Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Üç Aylara ulaştık

Üç Aylara ulaştık


    Mübarek 'Üç Aylar' dün, yani 25 Şubat 2020 Salı günü başladı. Üç Aylar geldiğinde Peygamber Efendimiz(SAS), ““Allahım! Receb'i ve Şaban'ı hakkımızda mübarek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur” diye dua edermiş. Bizler de O'nun bu duasına mazhar olan kullarından olmayı diliyoruz.
    İslâm'da üç ayların önemli bir yeri vardır. Mevlid Kandilini hariç tutarsak, diğer dört kandil gecesi; yani Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili ve Kadir gecesi bu aylardadır. Siz, isimlerinin başında büyük ünvanları bulunan, kendilerini dini konularda söz söyleme hakkına sahip sayanların, “Kandil yoktur! Ne kandili?” demelerine aldırmayın. Onlar, Peygamberimizin (SAS); “Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri dönmez. Receb'in ilk gecesi, Şaban'ın yarısında bulunan gece, Cuma Gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleridir” hadisini herhalde duymamışlar?  
Biz Miraç gecesini de kutluyoruz. Hz. Muhammed(SAS)'in Allah'ın katına yükseldiği o geceyi kutlamanın, bu mertebeye ulaşan bir peygamberin ümmeti olmaktan dolayı sevinmenin ve bu gecede ibadet yapmanın ne zararı olabilir? 
Aslında bunlar birer mübarek gecedir. Ancak bu gecelerde camilerde kandiller yakıldığı için, o geceye 'kandil' demek adet haline gelmiştir.
    Rabbimiz bazı zaman dilimlerini seçmiş ve onlara özel değer yüklemiştir. Günlerden Cuma'yı, gecelerden kadir Gecesi'ni seçtiği gibi aylardan da Recep, Şaban ve Ramazan aylarını mübarek kılmıştır. İşte biz bu aylara 'Üç Aylar' diyoruz. 
    Allah'ın her günü önemlidir, her ayı değerlidir. Ancak Üç Ayların farklı bir yeri vardır. Bu aylarda farz olan ibadetler yanında, fırsat buldukça ve gücü yettiğince nafile ibadetler yapmak Peygamberimizin (SAS) sünnetlerindendir.
    Mübarek gecelerden ikisi Recep ayı içindedir; Regaip Kandili ve Miraç Kandili. Regaip Kandili, Recep ayının ilk Cuma gecesidir. Yani iki gün sonra, 27 Şubat Perşembeyi 28 Şubat Cumaya bağlayan gece Regaip Kandilidir. Recep ayının 27. gecesi de Miraç Kandilidir. Buna göre 21 Mart Cumartesi akşamı Miraç Kandilidir. Berat Kandili de Şaban ayının 15. gecesidir ki, 2020 takviminde 7 Nisan Salı gününe rastlamaktadır. 
Üç Aylar, dini duyguların yoğunluk kazandığı, şefkat, merhamet, yardımlaşma ve dayanışma duygularının doruk noktaya ulaştığı, hayır ve iyiliklerin arttığı bir zaman dilimidir. Üç ayların ilk mübarek gecesi olan Regaip; kendisine rağbet edilen, arzulanan, istenen, değeri bol olan anlamına gelmektedir. Bağışlanma anlamı da vardır. 
Bu gecelere mahsus özel bir ibadet şekli belirtilmemiştir. Bu gecelerde kaza namazları kılınır, Kur'an okunur, nafile namaz kılınır, Allah'tan af ve mağfiret dilenir, dua edilir. Yapılan ibadetlerin dua ve niyazların kabul edileceği ümit edilir. 
    Bu gecelerde herkes gücü yettiğince ibadet edecektir. İslam kolaylık dinidir. Hiç kimseye gücünün yetmeyeceği bir görev yüklenmemiştir. Nitekim Bakara suresi 285. ayette,
    “Allah kimseye gücünün yeteceğinden başkasını yüklemez” buyrulmaktadır. Peygamberimiz de ümmeti için güçlük istememiştir. O daima uygulamalarında Müslümanlar için kolay olanı tercih etmiştir. Üç Aylar girdiğinde oruca başlamış, Recep ve Şaban aylarında bölümler halinde oruç tutmuş, Müslümanlara da bu dönemde oruç tutmalarını tavsiye etmiştir. Fakat hiçbir zaman Üç Ayların tamamını oruçlu geçirmemiştir. Müslümanlara güç geleceğini düşünerek bu yolu tercih etmiştir. 
    Müslümanlar, İslam'ın açık emirlerine göre hareket ederler. Emredileni yaparlarsa, görevlerini yerine getirmiş olurlar. Emredilenden fazlasını yapmak, insana sevap kazandırır; yapmamak onu günaha sokmaz. 
Günahlardan arınma, sevaplarla bezenme ayı olan üç aylar ve mübarek gün ve geceler bizler için bir fırsattır. Ne mutlu bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirebilenlere.
Regaip Kandiliniz mübarek olsun.