Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Nazmi KILIÇ


ÇOCUKLARIN BAYRAMI

ÇOCUKLARIN BAYRAMI


    Türkiye Cumhuriyeti'nin milli bayramlarından birisi olan 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl bütün yurtta ve yurt dışı temsilciliklerimizde bu hafta sonu coşku ile kutlanacak. TBMM'nin açılışının yüz ikinci yılını da bu vesile ile 23 Nisan Cumartesi günü bayram coşkusu içinde kutlamayı umut ediyoruz. Bu çocuklarımızın bayramı ilçemizdeki okullarımızda yapılan şenliklerle kutlanacak. Bu şenliklere velilerle birlikte vatandaşlarımızın da katılacak. Pandemi nedeniyle iki yıldır yapılamayan şenlikler bu yıl yapılacak. Bu iki yıllık şenlik özlemi nihayet son bulacak.
    23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî tatil günlerinden ve milli bayramlarından biridir. Bu bayram Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir.
    Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanandı. 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.
    Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı.
    İlk olarak 1979 yılında altı ülkenin katılımıyla uluslar arası boyutta kutladığımız bu milli bayramımız artık dünya çapında büyük değer görmekte ve her yıl ortalama kırk ülkenin katılımıyla uluslar arası bir çocuk şenliği şeklinde devam etmektedir. Yabancı ülkelerden gelen çocuklar ülkemizde sevgi ile karşılanmakta ve Türk çocuklarının evlerinde misafir edilmektedir. Bu bayramı birlikte kutlayan, dini, dili, ırkı, rengi, farklı bütün çocuklar yarının sevgi ve barış dolu dünyasına büyük bir katkıda bulanacaktır.
    Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı tüm dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye'dir. 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı, millî birliğimizin kenetlenmiş bir ifadesidir. 
    Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir. 
    Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini cumhuriyet çocuklarına emanet eden Atatürk diyor ki: “Türk çocuklarındaki kabiliyet her milletinkinden üstündür. Türk kabiliyet ve kudretinin tarihteki başarıları meydana çıktıkça, büsbütün Türk çocukları kendileri için lâzım gelen hamle kaynağını o tarihte bulabileceklerdir. Bu tarihten Türk çocukları bağımsızlık fikirlerini kazanacaklar, o büyük başarıları düşünecekler, harikalar yaratan adamları öğrenecekler, kendilerinin aynı kandan olduklarını düşünecekler ve bu kabiliyetle kimseye boyun eğmeyeceklerdir.” 
    Biz de büyük lider M. Kemal Atatürk'ün bu fikirlerine katılıyor, nice Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını birlik, beraberlik ruhu içinde daha nice yıllar kutlamak umuduyla sağlıcakla kalın.