Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Yılmaz İMANLIK


AKGÖL´DEN SİMENİT´E


İnsan doğasında vardır; yaşadığımız yerdeki güzelliklerin, değerlerin farkında varmayız çoğu zaman. Farkına varsak da ?bizim? olduğu için pek de önemsemeyiz. Başka bir deyişle gözümüzün önünde kır çiçekleri varken başka şehirlerin yapay güllerine mısralar dizeriz?

Terme?

Tarihi ve coğrafi güzellikleri içinde barındırmasına, denize komşu olmasına rağmen bu potansiyelini yeterince kullanamamış bir şehir?


Şöyle bir baktığımızda Karadeniz kıyısında genişleme ve büyümeye en elverişli şehir de diyebiliriz aslında.


Ve Terme´nin kalbi Gölyazı?


Terme´nin deniz kenarındaki en güzel mekanlarından biri. Ki burada Rahmi Hoca´nın romanlarında santim santim anlattığı, bazen efsaneleştirdiği Akgöl ve Simenit gölünün bulunması burayı daha da değerli kılıyor.


Bazen kısır çekişmeleri, önyargıları ya da kavramlarla savaşmayı bir kenara bırakıp elimizdeki hazineleri nasıl değerlendirebiliriz? Bunun hesabını yapmak o topraklarda nefes alan herkesin görevidir.


Bunu bir kez daha nasıl mı fark ettim?


Seminer döneminde öğretmenler olarak ?doğada öğrenme etkinliği? kapsamında biz de Gölyazı´yı ziyaret ettik. Önce çok güzel ve otantik bir mekan olan Amazon Kafe´de güzel bir kahvaltıdan sonra kayıkla göl turuna çıktık. Burası, istediğiniz zaman misafirlerinizle ya da ailenizle çok rahat ve çok uygun bir şekilde kahvaltı yapabileceğiniz bir yer aslında. Bizim Müdür Bey´in deyimiyle küçücük gölde yaban ördeklerini seyrederek çayınızı yudumlamak otantiğin dibine vurmak çok keyifli.


İlçemizde böyle bir yer varken ille de sağda solda farklı mekanlar aramak abesle iştigal bence.


Sonra kayıkla Akgöl´den yola çıkıyorsunuz. Tabiatı seyrede seyrede ´Terme´de böyle güzel bir göl var mıymış?? demekten kendinizi alamıyorsunuz. Tepenizde güneşin yakıcı sıcağını sağınızdan solunuzdan atlayan balıkların muhteşem dansını seyrederek unutuyorsunuz. Ya da suyun içinde kanaldan geçerken acaba bir yerlerden timsah da çıkacak mı diye merak ediyorsunuz. Sonra kamışlarla çevrili kanallardan Simenit gölüne geçerken kendinizi bir Çin filminde gibi hissediyorsunuz. Yani öyle güzel bir manzara?


Kayıkla göl turuna çıkmak Terme Amazon Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hayata geçirilen yeni bir uygulama. Beklentimiz, bu uygulamanın önümüzdeki günlerde daha iyi tanıtılması ve insanımızın bu güzelliklerin farkına varmasıdır. İlçemizin tanıtımı açısından bu önemlidir.


Bu göller başka şehirlerde olsa neler yapmazlar ki. Bu devirde insanlar çöllerin üzerine bile yapay göller kurup insanların hizmetine sunmuyor mu?


Evet Gölyazı?


Bu mekan güzel bir proje ile hem şehrin dış dünyaya açılmasını sağlamak hem de burada yaşayan insanlara bir hizmet vermek açısından en iyi şekilde değerlendirilmeli. Yoksa bir gün başkaları elimizdeki bu hazinelerin farkında varıp bunları değerlendirecektir. O günler çok da uzak değildir aslında. Bugün yüzüne bakmaya erindiğimiz yerlerde bile nefes almak, paralı olursa zorumuza gider belki ama hiç de gücümüze gitmesin?