Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


?GÜNEYSU ŞİİR ŞÖLENİ? HATIRASI


Yer yer şiir ve denemelerimin yayınlandığı Güneysu Dergisi´yle Türkiye Yazarlar Birliği ve Osmaniye Belediyesi´nin işbirliğiyle düzenlenen ?5. Güneysu Şiir Şöleni?ne 21 yıl önce çok genç yaşta "şair" sıfatıyla davet edilmiş olmam, benim için tarif edilemez bir onur ve mutluluk vesilesi olmuştu. Henüz şiir kitabı olmayan, kendini şair görmeyen biri olarak bu davet, beni çok şaşırtmıştı ayrıca.

O zamanlar Terme Lisesi´nde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeniydim. İşin aksi tarafı, Güneysu Şiir Şöleni´nin olacağı hafta Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri, bizleri teftiş için okuldalardı. Dersime girip ders anlatışımı çok beğenen ama öğrencilere her hafta bir iki saat kitap okutturup üniversite hazırlık çalışmaları yaptığım için benimle özel görüşeceğini söyleyen Bakanlık Müfettişi; benim şair olarak Güneysu Şiir Şöleni´ne davet edildiğimi Müdür Yardımcısı Abdullah Kuşkovan Hocamdan öğrenince benimle çok yakından ilgilenmişti. Teftiş devam ederken Osmaniye´deki şiir şölenine katılmam için bana özel izin bile vermişti.

Şaşkın bir vaziyette ?Sayın müfettişim, okulda teftiş var ama? diyen Okul Müdürüne ?Teftiş edecek kişi benim, izin veren de benim. Hocam, bu işleri aşmış.? diyerek çıkıştığını da hatırlıyorum. Lise yıllarımda öğretmenliğimi de yapmış olan o zamanki Terme İlçe Milli Eğitim Müdürü´nün hayretler içinde kaldığını, teftiş sebebiyle izin vermeye çekindiğini de unutmadım.


22 Nisan 1995 tarihinde, 5.Güneysu Şiir Şöleni´nde Türkiye´nin çok kıymetli şairleriyle tanışmak, onların huzurunda şiir okumak çok heyecanlı ve anlamlıydı benim için. Bahaettin Karakoç, Bestami Yazgan, Nurullah Genç, A.Vahap Akbaş, Gökhan Akçiçek, Hasan Ali Kasır, Neşet Dinçer, Yusuf Dursun, Mehmet
Aycı, Mehmet Narlı, Mehmet Sılay, Muhterem Şahin, Ertuğrul Şakar, Hayrettin Durmuş, Erdal Noyan, Nazım Payam, Salih Sefa Yazar, M.Ökkeş Evren, Musa Serin, Hümeyra Yargıcı gibi değerli şairlerle; Osman Karataş, Necdet Ekici gibi eserlerini okuduğum yazarlarla tanışıp aynı atmosferi paylaşmak, onların sesinden şiirlerini dinlemek, şairlerin huzurunda şiir okumak, onlarla toplu fotoğraf karesinde bulunmak, yazarlık hayatımda hiç unutamadığım çok anlamlı hatıralarımdandır. Bu şiir şöleninde Samsun´u tek şair olarak temsil etmek, beni onurlandırırken, şiir yazma hususunda beni oldukça cesaretlendirmişti.


Türk şiirinin genç yeteneklerini, şairlerini dinlemeye geldiğini söyleyen üstat Bahaettin Karakoç ve Şair-Yazar A.Vahap Akbaş ile tanışıp ayaküstü sohbet etmek, kendi şiirlerinin de bulunduğu ?Ölüm Şiirleri Antolojisi? isimli kitabımızı imzalayıp kendilerine hediye etmek benim için çok anlamlıydı.


Hatay´dan gelip beni Adana´da karşılayan Ferhat ağabeyimle Osmaniye´ye şiir şöleni için gittiğimizde çok değerli Şair Bestami Yazgan Hocam, bizleri şiir yüreğiyle çok samimi bir şekilde karşılamıştı o gün. İsmim anons edildiğinde sahneye büyük bir heyecanla çıkıp şöleni organize edenlerle yüzlerce şiir dostu ve şaire kısa bir teşekkür konuşmasından sonra ?Bir Sevginin Doğuşu? isimli şiirimi okumuştum. Aynı günün akşamı şölenden ayrılıp gece Hatay´a dönmüştük. Şair dostlarımızla daha fazla birlikte olamadığım için içimde burukluk vardı ama içimde hiç sönmeyecek şiir aşkını tutuşturmuştu o şölen.


Daha sonra vilayet olan Osmaniye ismini ne zaman duysam, Güneysu Dergisi, şiir şöleni hatıraları, verilen manevi hediyeler, portakal çiçekleriyle birlikte yüreğimi yeşerten şiir çiçekleri ve dostları gelir aklıma.


Burada tanıştığım çok kıymetli şairlerden vefat eden Güneysu Dergisi sahibi Şair A.Neşet Dinçer´e, şiir şöleninin bütün masraflarını karşılayan Osmaniye Belediye Başkanı Musa Şahin´e, çok değerli Şair-Yazar A.Vahap Akbaş´a Allah´tan rahmet; hayatta olanlara sağlıklı, hayırlı ve şiir dolu ömür niyaz ediyorum.

?Dost bahçesinin şen bülbülleri? olan şairlere ve şiir dostlarına selam, dua, saygı ve muhabbetlerimle?