Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Ahmet SEZGİN


AHMET SEZGİN HOCAMLA “AŞK MEDENİYETİNE YOLCULUK”

AHMET SEZGİN HOCAMLA “AŞK MEDENİYETİNE YOLCULUK”


      “Aşk Medeniyetine Yolculuk”, Kozluk Ortaokulunda 1988 yılında 3 ay kadar bir süre Türkçe dersimize girip yüreklerimize dokunan Ahmet Sezgin Öğretmenimizin deneme kitabı.
         41 denemeden oluşan, 160 sayfalık bu çok değerli kitabı, çeyrek asır sonra kendisiyle hasret gidermek amacıyla yaptığım Terme ziyaretimde Ahmet Hocam, adıma imzalayıp hediye ettiğinde çok büyük mutluluk duydum.
         Büyük bir dikkat, hayret ve heyecanla okuduğum kitabın her sayfasında hatta her cümlesinde Ahmet Hocamın öğretmenliğindeki büyük birikim ve tefekkürünü, derin titizlik, duyarlılık ve estetiğini gördüm hayranlıkla.
          “Aşk Medeniyetine Yolculuk”, umudunu kaybetmiş, yitip gitmek üzereyken kendini derinlerde bir yerde hissedenlere yol arkadaşlığı niteliğinde. 
        “Aşk Medeniyetine Yolculuk” isimli bu kitap, hayatında farklı bir yolculuk başlatmak isteyen herkesin gönlüne ve kafasına dokunacak bir eser. Okudukça her cümlesinde sanki terapi oldum, kendimi tanıdım, iyileştim... İnsan, kendi kimliğini ve şahsiyetini buluyor bu denemelerde. 
         Okurun bilgisi hangi düzeyde olursa olsun Ahmet Sezgin Hocamın bu güzel eseri; akıcı ve yalın bir dili, güzel şekilde ele aldığı konulara özgün bakış açısıyla; kendimizi dönüştürmede ve hayata bakışımızı değiştirmede bizleri güçlü hissettiren çok kıymetli kitaplardan biri.
        Eğitimci-Yazar Ahmet Sezgin, “Şiirle Gönül Yolculuğu” isimli denemesinde: “Bir milletin ihtişamını, duyarlılığını, mutluluğunu, öfkesini, inançlarını, ideallerini, inceliğini ve estetiğini anlamak istiyorsak şiirlerine bakmalıyız. Şair, milletin gören gözü, duyan kalbi, konuşan dilidir. Sadece milletin sözcüsü değil; aynı zamanda rehberidir, çarpan yüreğidir şair.” diyerek şiirin ve şairin insan kalbinde ve millet hayatındaki önemini çok güzel vurguluyor bizlere.
         Ahmet Sezgin Hocamın Etüt Yayınları'ndan çıkan “Aşk Medeniyetine Yolculuk” isimli deneme kitabı; felsefe, tarih, din, dil, edebiyat, kültür, sanat, eğitim, sosyoloji ve psikolojiye dair çeşitli konuları Türk kültürü ve İslam medeniyeti perspektifiyle ele alan muhteşem bir eser.
         Yazarın kitabında anlamlı kıssalar, anekdotlar, şiirler sizi bol bol düşünmeye, derin hissetmeye sevk ederken altı çizilesi o kadar güzel ve sarsıcı cümleler var ki bu satırların üzerinde tefekkür edilip tekrarla okunması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü bu tür fikir kitapları, roman gibi hızlı okunmamalıdır.
        Çok değerli Şair-Yazar Ahmet Sezgin Hocamı bu güzel ve kıymetli eserinden dolayı gönülden tebrik ederim. Kendisinin öğrencisi olmaktan büyük onur duyduğum Ahmet Öğretmenim, yazdığı eserlerle bizlere ışık olmaya devam ediyor. Yazar hocamın güzel gönlüne, düşünen kafasına ve edeple yazan kalemine sağlık…
        Siz de “Aşk Medeniyetine Yolculuk” ile güzel, zevkli, ilginç ve hayırlı bir seyahate çıkın...
        15 Nisan 2020
        Olcay Ayan KÜLAHCILAR