Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Nazmi KILIÇ


ÖĞRENCİ GÖZLEM DEFTERİ ( 4 )

ÖĞRENCİ GÖZLEM DEFTERİ ( 4 )


“Herkes kendi mesleğinin en kıymetli meslek olduğunu düşünür; biz öğretmenler de bir çocuğun hayatına etki eden, onu eğiten, onun hayatında rol modeli olarak gördüğü kişi olarak en kutsal mesleği öğretmenlik olarak görürüz. Yıllar sonra, sınıf öğretmenimin benim için tuttuğu küçük ama aslında çok önemli olan notları görünce hem duygulandım hem de mesleğimin önemini daha iyi anladım.” Şeklinde işin aslını bir güzel özetlemiş.
Bu öğrencim hakkında yaptığım gözlemde özetle başarılı olduğu belirtmişim. Kaynaklarla desteklenecek, ilgi duyduğu alana göre yetişmesi sağlanacak diye notumu düşmüşüm. Parlak bir ilköğretim hayatı yaşadıktan sonra lise hayatında kendisini takip edemedim. O zamanlar şimdilerde olduğu gibi dersane takviyesi olmadan asla üniversiteye gidilemiyordu. Dersaneye gitme imkanı olmadığından kendi imkanlarıyla kaynak temin etmiş. Bu kaynaklara çalışarak sınıf öğretmenliği bölümünü kazanmış. Bunu duyunca çok sevindim Birazcık destek sağlansaydı daha başarılı olabilirdi diye  hayıflanıp durdum. Sonunda meslektaşımız oldu. Sağ olsun bu öğrencim beni gayet iyi anlamış. 
Bu kez Türk Dili ve Edebiyatı öğrencim benim yıllardır “Öğretmeliğin en öncelikli derdi gönüllere dokunmak olmalıdır” şeklinde savunduğum tezimi doğrular nitelikteydi. Kendisi hakkında yaptığım gözlemde olumlu rehberlik yapıldığı takdirde başarılı bir öğrenci olacağı, ileriye dönük yapacağı çalışmaları belirlenip hedef tespit edilecek diye not düşmüşüm. Öylede oldu. Bu öğrencimde başarılı ilköğretim yıllarından sonra lise hayatından sonra üniversite öğrenimini tamamlayıp öğretmen oldu. Yazdığı nota göre bu öğrencimde öğretmenliğin gönüllere dokunmak olduğunu gayet güzel belirtmiş. Anlaşılan o ki bu defterde hatıralara dair daha çok malzeme çıkacak. Bu bölümü sevgili öğrencimle tamamlamak en güzel olandı. Bunu da bir edebiyatçıdan duymak daha da güzel oldu.
“İnsanın hayatındaki en güzel zaman belki de çocukluk zamanıdır. Bu zamanlardaki en güzel şey de güzel bir öğretmene denk gelmektir. Ben güzel bir öğretmene denk geldim. Bir öğretmen dokundu bana ve hayaller kurdum. Ondan aldıklarımla şimdi ben de birilerine dokunmaya çalışıyorum. İnsana söylenen birkaç söz ona faydalı olabilir. O sözler geleceğe yön verir veya ışık tutar.     Geçmişten gelen sözleri veya notları tekrar gördüğümüzde anlarız ki; geçmiş hep bizimledir. Öğretmenim, bizi izleyerek bizler hakkında düşünce ve izlenimlerini bir kâğıda not aldığında bunların sadece eğitimle ilgili olabileceğini düşünmüş olabilir ama bu notlar sadece eğitime değil benim gönlüme dokundu. Beni hüzünlü bir mutluluğun içine bıraktı. İnsanın geçmişinden bir izle karşılaşması hele de öğretmeni tarafından bırakılan bir izle karşılaşması insanı çok mutlu edebiliyormuş. Geçmişte bıraktığı izle geleceğe ışık olabilmenize sağlayacak Nazmi Öğretmenlerle karşılaşmanız dileğiyle…”