Bugün, 7 Temmuz 2025 Pazartesi

Ahmet SEZGİN


AİLE VE LİSELERDE SEYREDİLEBİLECEK GÜZEL FİLMLER

AİLE VE LİSELERDE SEYREDİLEBİLECEK GÜZEL FİLMLER


Gençlerimize din, vatan, millet, bayrak, istiklal, şahadet, kahramanlık, millî onur, merhamet, kardeşlik, adalet, birlik, iyilik, fazilet, şeref, millî kimlik ve tarih şuurunu kazandırabilmek için ailemizde ve liselerimizdeki akıllı tahtalarda güzel ve faydalı filmler seyrettirilip yorumlatılmalıdır: “120”, “Babam ve Oğlum”, “7. Koğuştaki Mucize”, “Mucize”, “Ayla”, “Canım Kardeşim”, “Çizme”, “Sürgün Öğretmen”, “Çile”, “Minyeli Abdullah”, “Sahibini Arayan Madalya”, “Bir Adam Yaratmak”, “Memleketim”, “Uzun Hikaye”, “Nefes: Vatan Sağolsun”, “Çanakkale 1914”, “Birleşen Yollar”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Reis Bey”, “Anka Kuşu”, “Süveyda”, “Anne ya da Leyla”, “Ölümsüz Karanfiller”, “Gün Doğmadan”, “Beşinci Boyut”, “Gülün Bittiği Yer”, “Ateşin Düştüğü Yer”, “Yumurta”, “Bal”, “Süt”, “Buğday”, “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak”, “Aile Şerefi”, “Öğretmen”, “Olmak ve Sahip Olmak”, “Ölü Ozanlar Derneği”, “Zafer Benim”, “Muhteşem Münazaracılar”, “Canım Öğretmenim”, “Bir Öğrencim İçin”, “Sözcüklerin Gücü”, “Çağrı”, “Çöl Aslanı”, “Şeker Portakalı”, “Kızgın 12 Adam”, “Yeşil Yol”, “Yeni Hayat”, “Her Çocuk Özeldir”, “Er Ryan'ı Kurtarmak”, “Can Dostum”, “İpmen”, “Cennetin Çocukları” …

“Her Çocuk Özeldir” isimli muhteşem Hint filmini hem ailece hem de bazı sınıflarımla büyük bir ilgi ve beğeniyle izledik, çok duygulandık. Çok önemli mesajlar veriyor film. Bir idealist eğitimcinin neler yapabileceğinin de ispatı. Ezberci, öğrencileri at gibi yarıştıran, tek tip ve anlayışçı, çoklu zekadan habersiz öğretim sistemine ciddi bir başkaldırı içeren ve meselelere çözümler öneren bu muhteşem filmle çok bütünleştim. Bu filmi bütün ebeveynler, öğretmenler birkaç kere izlese keşke! Bizim gibi kelaynaklar bu mücadelede yalnız kalmaz; Türkiye'nin kalp kriziyle boyun ve bel fıtıkları da iyileşmiş olurdu.

Mahsun Kırmızıgül'ün yazıp yönettiği “Mucize” isimli filmde idealist bir eğitimcinin yürek dokunuşuyla sevginin gücü, azim, irade ve sabrın öyküsü sinemanın estetik dili ve imkanlarıyla muhteşem anlatılmış. Çok beğenerek, duygulanarak, soluksuz izledik ailece.

Bazı okullarda öğrencilerime “120” filmini seyrettirdim. Vatan, din, bağımsızlık uğruna 10 ila 17 yaşındaki 120 çocuk ve gencin nasıl bir fedakarlık destanı yazdığını anlatan bu filmi seyreden öğrencilerimde büyük bir duygu yoğunluğu, millî ruh yansımalarını gördüm. Öğrencilerin beyin ve ruhlarında bu tür filmlerin, onlarca saat ders anlatımından çok daha müspet tesiri olmaktadır. Sinemanın, edebiyatın, müziğin yani sanatın gücünden faydalanmak gerek.

Ailece seyredilebilecek çok güzel TRT dizileri de var. Mesela cumartesi geceleri TRT1'de gösterilen “Gönül Dağı”; son yıllarda izlediğim en güzel, dokunaklı bir dizi film. Konusuyla, müzikleriyle, mekânlarıyla, görüntüleriyle, oyunculuk gücüyle harika. Bezen ağlatıyor bazen de güldürüyor. Çocukluğumuza, kaybettiğimiz değerlerimize, Anadolu'ya götürüyor bizi. Çok etkileyici, sahici, samimi, güzel ve değerli bir dizi. Yüreklerimizi, evimizi, sokağımızı ısıtıyor adeta. Hikayeci Mustafa Çiftçi'yi, senaristi, yönetmeni, başarılı oyuncuları, kısaca emek verenleri yürekten tebrik ederim. TRT'ye çok teşekkür ederim.