Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Nazmi KILIÇ


İLKSANI TANIYALIM (3)

İLKSANI TNIYALIM (3)


        Yapılan kara propagandalardan birisi de İlksanın üyelerden toplanan aidatların akıbetiyle alakalıdır.  Bu aidatların bir kısmı karşılıksız yapılan yardımlara harcanmaktadır. Bu konu İlksan genel kurulunda tartışıldı. Burada karşılıksız yardımdan dolayı eleştirilere cevap ise, mademki yardım sandığıyız, kar amacı güdemiyoruz isek karşılıksız yardımlar devam ettirilmeli ve hatta bu yardımlar arttırılarak devam edilmeli oldu. 
İlksanın aidat gelirlerinin nereye harcandığından da İlksanı Genel Merkezince ortaya konulan verilere bakmak gerekir. Bu verilere göre İLKSAN, Dünya'da ve Türkiye'de muadili sandık ve ikincil emeklilik fonları arasında sosyal yardım çeşitliliği açısından en fazla yardım yapan kurumdur. İLKSAN, yararlanan kişi sayısı itibariyle Türkiye'de Emekli Sandığından sonra en çok sosyal yardım ödemesi yapan munzam Sandıktır. 2020 yılında 25.819 Üyeye doğrudan Nakdi Sosyal Yardım ödemesi yapılmıştır. 
İLKSAN, üyelerinden toplanan aidatlar(2020-Ortalama Aidat 84 TL) ve aidat dışı gelirler ile Doğum, Ölüm, Evlilik, Maluliyet, Cenaze, Afet, Terör, Şehitlik, Sağlık Destek, Emeklilik olmak üzere toplam 10 kalem Sosyal Yardım yapmaktadır. İLKSAN son 10 Yılda 169.961 üyesine 1.438.372.218,07 TL Sosyal Yardım yapmış, ayrıca gelir fazlası birikim yapmıştır. Rakamlardan da anlaşılacağı üzerine İlksan üyelerinin yarısından fazlasına karşılıksız yardım yapmıştır. Bu paranın karşılıksız yardımda kullanılmayıp bütçede tutulsaydı hangi rakamları konuşacağımızı tahmin bile edemezdik. Kim ne söylerse söylesin İlksan, kuruluş amacı kanunlarla belirlenmiş Sosyal Yardım Sandığıdır. Eleştiriler, söylemler bu gerçeği değiştiremez, bu haliyle karşılıksız yardımlar devam edecektir. Bu yardımlar yapılıyor, paralar boş yere harcanıyor diye  kara propaganda yapanlara kulaklarımızı tıkadık.
Zihinleri kurcalayan diğer bir husus İlksan'ın faizden başka gelirinin olup olmadığının belirlenmesidir. Prime bağlı yükümlülükleri ve risk ödemeleri(ne zaman, kaç kişiye ve hangi miktarda riskin gerçekleşeceği belli olmayan) bulunan sigorta şirketleri, emekli sandıkları, emekli fonları ve İLKSAN gibi sosyal yardım kurumları likiditesi yüksek (nakde dönüşüm hızı yüksek) yatırımlar yapmak durumundadır.
Bu ilkeden hareketle İLKSAN, geçmiş yıllarda yaptığı sosyal yardım ve ikraz ödemelerinin istatiksel oranları, yeni üye giriş hızı ve ihtiyat oranını gözeterek varlıklarının önemli bir bölümünü, Portföy, Devlet Tahvili, Hazine Bonosu ve Mevduat yatırımlarında değerlendirmektedir. 287.000 Üyesine her ay nakit ödeme yapma mükellefiyeti bulunan İLKSAN'ın Yatırım/Nakit dönüş hızı çok yavaş olan büyük sanayi işletmeleri kurması veya işletmesi, bugün 3 gün içerisinde yapılan ödemelerin çok uzun vadelere yayılmasına sebep olabilecektir. 
Gelir Fazlası Veren İLKSAN Yardımlarını Arttırıyor Mu? Evet, Son 10 Yılda gelir artışına paralel olarak Doğum, Cenaze ve Sağlık Destek yardımları getirilmiştir. Son 4 yılda 33.465 Üyemiz bu yeni yardımlardan yararlanmıştır. Üyelerimize Kanser Sağlık Nakit Desteği son aşamaya getirilmiş olup, önümüzdeki yıl uygulamaya konulacaktır.
İlksan hakkında yürütülen olumsuz propagandalardan birisi de İlksan'ın şeffaf olmadığı, kapalı bir kutu olduğu ve denetlenmediği konusudur. Elbette merak etmemek elde değil. İlksan denetleniyor mu, İlksan'ı kim denetliyor? İLKSAN hem iç denetim hem de dış denetime açık bir kurumdur. Kurumun iç denetimi Milli Eğitim Bakanının önerdiği 2 ve temsilciler arasından seçilen 1 üyeden müteşekkil Denetim Kurulu tarafından yapılmaktadır. Bunun yanında her yıl Nisan ayında bütün delegelerin katılımıyla yapılan olağan genel kurul çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan bu genel kurul çalışmalarda İlksan yönetimi delegeye ayrıntılı bilgiler sunmaktadır. Sandığın dış denetimi 3568 Sayılı yasa kapsamında “Bağımsız Denetim”  yetkisine haiz Denetçiler tarafından yapılmaktadır. Bu denetim göstermelik sıradan denetim değildir. A dan Z ye, tepeden tırnağa denetlenmektedir. Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere İlksan şeffaf ve denetlenen bir yapıya sahiptir. ( DEVAMI GELECEK HAFATYA )