Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


KİTAPLARIMIZ HAKKINDA-1

KİTAPLARIMIZ HAKKINDA-1


     Şair-Yazar Nuray Alper Hanım, Milat Gazetesinde “Kitap Molası VIII” isimli köşe yazısında son çıkan iki kitabımız hakkında güzel bir tanıtım yazısı kaleme almış. Kendisine çok teşekkür ediyor, yazısının bizimle olan kısmını sizlerle paylaşıyorum:

     “….

     Hafta içi deneme, inceleme, biyografi, anı, hikâye ve şiirlerini Mavera, Türk Edebiyatı, Ay Vakti, Yedi İklim, Yolcu, Bir Nokta gibi dergilerle pek çok ulusal gazeteden tanıyıp takip ettiğimiz kıymetli eğitimci-yazar Ahmet Sezgin Beyefendi’nin kitap armağanları bana ulaştı.

     İki kapsamlı, birbirinden değerli eserin ilki benim de küçük oğluma hediye ettiğim Ortaokullar İçin Hikâye Seçkisi. Etüt Yayınları’ndan çıkan ve 255 sayfa olan kitap, Ahmet Sezgin’in hazırladığı sunuş yazısıyla hikâyelerin “10-14 yaşlarındaki çocukların “boy hizasına inen”, dil ve edebiyat yönünden iyi kurgulanmış, çocukların anlayabilecekleri sade bir dille yazılmış ve onların ana dillerini iyi kullanarak dinleme, okuma, konuşma ve yazma yeteneklerini geliştiren; duygu ve hayal dünyalarını, hayata bakış açılarını zenginleştiren; onlara okuma ve Türkçe zevkiyle birlikte doğru düşünme ve davranma alışkanlıkları kazandıran; çocukları eğitirken eğlendiren, gerçekçi, ilgi çekici, akıcı ve güzel hikâyelerden olmasına özen gösterildiği” ifade edilmiş.

     Eserde Abdülhak Şinasi Hisar’dan Ahmet Efe’ye, Ali Özkanlı’dan Bestami Yazgan’a, Gökhan Akçiçek’ten Halide Edip Adıvar’a, Halit Ziya Uşaklıgil’den Hüseyin Nihal Atsız’a, Mevlâna’dan Muhsin Macit ve Mustafa Özçelik’e, Refik Halit’ten Mehtap Altan’a, Sabahattin Ali’den Süheyla Karaca Hanönü’ne, Yakup Kadri’den Yunus Nadir Erarslan’a kadar yaşayan ve ardında bıraktığı kelimelerle ölümsüzlüğü adımlayan pek çok kıymetli kalemin imzası var. Ele alınan konularla değerler eğitiminin de verilmesini amaçlayan eserin çocuklarımız için büyük bir ihtiyacı karşıladığına inanıyorum.

     Ahmet Sezgin’in dili merkeze alan deneme, makale, şiir ve hikâyelerden derlediği ve “Türkçe Sevgisi ve Şuuru-Dil Davamız”, “Dil Meseleleri-Türkçenin Feryadı”, “Öztürkçecilik Adıyla Dilde Tasfiyecilik-Fakirleşme”, “Yabancı Dil İstilası-Yabancılaşma”, “Yabancı Dille Eğitim Faciası”, “Dil Yanlışları-Anlatım Bozuklukları”, “Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Meselesi”, “Türkçe Sevgisi ve Meselesiyle İlgili Şiirler” bölüm başlıkları altında zengin içeriklerle hazırladığı Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız adlı kitabı görünce ayrıca çok mutlu oldum.

     Etüt Yayınları’ndan çıkan ve 416 sayfa olan kitap onlarca kıymetimizin dil üzerine yazdıklarıyla büyük ve derin bir yaranın, bir ata mirasının tüm yönleriyle anlaşılmasını amaçlıyor. Kitabın ön sözünde Sezgin, “bu kapsamlı çalışmanın 20 yıllık geniş, titiz ve çileli bir araştırmanın ürünü” olduğunu ifade ediyor. Birbirinden değerli bakış açılarının buluşturulduğu bu derlemenin yeni ufuklar açması inanç ve temennimizdir.

     Selam ile…”

      (Nuray ALPER, Milat Gazetesi, 31 Ağustos 2020)