Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


99.999 KELİMELİK KİTAP


Halen elimde okumaya devam ettiğim bir kitap var. Kitabın tamamı 590 tayfa. Bense bu yazıyı yazmaya başladığımda 162.sayfaya gelmiştim. Henüz tam bitiremediğim bir kitap hakkında kalem oynatmak çoklarına garip gelebilir. Olsun, kısmen bana da garip geldi ama konusunu bildiğim için birkaç kelam etmeyi uygun buldum.


Evet, İskender Pala´nın son eseri: ?Hz. Muhammed İçin Bülbülün Kırk Şarkısı.? Dünya edebiyatında bir örneği var mı bilmiyorum ama Türk edebiyatında tarz olarak bir ilk. Yazar, Peygamberimizin hayatını roman olarak anlatmış. Bir nevi siyer kitabı ama roman tadında. Böyle olması eserin daha çok okunmasına sebep olmuş. Çevremden buluyorum, tavsiyem üzerine şu ana kadar en az 20 öğrenci okudu ve memnuniyetlerini ifade ettiler.


Yazar, hassas bir konu olduğundan hata yapmamak için eserini bastırmadan önce başta Diyanet İşleri Başkanı´na ve İtimat ettiği din âlimlerine okutmuş. Onlardan müspet cevap alınca ortaya çıkmış. Yazarın daha önce ?Od?, ?Mihmandar? ve ?İki Darbe Arasında? adlı kitaplarını okumuştum. Onların üzerine bu eser daha akıcı ve doyurucu geldi. Eser sizi alıp götürüyor. Okurken elinizden bırakasınız gelmiyor. Yazar, peygamberimizi ?Gül? olarak sembolize etmiş. Konu, ?Gül?´ e aşık olan ?Bülbül? ün ağzından anlatılıyor. Peygamberimizin hayatında mevcut olan özel isimler aynen korunmuş. Anlatıma, roman havası verilerek sürükleyicilik sağlanmış.


Bir defa bu eseri okuyacak olanda başta Peygamber sevgisi olması gerekir. Eseri okuduktan sonra okuyanda Peygamber sevgisinin ziyadeleşeceği ve bereketleneceği kesin. Eseri okuyan son sınıf öğrencim Mahmut Sami CANSIZ eseri yorumlarken şunları ifade etti ki değinmeden geçemeyeceğim. ?Ben ileride bir imam veya müftü olursam, bu tür okuduğum kitapları kürsüde cemaatimle paylaşacağım. Onlara tavsiye edeceğim. İçinden bölümler okuyacağım. Okumalarını ve çocuklarına okutmalarını isteyeceğim. Onları kürsüye çıkararak duydu ve düşüncelerini paylaşmalarını bekleyeceğim. Kitabın yazarını davet edip cemaatle buluşmasını sağlayacağım. Sponsor bulup bütün cemaate kitap dağıtacağım. Kitapları okuyup sabah namazına gelen çocukları altınla ödüllendireceğim. Bu uygulamalarımı ?Kutlu Doğum? etkinliklerine taşıyacağım. Kısacası farklı bir görev adamı olacağım?´´


Bir kitap bir gencin dünyasını bu kadar değiştirebilir, bir insana ancak bu kadar ideal verebilir. İşte okumanın somut faydası. ?Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olabilir mi?? Bilmek için başta okumak lazım. Ben okuyan öğrencilerde bunu gördüm.


Yazar, eserinde 99.999 kelime kullanmış. Bunu da eserin başında Hz. Yusuf´u pazardan satın almak için 99.999 ilmekli bir kelep dokuyan ve bununla yola koyulan bir ninenin kıssasına atfen dile getiriyor.´´ Benim de amacım o nine gibi Peygamberimizin beni ümmet listesine kaydetmesidir? diyor. Aşk insana neler yaptırıyor. İşte Peygamber aşkı işte ortaya çıkan eser. Aşkı olmayana söyleyecek sözüm yok. Sağlıcakla Kalın