Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


AĞZI OLAN KONUŞUYOR

AĞZI OLAN KONUŞUYOR


2014 yılı üretici için afetlerin peşi peşine geldiği bir yıl oldu.
Üreticinin bir bölümü Mart ayının sonlarında meydana gelen don afetiyle tarlasına hiç giremedi.

Bir kısım üretici ise yağmur ve küresel ısınmadan kaynaklanan sıcaklar sonucu ürününü % 30 zararla kapattı.
Fiyatlar fındıkta, üreticiyi ancak memnun eder görüldü. Fındığın maliyetini bilmeyenler fiyatları yüksek gördü. Fındık fiyatlarına bakıldığında, bu yıl yerine ancak oturdu.

Üretici, her yıl bu şekilde fındığını pazara indirdiği müddetçe, fındık fiyatları serbest piyasada aşağıya inmez.
Fındık gelecek günlerde bu fiyatların üstüne çıkabilir. Fakat üreticinin çok akıllı olması gerekir.

Şimdi de çeltik sezonu başladı. Bu konuda bilen de bilmeyen de konuşuyor. Çeltik fındık kadar darbe yemedi. “Yedi” dersek çiftçinin desteklerine darbe vurmuş oluruz. Ayrıca konuşanlar kimlerin adına konuşuyor bilemiyorum.
İyiki Tarım Kredi Kooperatifleri var. Piyasayı çok güzel regule ettiler. Bir kilo çeltiğin kilosunu 1lira 6 kuruştan açıklaması serbest piyasanın düşüncelerini altüst etti. Şu anda tekrar zam yaparak 1 lira 9 kuruşa çıkarttılar.

Serbest piyasa hala direniyor. Depolarında hiç mal yokken piyasaya girmemeleri düşündürücü. Acaba ithali mi düşünüyorlar? Terme’nin gerçek antibiyotik değerindeki pirincinin yol kenarlarındaki standlarda ithal pirinçle karıştırılarak Terme pirinci diye satılması ürünümüze ihanet edilmektedir. Bir OSMANCIK bunu yapmıyor, bir TOSYA, bir GÖNEN bunu yapmazken biz neden yapıyoruz?

İşte konuşanlar bunları konuşmalı. Artık iyi tarım uygulamalarının, iyi ürün üretmenin ve pazara kaliteli ürün sürmenin sözlerinden bahsetmeliyiz.
İlçemizde çeltik üreticileri bu yıl açıklanan fiyatlardan memnun. “Geleceği var.” diyorlar. Bizim için kim olursa olsun biliyormuş gibi her şeyi konuşmasın. İlçemizde bütün sıkıntımız karışık pirinç satılması. Fabrikalarımızın işleticilerinden ricamız standlara uyarıda bulunarak Terme pirincini lekelemesinler.

Üreticiler güç koşullar içerisinde ürettikleri ürünlerinin daha sağlıklı ve verimli olabilmesi için bir an önce ovaya suyun gelmesini bekliyorlar.
DSİ (Devlet Su İşleri) başlattığı sulama ve drenaj çalışmalarının neden durduğunu bir türlü anlayamadık. Çalışmaların tamamlanması için yetkililerin konuya ilgi göstermeleri arzumuzdur.

Bizlere sahip çıkanların etrafı kırmadan konuşmalarını ve bize gelecek zarardan geriye çekilmelerini istiyoruz. Ağzı olan herkes konuşmasın. Bilmediğimiz konulara girmememiz gerekir diye düşüyorum.
Geçmiş bayramınızı kutlar sağlık ve esenlikler dilerim.