Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Hasan ÖZDEMİR


AH TERME AH


Ne zaman adam olacağız, ne zaman ilçemize sahip çıkacağız bilmiyorum. Caddeler ve sokaklardaki görüntü kirliliği insanı canından bezdiriyor. Uygunsuz yerlere park eden araçlar, kimse bir şey demeyince ikili sıra olup adeta nefes aldırmıyor insana. Parklarda çekirdek çıtlatan gençler o güzelim yerleri bir saatin içinde çöplük yuvasına dönüştürüyor. İlk kirleten de o olduğu için gerisi geliyor tabi ki. Kim temizleyecek, kim kaldıracak o çöpleri oradan, babanızın uşağı mı var hazır kıta bekleyen?

Ya çöplerini evlerinin balkonlarından aşağıya fırlatanlara ne demeli? Gece karanlık basınca pat, küt sesler gelir yolda yürürken. Başıma gelmedi ya, çok şükür dersiniz. Bir türlü halledemedik şu çöp sorununu. Ne esnafı, ne de vatandaşı ayak uyduramadık şu kurallara. Oysa trafikteki ışıklar gibidir kurallar. Sarı yanınca çöpü eline alır, yeşilde merdivenlerden indirir, kırmızıda da çöp konteynırlarına atarsın olur biter.

Beton mantar duydunuz mu hiç? Cuma pazarı denilen yerde düzenlenen sokaklara çokça konulmuş bu mantarlardan. Ben de bilmiyordum adını. Araştırdım öğrendim. Şapkalı mantara benzediği için öyle demişler. Çoğunu o sokaklarda oturan esnaflar sökmüş, atmışlar bir kenara. İki araç yan yana geçemiyormuş. Zaten onları
iki araç yan yana geçmesin diye yapmışlardı. Tarihi bir güzellik katmıştı kiremit rengi parke taşlar oraya. Tek yön uygulaması yapılmış sokaklara. Uyan var mı, nerdeeee?

Asfalt yollar yapılmıştı pazarın üç yönüne. Arada bisikletle geziyorum. Çok da güzel oluyor. Kay kayla yürüyen gençlerin de yeri olmuş orası. Daha bir ay olmadan dün baktım ki asfalt kazılmaya başlamış. Neymiş doğalgaz çalışmaları varmış. Hani bu çalışmalar bitmişti, bir ay önce nerdeydin doğalgazcı kardeşim, yazık değil mi o güzelliğe.

Nefes alabileceğimiz, denize girebileceğimiz tek yer olan Miliç çamlığı bu yıl garip kaldı. Öğle üzeri bir gezeyim dedim. İçerde demir kesen bir çalışan, yanında iki tane kurt köpeği vardı. Beni yabancı gören sadık dostlar, zincirlerini zorlayıp, saldırmaya başladılar. Deniz kenarında in cin top oynuyordu. Sordum, yasak mı denize girmek burada, diye. Yasak beyefendi, dedi. Zaten bu bunaltıcı sıcakta kimsenin olmaması, sorduğum soruya cevap verir gibiydi.

Turistik ve tarihi yer olan Gölyazı mahallesine fındık toplamak için gittim dün. Karaboğaz sınırlarına kadar beton yol yapılmış. Tahmini olarak 1.5 km. Oradan Gölyazı sınırlarına kadar tam bir köstebek yuvası olmuş yollar. Dolmuşçuluk yapan arkadaşlara Allah kolaylık versin. Araçlarının iyi halleri kalmaz o yollarda. Bu havalarda yapılmayacaksa, ne zaman ele alınacak bilmiyorum. Bizden söylemesi.

Kalın sağlıcakla?