Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Yılmaz İMANLIK


GEREKLİLİK KİPİ ÖLDÜ YAŞASIN EMİR KİPİ!


Gereklilik kipini kullanmayı oldum olası sevmem. Çünkü bu kip, içinde zaman kavramı barındırmayan, yapılacak iş konusunda kesin bir yargı bildirmeyen, yapılsa da olur yapılmasa da anlamı taşıyan puslu bir görüntü çizer.

Dünyanın dört bir yanında özellikle sosyal, kültürel ve ekonomik olarak zayıf Müslüman ülkelerde insanlar ezildikçe ezildi. İnsanlıktan nasibini almamış varlıklar, başkalarını insan olarak görmedi ve oluk oluk kan, gözyaşı, kahır döktü. Yetim ve öksüz kalan çocukların haddi hesabı hiç yok. Bebeklere gözlerini açma ve dünyayı bir kere görme şansı bile tanımadılar. Anaların gözlerinde artık yaş kalmadı ve gözyaşı yerine insanlığa kahır akıtıyorlar. Babaları, düşmanın kurşunlarından önce ülkesi ve çocukları için bir şey yapamama çaresizliği vuruyor, öldürüyor.

Kimi ülkeler, adına Müslüman ülke dedikleri, geceleri kuş tüyü yataklarında rahatça uyudu. Akdeniz´in sahillerinde yatlarda katlarda hurilerle gününü gün ettiler(!) Sıranın kendilerine geleceğini hiç düşünmediler ama yanıldılar. Bir zulüm karşısında sessiz kalan ülkeler zamanla o mazlumların ahından çıkan kıvılcımlarla yanacaklardı. Bunun o kadar çok örneği var ki. Hangi zulüm yeryüzünde payidar kalmış?

İşte bu zulüm karşısında dünyadaki birçok devlet ve devlet yetkilisi hep gereklilik kipini kullandı: ?Myammar hükümeti bu zulümden vazgeçmelidir. Bir an önce bu zulme son verilmelidir. Suriye´de Eset sivil halka zulümden vazgeçmelidir. Amerika terör örgütlerine yardım etmeyi bırakmalıdır.? gibi sözleri çok duyduk. Ama adı üstünde gereklilik kipi? Evet, bu ülkeler bu zulümden vazgeçmelidir. Ama onları kim vazgeçirecek? O ülkeler kimden ve neyden korkarak vazgeçeceklerdir? İşte burası belli değil. Dolayısıyla böyle cümleler bir yaptırım ifade etmiyor. İşte burada gereklilik kipinin herhangi bir geçerliliği kalmıyor, yani bu kip iflas ediyor ve ölüyor.

Bu cümleler emir kipi ile kullanılırsa bakın o zaman işler nasıl değişiyor. Cümlelerin emir kipine dönüşmesi için de aralarında din, tarih ve insanlık bağı olan ülkelerin birlik, beraberlik ve kardeşlik bağları ile birlikte hareket etmesi gerekiyor.

Dini,dili,ırkı ne olursa olsun yer yüzünde yaşayan bütün insanların yaşama hakkı olduğunu bilmek ve bunu bilmeyenlere bir şekilde öğretmek insan olmamızın bir gereğidir. Ve herkes gereklilik kipinden anlamıyor, bazılarına emir kipini kullanmak şart?