Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Ahmet SEZGİN


“TÜRKÇENİN FERYADI VE DİL DAVAMIZ” HAKKINDA (1)     

“TÜRKÇENİN FERYADI VE DİL DAVAMIZ” HAKKINDA (1)     


“416 sayfadan ve Türkçemiz üzerine en eski kaynaklardan günümüze 114 yazıdan oluşan

‘Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız’ kitabı bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeninin bu sahada okuduğu onlarca kitaptan derlenmiş. Kitapta Ahmet Hocanın kendi yazıları da var. Bu kitabı okuduğunuzda Türkçemiz üzerine bir kütüphane dolusu kitabı devirmiş oluyorsunuz. Her edebiyatçının masasında olması gereken kitap.” (Murat Ertaş)

   “ Eğitimci-Yazar Ahmet Sezgin'in ‘Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız’ isimli eserinden bahsetmek istiyorum. Dil üzerine bir kitap yazmak, zor bir çalışmadır. Ciddi bir araştırmanın yanı sıra biraz cesaret ve çılgınlık ister. Bu kitap yıllar süren bir okuma ve hassas araştırmaların sonucu olarak ortaya çıkmıştır.  Böyle bir kitabı oluşturmak, edebiyat dünyasında tek tek yazıları toplamak, kıyıda köşede unutulmuş denemeleri bulmak için bile ciddi bir edebiyat araştırmasını elzem kılar. Vefat etmiş yazarların yazılarına ulaştığınızda vasisi ile iletişime geçip gerekli izinleri almak bile iyice yorar insanı, pes etme noktasına gelirsiniz. Bir de kitabın okunma olasılığının az olduğunu bilmek ayrı bir sıkıntı. (…)  İşte böyle bir dönemde Türkçenin feryadını duyurmak ve dil davasının bir memleket davası olduğuna dikkat çekmek açısından bu eser önemlidir.” (Yılmaz İmanlık)

     “Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız ismiyle, Etüt Yayınları’ndan 416 sayfalık hacimli kitap, 8 bölümden oluşuyor. Toplumumuza mal olmuş, rehber hocalarımızın, Türkçe üzerine yazılmış makalelerinden oluşmakta ve türlü çıkmazlarımıza çareler aranıyor, öneriler gösteriliyor.” (Aysen Akdemir)

     "Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız, Türk edebiyatına damga vurmuş büyük izler bırakmış şair,yazar, akademisyen ve düşünce insanlarının her biri birbirinden değerli yazılarından titizlikle derlenmiş bir kitap.” (Adem Karafilik)

     “Ahmet Sezgin, ‘Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız’ adını verdiği kitapta, Yahya Kemal’den İskender Pala’ya, Peyami Safa’dan D.Mehmet Doğan’a kadar pek çok önemli isim, dil üzerine ne söylemişlerse bir araya getirmiş. Hatta kendisi de gidişata bakıp ‘Dalgalan Ses Bayrağım’ yazısıyla ‘alarm’ zilini çalmış. Kültür ve medeniyet davamıza sahip çıkabilmenin Türkçe şuuruyla mümkün olabileceğini anlatmış.” (M.Ali Köseoğlu)

     “Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız adlı oldukça kapsamlı kitabına benim bir şiirimi de almış, sağ olsun. Allah çalışana verir azizim. Tebrikler, selâmlar, muhabbetler... Bizim böyle çalışkan ve her bakımdan verimli Türkçe-Edebiyat öğretmenlerine ihtiyacımız var.”

(Bekir Oğuzbaşaran)

     “Her okurun öncelikle okumaktan haz duyduğu eserler vardır. Biz buna öncelikleri vardır da diyebiliriz. Bahsettiğim ‘Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız’ adlı eserin konusu, kültürel olarak okumaya başladığım lise çağlarımdan beri hep ilgi alanıma girmiştir. Bu eserin başka eserlerin vücuda gelmesi için öncelikle okunması gerekmektedir. Bu eserin liselerde “Dil ve Anlatım” dersleri için temel eser olarak okutulması hatta üniversitelerin ilgili bölümlerinde ‘kaynak eser’ olarak tavsiye edilmesi gerekir.” (Zeki Ordu)

    “Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız, Türkçe bilinci ve meselelerini konu alan yazılardan oluşan bir derleme. Özenle hazırlanmış, usta ve üstadlar dahil günümüz yazarlarına kadar konu ile ilgili yazılardan seçilmiş.” (Şakir Kurtulmuş)