Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Ahmet SEZGİN


BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA

BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA


Millî edebiyat akımının Cumhuriyet`ten sonra yetiştirdiği en güçlü temsilcisi olan Arif Nihat Asya, 7 Şubat 1904 tarihinde İstanbul`un Çatalca’da doğdu.
Asıl adı Mehmet Arif olan şair, yedi günlükken babasını kaybetti. Bir sene sonra annesi tekrar evlendirildi. İkinci eşinin Filistin`e tayini çıkınca İstanbul`dan ayrılmak zorunda kalan Fatma Hanım`ın bütün ısrar ve çabalarına rağmen dede, küçük Arifin götürülmesine izin vermedi. Annesiz kalan şairin önce dedesi, sonra ninesi öldü. Bundan sonra Safranbolu`nun Yazı köyünden eniştesi Mehmet Fevzi Efendi ile, babasının ana bir kardeşi olan halası Gülfem Hanım tarafından himaye edildi.
Öğrenim hayatına dört yaşında Çatalca/İnceğiz Köyü İmamı Hüseyin Efendi`den Kur`ân harfleri öğrenerek başlayan Arif Nihat, daha sonra Çatalca köylerinden Örücülü köyünün okuluna devam etti. Balkan Harbi ve bu harbi takip eden bozgundan sonra halasının ailesi ile birlikte İstanbul`a göçtü.
Bir süre Bolu’da yatılı okuyan şair, orta öğrenimini Kastamonu Sultanîsi`nde tamamladı. Millî mücadele yıllarını Kastamonu`da geçiren Arif Nihat, yüksek öğrenim için İstanbul`a geldi. İstanbul Darülmuallimîn-i Aliyesi`nden (Yüksek Öğretmen Okulundan) 1928 yılında Edebiyat öğretmeni olarak mezun oldu.
Arif Nihat, on dört yıl boyunca Adana`daki Erkek Lisesi, Kız ve Erkek Öğretmen Okulu ve Amerikan Kız Koleji`nde Edebiyat öğretmenliği ve müdür yardımcılığı yaptı. Bu arada İstanbul ve Ankara`da Topçu olarak vatanî görevini tamamladı.
Şair, askerlikten sonra Malatya Lisesi Müdürlüğü`ne tayin edildi. Millî Şef devrinin siyasî baskılarına karşı çıktığı için, altı ay sonra bu görevden azledildi. İkinci askerlik dönüşü, eşi Kimya Öğretmeni Servet Asya ile birlikte Adana Erkek Lisesi`ne tayin edildiler. Adana`ya bu ikinci gelişinde, 1945`ten 1948`e kadar üç yıl kalabildi. 1948 yılında Demokrat Parti taraftarı gazetelerde yazı yazıyor, diye Adana`dan Edirne`ye sürüldü.
Aynı yıllarda uzun süredir ölmüş bildiği annesinin izini Filistin (Akkâ)`da bularak onu ziyarete gitti. Edirne Lisesi`nde Edebiyat öğretmenliği yaparken 1950 seçimlerinde Seyhan Milletvekili seçildi.
Her şeyi duyduğu ve düşündüğü gibi söylediğinden politikacı olamayan Arif Nihat, 1954 yılında tekrar çok sevdiği öğretmenlik mesleğine döndü. Şair, Eskişehir Lisesi ve Ankara Gazi Lisesi`nde görev yaptıktan sonra, 1959 yılında eşiyle birlikte Kıbrıs`a tayin edildi. İki yıl Lefkoşe Türk Erkek Lisesi`nde edebiyat öğretmenliği görevinde bulundu. 1961 yılında tekrar Ankara Gazi Lisesi`ndeki öğretmenliğine tayin edildi.
“Bayrak Şairi” olarak ün yapan Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” şiiri başta olmak üzere “Fetih Marşı”, Bir Bayrak Rüzgâr Bekliyor”, “Naat” isimli şiirleri yediden yetmişe gönüllerde taht kurmuştur.
1962 yılında emekli olan, dört çocuk sahibi Arif Nihat Asya, 5 Ocak 1975 tarihinde tedavi edilmekte olduğu Ankara Numune Hastanesi`nde vefat etti.
Vefatının 40. yıldönümü vesilesiyle büyük Eğitimci-Şair-Yazar Arif Nihat Asya’ya Allah’tan rahmet niyaz ederim. Ruhuna Fatiha…

“Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.”( Bayrak)

“Sen de geçebilirsin yardan, anadan, serden
Senin de destanını okuyalım ezberden
Haberin yok gibidir taşıdığın değerden. 

Elde sensin, dilde sen; gönüldesin, baştasın
Fâtih`in İstanbul`u fethettiği yaştasın!” (Fatih Marşı)