Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Hasan ÖZDEMİR


10 DÖNÜM BOSTAN


?Koyun verdi, kuzu verdi, süt verdi.

Yemek verdi, ekmek verdi, et verdi.

Kazma ile dövmeyince kıt verdi

Benim sadık yarim kara topraktır.

Havaya bakarsam ey yar, hava alırım.

Toprağa bakarsam, dua alırım

Topraktan ayrılırsam ey yar, nerde kalırım

Benim sadık yarim kara topraktır .?

Halk şa­iri­miz Aşık Vey­sel kara top­ra­ğı ne güzel an­la­tı­yor bu di­ze­le­rin­de. 50 yıl ön­ce­si­ni çok iyi ha­tır­la­rım. Köyde ya­şa­yan­la­rın yüzde sek­se­ni tarım ve hay­van­cı­lık­la uğ­ra­şır­dı. Kendi etini, sü­tü­nü yapar, top­ra­ğı­nı eker, ta­vu­ğu­nu, ör­de­ği­ni ye­tiş­ti­rir, eri­ği­ni, ay­va­sı­nı, el­ma­sı­nı di­lim­ler ku­ru­tur­du.

Şe­hir­den sa­de­ce şeker, tuz, un, sabun, gaz­ya­ğı gibi temel gıda mad­de­ler alı­nır­dı. Son 30 yıl­dır, köyde ve kır­sal ke­sim­de hay­van­cı­lık yapan aile­ler hızla azal­dı.

Mısır tar­la­la­rı­mız olur­du. Bah­çe­miz­de la­ha­na, fa­sul­ye, kabak, ay çe­kir­de­ği ve meyve sebze ye­ti­şir­di. Her aile­nin geçim kay­na­ğı kendi bah­çe­siy­di.

Çel­tik, mısır, fa­sul­ye ektik, suni gübre vur­duk ve uy­gu­la­nan po­li­ti­ka­lar yü­zün­den, bi­linç­siz üre­ti­ci olu­şu­muz­dan ta­rı­mı, hay­van­cı­lı­ğı bi­tir­dik.

Tü­tü­nü, Fın­dı­ğı da top­ra­ğa göm­dük. Bizde ta­rı­mı bi­ti­ren; ku­rak­lık, afet falan değil, IMF ve Dünya Ban­ka­sı gü­düm­lü yan­lış po­li­ti­ka­la­rı­dır. Çift­çi ürün ba­zın­da des­tek­len­me­yecek, ucuz kredi ve­ril­me­yecek, güb­re­de ve diğer gir­di­ler­de des­tek­ler azal­tı­la­cak, tarım po­li­ti­ka­la­rı­na son ve­ri­lecek, des­
tek­le­me alım fi­yat­la­rı enf­las­yo­nun al­tın­da ola­cak gibi, IMF´nin da­yat­ma­la­rı so­nu­cu bu nok­ta­ya gel­dik. Dünya´da ye­din­ci tarım ül­ke­siy­dik, kendi ken­di­mi­ze ye­ti­yor­duk.

Şimdi do­ğal­gaz­dan ta­rı­ma, elekt­ri­ğe kadar her ko­nu­da ba­ğım­lı bir ülke olduk.

Kur­tu­luş Sa­va­şı´nı niye yap­tık? Niçin onca canı feda ettik?

Neden yüz bin­ler­ce Ana­do­lu gen­ci­ni şehit ver­dik; ev­le­ri­ni er­kek­siz, eşsiz, ço­cuk­la­rı­nı ba­ba­sız bı­rak­tık? Tabi ki, vatan için?Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti´nin, tam ba­ğım­sız­lı­ğı­na ulaş­ma yo­lun­da za­fer­ler­le dolu yakın ta­ri­hin­de mil­le­tin büyük sev­gi­si var­dır.

Her aya­ğı­mı­zı yere bas­tı­ğı­mız­da, şe­hit­le­ri­mi­zin ka­nı­nın fış­kır­ma­sın­dan en­di­şe ede­rek üze­rin­de çe­ki­ne­rek yü­rü­me­ye ça­lış­tı­ğı­mız ve kı­ya­ma­dı­ğı­mız bu top­rak­lar, Türk Mil­le­ti­ne bir kez daha mezar bile ola­cak­sa, bun­dan en küçük çe­kin­ce du­yul­ma­ya­cak­tır.

Geçen hafta için­de il­çe­miz­de ya­pı­lan TKDK (Tarım ve Kır­sal Kal­kın­ma­yı Des­tek­le­me Ku­ru­mu) top­lan­tı­la­rı­na ka­tıl­dım. Elini taşın al­tı­na ko­ya­bi­lecek olan­lar, al­nı­nın te­riy­le ça­lı­şa­rak iş kur­mak is­te­yen­ler proje ha­zır­la­ya­rak % 65 ve daha fazla hi­be­li des­tek ala­bi­le­cek­ler. Alış­mı­şız ya tem­bel­li­ğe, faize para ve­re­rek, pa­ra­ya para ka­zan­dı­ra­rak, 1 ay ça­lı­şıp 11 ay ya­ta­rak ha­ya­tı­mı­zı devam et­tir­me­ye?Ne gerek var uğ­raş­ma­ya değil mi?

Sa­kar­lı´da bir kar­de­şi­miz 1500­m2´lik sekiz adet se­ra­sın­da kesme çi­çek­çi­lik ya­pı­yor. Ne kadar güzel, örnek bir ça­lış­ma. Sa­de­ce fın­dı­ğa bağlı ola­rak ya­şı­yo­ruz. Ha­va­lar güzel gi­der­se ki bu yıl şu ana kadar güzel. Son­ra­sı da iyi olur di­yo­rum in­şal­lah.

AH TERME´M AH!
Ayak başa bağ­la­na­lı, köy­ler ma­hal­le olalı her yere hiz­me­tin git­me­si ba­ya­ğı zor­laş­tı bu gün­ler­de. Fın­dık se­zo­nu­nun baş­la­ma­sı ve yurt dı­şın­da­ki ça­lı­şan va­tan­daş­la­rı­mı­zın izin­le­ri­ni ge­çir­mek için il­çe­mi­ze gel­me­le­riy­le tra­fik yo­ğun­lu­ğu da arttı. Park so­ru­nu­nun had saf­ha­da ol­du­ğu il­çe­miz­de ana cad­de­le­rin her iki yö­nü­ne par­ke­den araç­lar mil­le­ti ca­nın­dan bez­dir­di bu gün­ler­de.

Bir de bu yet­mi­yor­muş gibi köprü üze­ri­ne park edi­len araç­lar uzun kuy­ruk­la­rın oluş­ma­sı­na neden olu­yor. Za­bı­ta amir­li­ği­ni arı­yo­rum, bizim so­rum­lu­luk ala­nı­mız­da değil diyor, 155 arı­yo­rum za­bı­ta­yı ara­yın diyor. Kimi ara­ya­lım a dost­lar? Şi­fa­cı Laz ho­ca­yı mı ara­sam acaba bir oku­yup üf­le­se. Ya­rı­nı­nız bu gün­den güzel olsun. Kalın sağ­lı­cak­la?