Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hasan ÖZDEMİR


%6+%5 =%11 YAPAR MI?


            2016 ve 2017 yılları için çalışanlara ve emeklilere yapılacak olan zam oranları belli oldu. Eh hepimizin gözü aydın. 2016 yılı için ilk 6 ayda %6, ikinci 6 ayda %5 zam oranında anlaşmış sendikalar. 2017yılı için de %3 ve %4 oranları kabul edilmiş. Peki, bu pazarlık kiminle yapılmış derseniz söyleyelim. Üç ay sonra ne olup olmayacağı belli olmayan bir hükümetle masaya oturulmuş ve güya el sıkışmışlar. Güler misin ağlar mısın?

            Seçim kararı da alındığına göre yeni seçim hükümeti de kurulacak demektir bu, iki yıl sonrasının kararını neye göre alıyorsunuz beyler? Herhalde milletvekilliği seçimi olacak ya, adaylığınız da hayırlı olsun mu diyelim. Sizin pazardan, kasaptan, manavdan haberiniz var mı? Et olmuş 40 TL. Dolar 3 TL. Euro 3.5 TL olmuşken iki yıl sonrasının hesabını neye göre yaparsınız? Salatalık, domates, patlıcan, biber ve narenciye ürünlerine göre enflasyonu hesaplarsanız doğru yoldasınız. Diğer ürünleri ne yapacaksınız merak ediyorum. Derler ya hesapsız kasap, ne satır bırakır ne masat.

            Başlıkta demiştim ya 6+5=11 yapar mı diye, yapmaz memur kardeşim, yapmaz emekli kardeşim. Yapsa yapsa 8.5 yapar. Hesap ortada. İkinci  altı ayda yapılacak olan %5 oranındaki zam ilk altı ayda yapılmadığı için oran düşecektir. Anladınız mı şimdi?

            Devletin yani işverenin böyle çarpıtma yapmasını anlarım, elbette ki böyle diyecek. İmzaları atıp anlaşmayı sağlayan sendika ağalarının da tutumlarını anlarım. Adamlar aday adayı bugüne bugün. Milletvekillikleri cepte, seni ne kadar düşünürler. Onu da anlarım. Ya çalışan ve memur kesimine ne demeli? Hangi sendikadan olursa olsun bu kandırmacayı yutmamaları gerekir. Milletvekilleri kendilerine gelince A partisi, B partisi veya birinci altı ay, ikinci altı ay diyorlar mı? Ey sendika temsilcileri siz neden birlik olmuyorsunuz?

?Ne keser gibi ol, hep bana, hep bana.

Ne rende gibi ol hep sana, hep sana.

Olursan testere gibi ol, bir sana, bir bana.?

            Kalın sağlıcakla.

(Aramızdan ebediyen ayrılan, Bilgi Pınarı Dergisi köşe yazarlarından Emekli öğretmen ağabeyimiz Ahmet Akbulut´a Allah´tan rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.)