Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Ahmet SEZGİN


Nurettin TOPÇU´NUN VATAN SEVERLİĞİ


Nurettin Topçu, Cumhuriyet döneminde felsefeden edebiyata, dinden iktisada, sosyoloji ve psikolojiden eğitime kadar pek çok sahada kendine has tahlil, teşhis, bakış açısı ve çözüm yolları olan; hem Batı düşüncesini bilen, hem de millî ve İslamî kültür ve değerleri tanıyan hakiki aydınlarımızın en önemlilerindendir.


Çağdaş Türk düşüncesinin çok mümtaz isimlerinden Nurettin Topçu, Anadolu´da Türk milletinin ?yeniden dirilişi?ne vesile olacak münevverler yetiştirmeye çalışmış; eğitimde, kültürde, sanatta, ilim ve irfanda ?yarınki Türkiye?yi gerçekleştirmek için çok büyük çaba sarf etmiştir.


Nurettin Topçu, Mehmet Akif´in medeniyet telakkisini doğru kavramış, onun özlemini çektiği ?Asım´ın nesli?ni inşa etmek ve kendisini her yönüyle iyi bir şekilde yetiştirmek için gayret göstermiş; Fransa´da Müslüman bir Türk kimliği ve sağlam bir şahsiyetle, büyük bir sorumluluk ve azimle okul, ev, kütüphane arasında fevkalâde verimli bir öğrencilik hayatı geçirmiştir.


Sorbonne Üniversitesi´nde doktora yapan ilk Türk öğrenci olan Nurettin Topçu´nun "İsyan Ahlakı" isimli eseri, 1934 yılında Felsefe Jürisi tarafından yılın en başarılı doktora tezi seçilir.


?Üniversitenin geleneklerine göre birinci olan öğrenciler mutlaka ödüllendirilir.


Bunun üzerine yetkili Profesör, Nurettin Topçu´nun yanına gelerek durumu anlatır ve ödül olarak neyi istediğini sorar:


? Efendim, bir altın saat mi? Amerika veya Kuzey Avrupa´ya bir mavi yolculuk mu? Hangisini tercih ederseniz onu alacaksınız veya o ülkeye seyahat edeceksiniz!
Nurettin Topçu, kararlı ve gayet kendinden emin bir şekilde bu soruya şöyle cevap verir:

? Hiçbiri değil
? O zaman ne istiyorsunuz?


? Sorbonne Üniversitesi´nin giriş ve çıkış kulelerinde yirmi dört saat ay-yıldızlı Türk bayrağının dalgalanmasını istiyorum!
? Derhal bu isteğiniz yerine getirilecektir!


Nurettin Topçu´nun kendisine yapılan teklife verdiği cevabı duyan herkes hayret ve hayranlık içinde kalmıştır.


Vatan ve bayrak sevgisinin gurbet illerde okuyan bir öğrencinin yüreğinde böylesine yüceldiği az görülmüştür. Ayrıca bu olay, onun düşünce yapısını, vatan ve millet sevgisi ile hayat felsefesini yansıtan çok önemli bir ayrıntıdır.? "Yarınki Türkiye"yi fikir, ruh, ahlak, hak, hakikat, insan cephesinde inşa edecek mankurtlaşmayan münevver yani "Doğu´nun yedinci oğlu"dur o.


Felsefeci, sosyolog, fikir ve gönül adamı, eğitimci-yazar Nurettin Topçu´yu bu ülkede kaç aydın, kaç siyasetçi, ne kadar eğitimci okuyup anlamıştır? Bu büyük vatansever akademisyene, bir ?şahsiyet abidesi?ne bu ülkenin üniversiteleri kapılarını niçin kapatmıştır?


1909´da doğan, yetiştirdiği binlerce insan ve bıraktığı onlarca eserle gönüllerde ?hoş seda? bırakıp 1975´te Hakk´a yürüyen Nurettin Topçu´ya Allah´tan rahmet niyaz ederim. Onu tanıyıp bilenlere selam olsun.


Not: Yapılan seçim ve çıkan sonuçların ülkemiz ve İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah´tan niyaz ediyorum.