Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Emine OCAK DURUCU


AĞLAYARAK BİR ŞEY ELDE ETMEK İSTEYEN ÇOCUĞUMUZA NASIL DAVRANMAMIZ GEREKİR…

AĞLAYARAK BİR ŞEY ELDE ETMEK İSTEYEN ÇOCUĞUMUZA NASIL DAVRANMAMIZ GEREKİR…


     Ebeveyinlerin sıklıkla karşılaştıkları sorunlardan biri de ağlayarak istediğini elde etmek isteyen çocuktur.Çocuk ağlar anne baba ise onu susturmak için çocuğun isteğini yerine getirir.Bu tutum yanlıştır.Ağlayarak istediğini elde etmesine izin vererek çocuğumuzun bu davranışını pekiştirmiş oluruz.

Peki Bu Davranış Pekişince Ne Oluyor?

    Ağladığında o isteği gerçekleştirilen çocuk bir daha ki sefere örneğin o tabletle oynamak için daha çok ağlayacaktır.Siz bu durumu yine çocuğunuz ağlamasın diye yapmaya devam ederseniz bu kısır döngü devam edecek ve kontrol çocuğa geçecektir.Sonrası daha da kötü uyum problemi, davranış bozukluğu gibi davranışalar karşımıza çıkıyor.Ağlayan çocuğumuzun buna ağlayarak çözemeyeceğini daha sosyal olmaya başlamadan öğrenmesi gerekir.

Nasıl olacak?

     Şöyle ki, bir restorana yemeğe gidiyorsunuz yemek gelene kadar zaman geçecek ve o esnada çocuk boşta kalıp sıkılacak ve ağlamaya başlayacak.Bu durumu bilecek olan anne-baba çocuğa durumu şöyle anlatmalıdır.

     Birazdan restorana gidiyoruz ve tabii yemek gelene kadar bir süre bekleyeceğiz bu durumdan sıkılmamak için istersen yanına en sevdiğin oyuncağını alabilirsin ya da boyama kitabını.

     Yada markete gidiyoruz markete gitmeden önce şimdi markete gidiyoruz evimizin eksiklerini alacağız.Orada sana sadece bir çikolata alabiliriz.

Bir oyuncak içinde bunu yapabiliriz; şuan bunu alacak paramız yok.

Ama bu durumu babanla paylaşırız bir daha ki sefere uygun bir oyuncak alabiliriz diyebiliriz.

     Burada amaç çocuğu duruma hazırlamak ama bunu öncesinde yapmak mühim olan

Çünkü bunu kriz esnasında yaparsak bir çözüm olmaz.

 

   Çocuğa makul bir alternatif de sunmak önemli, bugün çok tablet oynadın hadi gel seninle biraz resim çizelim gibi.

 

     Burada asıl önemli olan anne-baba olarak tutumlu olmak. Siz net ve kararlı duruş sergilerseniz yerli yersiz ağlamayacaktır.