Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


1. TÜYAP KARADENİZ KİTAP FUARI HAKKINDA


18-24 Mayıs 2015 ta­rih­le­ri ara­sın­da TÜYAP (Tüm Fu­ar­cı­lık Yapım A.Ş.) ta­ra­fın­dan or­ga­ni­ze edi­len 1. TÜYAP Ka­ra­de­niz Kitap Fuarı´na çok ünlü ya­zar­lar (145 ya­yı­ne­viy­le 500 yazar) ki­tap­la­rı­nı im­za­la­mak ve okur­la­rıy­la soh­bet etmek için Sam­sun/ Tek­ke­köy´deydi.

TÜYAP Sam­sun Fuar ve Kong­re Mer­ke­zi´nde ger­çek­leş­ti­ri­len kitap fu­arın­da Yavuz Ba­ha­dı­roğ­lu, Mus­ta­fa Ar­ma­ğan, Vehbi Vak­ka­soğ­lu, Ahmet Gün­bay Yıl­dız, Senai De­mir­ci, Ali Erkan Ka­vak­lı, Ataol Beh­ra­moğ­lu, Ahmet Telli, Canan Tan, Buket Uzu­ner, Ayşe Kulin, Fü­ru­zan, Can Dün­dar, Mu­zaf­fer İzgü, Kah­ra­man Ta­ze­oğ­lu gibi po­pü­ler ya­zar­la­rın okur­lar­la bu­luş­ma­sı, söy­le­şi yap­ma­la­rı gü­zel­di. 28 Şubat´ın millî ira­de­ye mey­dan oku­yan ef­sa­ne Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­sı Vural Savaş´ın fu­ar­da garip bir yazar ola­rak do­laş­ma­sı ise ib­re­ta­miz idi.

Sam­sun Kül­tür Sanat Der­ne­ği ile SA­SAD-Sam­sun­lu Sa­nat­çı­lar Der­ne­ği´nin de Sam­sun­lu şair ve ya­zar­lar­la bir­lik­te Ka­ra­de­niz böl­ge­si­nin ilk kitap fu­arı­na ka­tıl­ma­sı, Sam­sun­lu ya­zar­la­rın onure edil­me­si ve geniş bir okur ke­si­mi ta­ra­fın­dan ta­nın­ma­sı açı­sın­dan çok önem­liy­di.

1. TÜYAP Ka­ra­de­niz Kitap Fuarı´nda Baha Rahmi Özen, M. Ha­lis­tin Kukul, Uğur Dede, Mus­ta­fa Genç, Ömer İdris Akdin, Kazım Memiç, Ce­ma­led­din E. Ka­vak­lı­gil, Ze­ke­ri­ya Ça­vu­şoğ­lu, Refik Bas­kın, Ahmet Sez­gin, Gül­se­ren Aktaş, Mus­ta­fa Bilir, Ahmet Seven, Yıl­maz İman­lık, Tev­fik Demir,

Suzan TÜTER Mumcu, Ali KA­YIK­ÇI, Ner­min Eker, Gül­ten Su­ba­şı Kaya, Prof. Dr. Kenan Er­zu­rum­lu, Ha­ni­fe Uzun, Ahmet Al, Haluk Yol­sal, Oktay Zer­rin, Kemal Oğuz, Kenan Ya­vu­zas­lan gibi Sam­sun­lu şair ve ya­zar­lar da ki­tap­la­rı­nı im­za­la­dı­lar. Okur­lar­la ve diğer ya­zar­lar­la soh­bet et­ti­ler.

Sam­sun, böy­le­si­ne büyük bir çaplı bir kitap fu­arıy­la yeni ta­nı­şı­yor. Kitap fu­arı­nın za­man­la­ma­sı (seçim ön­ce­si, sınav dö­ne­mi) yan­lış idi. Ya­yın­cı­lar­la ya­zar­lar, ge­rek­li ta­nı­tı­mın ya­pı­la­ma­dı­ğın­dan, do­lay­sıy­la fuara gös­te­ri­len il­gi­nin ye­ter­siz­li­ğin­den şi­kâ­yet­çiy­di­ler. Sam­sun için kül­tür, eği­tim, ta­nı­tım adına çok büyük ka­za­nım ve fır­sat­lar su­na­bi­lecek bir fu­ar­dı ama bu büyük im­kâ­nın tam ola­rak de­ğer­len­di­ri­le­me­di­ği ka­na­atin­de­yim. Sam­sun Va­li­li­ği, Be­le­di­ye­ler, Milli Eği­tim Mü­dür­lük­le­ri, İl Kül­tür Mü­dür­lü­ğü, Sam­sun Kül­tür Sanat Der­ne­ği, Sam­sun­lu Ya­zar­lar Der­ne­ği, ba­sın-ya­yın ku­ru­luş­la­rı, üni­ver­si­te, sen­di­ka­lar, va­kıf­lar daha iyi bir ko­or­di­nas­yon için­de ola­bi­lir­ler­di. Güçlü spon­sor­lar bu­lu­na­rak öğ­ren­ci­le­re kitap he­di­ye edi­le­bi­lir­di. Ya­zar­lar­la daha sa­mi­mi iliş­ki­ler için­de bu­lu­nu­la­bi­lir­di. Her şeye rağ­men bu kitap fuarı, Sam­sun için iyi bir tec­rü­be ve ka­za­nım oldu. Ve­si­le olan­la­ra te­şek­kür­ler? İnşal­lah daha son­ra­ki yıl­lar­da daha iyi plan­la­nır, daha ba­şa­rı­lı bir kitap fuarı ger­çek­leş­ti­ri­lir.

70 bin ki­şi­nin zi­ya­ret et­ti­ği böy­le­si­ne büyük bir kitap fu­arın­da sa­de­ce okur ola­rak değil, şa­ir-ya­zar ola­rak bu­lu­nup ki­tap­la­rı­mı­zı im­za­la­mak çok an­lam­lı ve he­ye­can­lıy­dı. Rıfat Ilgaz´ın oğlu Aydın Ilgaz ile ta­nı­şıp soh­bet etmek, ba­ba­sı Rıfat Ilgaz hak­kın­da yaz­dık­la­rı­mı­zı takip et­ti­ği­ni öğ­ren­mek,

Terme Be­le­di­ye Baş­ka­nı­na yaz­dık­la­rı­mız­dan (Rıfat Ilgaz´ın ba­ba­sı­nın me­za­rı­nın Terme Yeni Ca­mi­inin al­tın­da kal­ma­sı; Rıfat Ilgaz, Tur­gut Uyar, Hilmi Yavuz, Senai De­mir­ci gibi Terme´de ya­şa­mış ya­zar­la­rın isim­le­ri­nin önem­li yer­le­re ve­ril­me­si vs) bah­set­ti­ği­ni söy­le­me­si, bizim için çok şa­şır­tı­cı ve mut­lu­luk ve­ri­ci bir ha­di­sey­di. Ama aynı za­man­da hüzün ve ibret ve­ri­ci bir haber idi.

Biz­le­ri bu çok önem­li kitap fu­arı­na Sam­sun Kül­tür Sanat Der­ne­ği adına davet eden İl Kül­tür Mü­dür­lü­ğü Şefi, Şa­ir-Ya­zar Uğur Dede´ye; biz­le­re güler yüz­le­ri ve im­za­la­yıp he­di­ye et­tik­le­ri ki­tap­la­rıy­la mutlu eden Sam­sun­lu ya­zar­la­rı­mız­dan Mus­ta­fa Genç, Kazım Memiç, Refik Bas­kın, Gül­ten Su­ba­şı Kaya, Meh­met Kö­se­oğ­lu ile Şa­ir-Ya­zar İbra­him Kiraz Bey­le­re çok te­şek­kür ede­rim.

24 Mayıs Pazar günü Şa­ir-Ya­zar Yıl­maz İman­lık ile ka­tıl­dı­ğı­mız imza gü­nü­müz­de biz­le­ri yal­nız bı­rak­ma­yan Sam­sun Me­mur­sen Baş­ka­nı Nej­det Gü­ney­su ile de­ğer­li eşine, Ter­me­li eği­tim­ci-ya­zar­lar­dan çok de­ğer­li Ahmet Ak­bu­lut, Selim Eroğ­lu ve İbra­him Meral´e, Ede­bi­yat öğ­ret­me­ni kar­de­şim

Cev­det Ba­la­ban ile ders­ha­ne­de bir­lik­te ça­lış­tı­ğım çok sev­gi­li kar­de­şim Polat Can´a, çok kıy­met­li öğ­ren­cim, eği­tim­ci Aynur Eroğ­lu ve de­ğer­li eş­le­ri eği­tim­ci Ra­ma­zan Akbaş´a, il­ko­kul ar­ka­da­şım emek­li em­ni­yet gö­rev­li­si sev­gi­li Ahmet Yıl­maz ile de­ğer­li eş­le­ri­ne, ki­tap­la­rı­mı­zı satıp fo­toğ­raf­la­rı­mı­zı çeken sev­gi­li Recep Kuş­çu­oğ­lu´na, öğ­ren­ci­le­ri­miz­den Ba­ha­dır Beder ve Do­ğan­can Kal­kan´a çok te­şek­kür ede­rim.