Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Ahmet SEZGİN


NAİLE ÖĞRETMENİMLE 42 YIL SONRA TERME´DE (2)


Naile Binatlı Öğretmenimle 5 yıl boyunca onlarca öğrenci yetiştirdiği, mesleğinin ilk göz ağrısı Miliç İlkokulu bahçesinin önüne geldik. Karşıdan eski okulumuza bakıp maziye daldık birlikte. Okulun bahçesindeki eski ormanın yok olduğunu, o gür ve büyük kızılağaçların kesildiğini fark ederek üzüldü öğretmenim. ?Biz, burada 23 Nisan Çocuk Bayramı müsameremesinde tiyatro oynamıştık. Siz, Öznur Öğretmenle yönetmendiniz o piyeste. Ben de Ergun rolünde bir öğrenciydim bu oyunda.? dedim. ?Evet, hatırlıyorum Ahmet. Çok beğenilmişti öğrenci ve veliler tarafından.? dedi.

Okulun 2-3 yıl öncesinde öğrencisizlikten kapandığını, taşımalı sisteme geçildiğini söylediğimde de üzüldü öğretmenim. Canım öğretmenimle her iki okul binasına heyecanla koştuk. Önce küçük binaya gittik. İkiye bölünmüştü o okul.

Benim birinci sınıfta dersime girdiği zaman kullanılan büyük binaya geçip heyecanla pencereden içeriye, onlarca anımıza baktık. Öğretmenim kara tahtayı gösterdi. 45 yıl öncesine gittik. İlkokula kayıtsız kabul edilişimden, ilk karne heyecanını yaşadığım gün bana bir tatil kitabı vererek ödüllendirdiğinden, bize her zaman sevgi, tebessüm, merhametle ve ilgiyle yaklaşıp yüreğimizi fethettiğinden söz ettim. Öğretmenim çok duygulandı.


Okul çatısındaki kırık kiremitleri bile değiştirdiğinden bahsetti fedakâr öğretmenim. Bahçedeki çam ağaçlarından, oynadığımız oyunlardan, su kuyusundan konuştuk sevgili öğretmenimle. Asfaltla okul arasındaki Miliç ırmağında kayıkla dolaştığından, büyük kefal ve sazan balıkları tuttuklarından söz etti.


5 yıl Miliç İlkokuluna gidip geldiğimiz yoldan köyümüze- çocukluğumun geçtiği Arımdere mahallesine- geldik birlikte. Ben çocukluğumdan bahsettim öğretmenime. ?Güllerimi Ver Anne? isimli şiirimi yazmama ilham olan yerin burası olduğundan bahsettim. Öğretmenimle bahçemizdeki elmadan yedik, salıncağa binip sallandık, çocuklar gibi heyecanlandık.


Ordan Bağsaray köyü merkezine gidip aile mezarlığımızı ziyaret ettik. Hepsine birer Fatiha okuduk birlikte. Oradan Evci´ye geçtik. Eskiden yani 45 yıl evvel Kamburların davetiyle Limandere´ye gezmeye gittiklerinden, Evci´de nüfus sayımı yaptığından söz etti.


Bayram gelmeden ?arefe günü- 4-5 saat tam bir bayram sevinci yaşadık bu çok özel ziyaret ve tarihi buluşmayla. Fedakar, merhametli, mütebessim, sabırlı, azimli, mesleğine âşık Naile Binatlı Öğretmenim, iyi ki öğretmen olmuş, iyi ki Miliç İlkokulunda bir yıl da olsa öğretmenimiz olmuş. Allah´a hamd olsun. Rabbim, gül yürekli öğretmenime sağlıklı, huzurlu, hayırlı ömürler nasip eylesin. Bize okuyup yazmayı, sayıları öğreten, sobamızı yakan, saçımızı okşayan ellerinizden öperim çok sevgili ve değerli öğretmenim.


Sevgili Naile Öğretmenim, bu unutulmaz Terme ziyaretiyle ilgili şöyle ifade etmiş duygularını: ?Kısa fakat dolu dolu yaşanılan 3- 4 saatlik zaman dilimi içine sığdırılanlar ... 6/7 yaşındaki çocuklara verilen sevgi, ilgi ve değerin size 45 yıl sonra vefa ile dönüşü? Anlatılması ve anlamlandırılması zor bir duygu. İçten gelen samimi duyguların kızarmış meyveleri? Yenilmeye başlayınca tadına doyulmuyor.


Sevgili, vefalı Ahmet´ler, İdris´ler, Bahar´lar, Esma´lar ve sayamayacağım daha nice gençler?Yüreği eğitim ışığı ile aydınlanmış yetenekler, sizler bu ülkeyi ayakta tutacak cevherlersiniz. Yozlaşmış düşüncelerden uzak, eğitim~öğretimin tüm bireylere hakkıyla verilmesi için gayret gösterecek yeteneklersiniz.


Geçmişteki imkansızlıkları azimle aşan nesil; bugünkü her türlü imkânın içinde zorla eğitilmeye çalışılan teknoloji nesli. İşte Ahmet´ler, örnek insanlar çalışma ve başarıları ile...Benim için paha biçilmez anılar yaşamama sebep oldunuz. Sonsuz sevgiler? Sağ olun, var olun.?