moskova´da refah içinde yaşayıp pişmanlıkla öldüğünü kaç kişi biliyor?

Büyük yazar ve fikir adamı, ?Kaldırımlar?, ?Çile? ve ?Sakarya Türküsü?gibi çok meşhur şiirlerin şairi Necip Fazıl´ın Terme´de bile konferans verdiğini, 79 yaşında öldüğünde hakkında kesinleşmiş hapis cezasının olduğunu biliyor muydunuz?

Türk edebiyatının en büyük romancılarından Peyami Safa´nın fakir, yetim ve hasta olduğu için tahsilini ortaokul ikinci sınıfta bırakmak zorunda kaldığını, yazı yazarak ailesine baktığını kaç kişi biliyor?

Büyük mütefekkir ve yazar Cemil Meriç´in okuya okuya iki gözünün kör olduğunu, kör ve felçli olduktan sonra kalp gözünün açılıp ?Bu Ülke? başta olmak üzere en önemli eserlerini meydana getirdiğini bilen kaç kişi?

?Hababam Sınıfı?nın yazarı, romancı Rıfat Ilgaz´ın ilkokulu Terme´de okuduğunu, ?Sarı Yazma? isimli romanında Terme´den uzun uzadıya bahsettiğini kaç kişi biliyor?

?İkinci Yeni? şiir akımının büyük şairi Turgut Uyar´ın Terme´de askerlik şubesinde görev yaptığını, ?Akşamüstü Rüyası? isimli meşhur şirininde Terme´den bahsettiğini bilen kaç kişi acaba?

?Onuncu Yıl Marşı?nın şairlerinden Behçet Kemal Çağlar´ın Atatürk adına bir ?Mevlit? yazdığını biliyor muydunuz?

Çocukluk döneminde en çok okuyup sevdiğimiz, yüzlerce hikaye ve romanın sahibi Kemalettin Tuğcu´nun hiç okula gitmediğini, doğuştan sakat olduğunu bilen var mı?

Çoğumuzun yıllardır büyük bir zevkle dinlediği ?Türkiyem? isimli türkünün şairinin İlahiyatçı-Sosyolog Dilaver Cebeci´ye ait olduğunu kaç kişi biliyor bu ülkede?

Yine hepimizin çok sevdiği ?Mihriban? türküsünün şairinin dindar, milliyetçi Abdurrahim Karakoç olduğunu, besteleyenin de sosyalist Musa Eroğlu olduğunu bilen ne kadar ülkemizde?

?Mona Roza? şiirinin sahibi, ?Diriliş? ekolünün fikir babası, İslam dünyasının yaşayan en büyük edebiyatçısı Sezai Karakoç´u okuyanınız var mı?

Tiyatro, hikaye ve roman alanında onlarca değerli esere imza atan, Türkiye´de en çok ödül alan yazarlardan olan Termeli Baha Rahmi Özen´i kaç kişi okuyup tanıyor?

Okumak, bilmek ve düşünmek dileğiyle?