Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Selim EROĞLU


ACELE ETMEK İYİDİR


Acele etmek iyidir sözü çoğuna aykırı gelir. Hatta bu sözden huylanan bile olur. Çünkü bu söz, bu zamana kadar öğrendiklerimize tezat teşkil ediyor. Bir nevi teamüllere aykırı.

Ne demek acele etmek iyidir?

Hocam siz bizi uçuruma mı sürüklemek istiyorsunuz?

Biz biliyoruz ki acele eden ecele gider? Aynı zamanda acele eden acele de gitmiş olur. Nereye acele ediyorsa oraya acele gider. Bu acele ettiği yer ecelse oraya da acele gider. Bu bir fizik kuralıdır.

Acele giden ecele gider sözünü ilk defa çocukluğumda bizim köyde Hacı Kazım´ın cipinde rastlamıştım. Hacı Kazım, bu yazıyı asmakla yolculara, zımnen? benden hızlı gitmemi istemeyin, sonu iyi olmaz? demeye getiriyordu.

O gün bugün acele etmenin iyi bir şey olmadığına inanmışımdır. Mümkün mertebe acele etmemeye azami gayret sarf etmişimdir. Bununla da kalmamış, muhataplarıma ?asla acele etmeyin? tavsiyesinde bulunmuşumdur.

Bundan yıllar önce, bir seyahat esnasında dört arkadaşla bir cuma günü yolumuz Sivas Ulu Camii´ye düştü. Namaz öncesi tarihi camii tıklım tıklım dolu idi. Kürsüden vaiz efendi davudî sesiyle, acele etmenin faziletlerinden bahsediyordu. Hatta bunun Peygamber Efendimiz´in tavsiyesi ve sünneti olduğunu söylüyordu. Allah

Allah, acele etmek ve sünnet. Bir taraftan da acele etmenin şeytandan olduğu gerçeği. Biraz tezat gibi gözüküyordu.

Ogün bugün acele etmek meselesi hep zihnimi meşgul etmiştir. Doğrusu işin sırrını bu zamana kadar çözemedim. Yarım yamalak bilgilerle bugüne kadar geldim. Zihnim hâlâ net değildi.

Ta ki sahih bir kaynakta Peygamber Efendimiz´in şu hadis-i şerifine rastlayıncaya kadar.

?Acele etmek şeytandandır. Beş şey bunun dışındadır. Kızını evlendirmek, borcunu ödemek, cenaze hizmetlerini çabucak yapmak, misafirini doyurmak, günah yapınca hemen tövbe etmek.?

Şimdi oldu. Bu hadis-i şerifi okuduktan sonra rahatladım. Psikolojim düzeldi. Hatta ruh dünyam huzura erdi.

Biz ?acele etmek şeytandandır? diye hadis-i şerifin ilk kısmını biliyormuşuz. Devamından haberdâr değilmişiz. Şüphesiz bilenlerimiz vardır. En azından şahsım olarak ben tam bilmiyormuşum.

Demek ki neymiş, acele etmek şeytandan olduğu gibi acele etmemek de şeytandanmış. Nerede? Yukarıda zikredilen beş hususta. Bu beş hususta şeytan insana ?sakın ha acele etme? diye telkinde bulunuyormuş.

Biz de ne yapıyoruz, işimize öyle geldiği için ?acele etmek şeytandandır, ben hiçbir işte acele etmem ağırdan alışım bu yüzdendir? deyip güya kendimizi kandırıyoruz. Böylece yine şeytanın tuzağına düşüyoruz.

Bazı işlerde acele etmek Peygamberimiz´in ısrarla uygulanmasını istediği sünneti.

Neydi acele edilmesi gereken bu tavsiyeler? Bir kez daha hatırlayalım:

1-Kızını evlendirmek

2-Borcunu ödemek

3-Cenaze işlerini çabuk yapmak

4-Misafiri doyurmak

5-Günahlardan hemen tövbe etmek

Hepsi de toplumun huzuru ve refahı için. Yani bizim iyiliğimiz için. Dünya ve ahiret saadeti için. Meğer bu sünnetleri çok iyi bilenlerimiz de varmış. Daha geçtiğimiz cumartesi günü Çamlıca Köyü´ne İsmail Sağlam´ın kayınvalidesinin vefatı dolayısıyla ailece taziyeye gittik. Fazla bir zaman geçmeden hemen sofra kurdular. Ben
mahcup bir şekilde, ?olur mu hocam, biz tokuz ne gerek vardı, bizi mahcup ediyorsun,? kabilinden üç beş kelam ettim.

Ne dese beğenirsiniz?


?Hocam, misafiri doyurmada acele etmek sünnettir. Biz bir sünneti uyguluyoruz, sakın yanlış anlamayın. Bizim uygulamamız hep böyledir?.

Ne diyelim. Allah razı olsun. İş sünnet olunca, boynumuz kıldan ince.

Neymiş. Acele etmek iyidir ama her işte değil. Acele edilmesini gereken yerde acele etmeyenlerin hayatı ?keşkelerle? doludur.