Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


EDEBİYATÇILARIMIZI NE KADAR TANI(MI)YORUZ-2


Yüzyılımızın en büyük şairlerinden olan; ?Sessiz Gemi?, ?Süleymaniye´de Bayram Sabahı?, ?Aziz İstanbul? gibi çok meşhur şiirlere imza atan Yahya Kemal Beyatlı´nın mükemmelliyetçiliği sebebiyle ömründe hiç kitap yayınlamadığını biliyor muydunuz?

?Otuz Beş Yaş? şiirinin sahibi, Cumhuriyet dönemi önemli şairlerimizden Cahit Sıtkı Tarancı´nın 46 yaşında, büyük hikâyecimiz Ömer Seyfettin´in ise 36 yaşında vefat ettiğini biliyor muydunuz?

Meşhur Türkçü (!) yazarlardan Tekin Alp´in aslında ?Sabetayist? ve asıl adının da Moiz Kohen olduğunu duymuş muydunuz?

Millî şairlerimizden (!) Garip akımı mensubu Orhan Veli´nin ?Rakı şişesinde balık olsam.? dediğini, yine milli şairimiz(!) Kemalettin Kamu´nun ?Kâbe Arab´ın olsun, Çankaya bize yeter!? diye şiir yazdığını okuyanlar var mı?

Ahmet Kutsi Tecer´in keşfi ve davetiyle Atatürk ile görüşmek için Sivas´tan Ankara´ya 3 ayda gidebilen görme engelli Âşık Veysel´in Ankara Valisi (aynı zamanda tek partinin il başkanı) Nevzat Tandoğan´ın emriyle "Kızılay´dan öte köylü kıyafetliler geçemez." denilerek geri çevrildiğini duymuş muydunuz?

?Kuyucaklı Yusuf? isimli romanının da yazarı olan büyük şair ve yazar Sebahattin Ali´nin hapishaneden Bulgaristan´a kaçarken faili meçhul (!) bir şekilde öldürüldüğünü biliyor muydunuz?

"Memleket Hikayeleri" yazarı Refik Halit Karay´ın, Büyük şair-yazar Necip Fazıl Kısakürek´in, Şair-Yazar Nazım Hikmet´in, ?Hababam Sınıfı? yazarı olarak tanınan büyük romancı ve şair Rıfat Ilgaz´ın, ?Yorgun Savaşçı? romanının yazarı Kemal Tahir´in, ?Bozkurtlar Diriliyor? romanının yazarı Nihal Atsız´ın, Şair
Arif Damar´ın, Yazar Hekimoğlu İsmail´in, Yazar-Mütefekkir Yaşar Kaplan, Araştırmacı-Yazar Sadık Albayrak´ın, İlahiyatçı-Yazar Hüsnü Aktaş´ın, Yazar
Emine Şenlikoğlu´nun, Gazeteci-Yazar Mustafa Kaplan´ın kitap ve fikirleri yüzünden hapishanede yattığını biliyor muydunuz?

İstanbul Fatihi Fatih Sultan Mehmed´in ?Avnî?, Kanuni Sultan Süleyman´ın ?Muhibbî?, Yavuz Sultan Selim´in ?Selimî?, II. Murad´ın ?Muradî?, II. Bayezid´in ?Adlî ? mahlaslı büyük Divan şairi olduklarını, Osmanlı padişahlarının çoğunun sanatçı olduğunu biliyor muydunuz?

Divan edebiyatının son büyük şairi Şeyh Galib´in meşhur mesnevisi ?Hüsn ü Aşk?ı, 26 yaşında yazmış olduğunu ve 42 yaşında vefat ettiğini kaç kişi biliyor?

Türk ve dünya edebiyatının en büyük hiciv şairlerinden Nef´î´nin, İbrahim Paşa için yazdığı ağır hicivlerden dolayı öldürüldüğünü okumuş muydunuz?

Okumak, bilmek ve düşünmek dileğiyle?