Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


AKİF´İN TAVRI


12 Mart ?´İstik­lal Marşı´´mızın ka­bu­lü­nün 95. yıl dö­nü­müy­dü. Bir asra ya­kın­dır İstik­lal Marşı bir mu­ta­ba­kat metni ola­rak tap­ta­ze can­lı­lı­ğı­nı mu­ha­fa­za et­mek­te­dir.


İstik­lal Marşı, her gö­rü­şün ve her ke­si­min tem­sil edil­di­ği, son de­re­ce de­mok­ra­tik bir mec­lis olan Bi­rin­ci Mec­lis ta­ra­fın­dan oy bir­li­ği­ne yakın bir ço­ğun­luk­la kabul edi­len ben­ze­riz bir milli mu­ta­ba­kat met­ni­dir.


O za­man­lar İstik­lal Marşı´na sa­de­ce ?ıs­mar­la­ma bir metin´ suç­la­ma­sıy­la Benim Ata­lay ve Tu­na­lı Hilmi karşı çık­mış­lar­dır. Bugün An­ka­ra´nın en meş­hur cad­de­si­nin is­mi­nin Tu­na­lı Hilmi Cad­de­si ol­ma­sı dü­şün­dü­rü­cü­dür. O ta­rih­ler­de zor gün­ler ge­çi­ren mil­le­ti­mi­zin moral de­ğer­le­ri yük­sel­sin diye Mec­lis bir milli marşı ya­rış­ma­sı açar. 500 lira da para ödülü ko­nu­lur. O za­man­lar 500 li­ra­ya üç çift­lik alı­na­bi­li­yor­muş. Ya­rış­ma­ya tam 724 eser ka­tı­lır. Ko­mis­yon ve özel­lik­le dev­rin Milli Eği­tim Ba­ka­nı Ham­dul­lah Suphi Tan­rı­över bu şi­ir­ler­den hiç bi­ri­ni be­ğen­mez.


Meh­met Akif gibi milli ve dini has­sa­si­yet­le­ri zir­ve­de olan bir şa­irin niye ka­tıl­ma­dı­ğı­nı sor­gu­lar. Akif´in para ödülü ol­du­ğu için ka­tıl­ma­dı­ğı­nı öğ­re­nir. Gös­te­ri­len tavır çok ma­ni­dar­dır. Ki­şi­nin ger­çek kim­li­ği ,yok­ken gös­ter­di­ği sa­bır­la; var­ken de gös­ter­di­ği ta­vır­la an­la­şı­lır.


Akif yok­luk için­de­dir. Kış günü sır­tın­da­ki pal­to­su ema­net­tir. Ce­bin­de iki lira borç para var­dır. Çoluk ço­cu­ğu İstan­bul´dadır. Ken­di­si mil­let­ve­ki­li ol­ma­sı­na rağ­men Ta­cet­tin Der­ga­hı´nda mi­sa­fir ola­rak kal­mak­ta­dır. Ödülü kabul etse bir anda mem­le­ke­tin sa­yı­lı zen­gin­le­ri ara­sı­na gi­recek, yedi göbek sü­la­le­si rahat ede­cek­tir. O bu ince çiz­gi­de ?milli marş pa­ray­la ya­zıl­maz? der. Öyle ol­say­dı belki de bugün ?ne ola­cak pa­ray­la ya­zıl­mış şiir işte? deyip ha­fi­fe ala­cak­tık.
İşte bu bir şah­si­yet gös­ter­ge­si­dir. Bu tavır ve sabır beni çok dü­şün­dür­müş­tür. Acaba ben olsam ne ya­par­dım, ?ben de şüp­he­siz aynı tavrı gös­te­rir­dim demek? ne kadar kolay.


Bugün top­lum o hale gel­miş ki an­la­mak müm­kün değil. Pa­ra­yı eli­nin ter­siy­le itene enayi gö­züy­le ba­kı­yor­lar. Kimse ka­zan­dı­ğın para helal mi diye sor­mu­yor. Gerçi böyle soru so­rul­ma­sı­nı talep eden de pek yok. Ne kadar para ka­za­nı­yor­sun diye so­ru­yor­lar. Neyin var di­yor­lar.


Dün­ya­nın pa­ra­sı­nı ka­za­nan fut­bol­cu­lar pri­mi­mi­zi geç aldık diye top oy­na­mı­yor­lar. Forma aşkı, takım ruhu gös­ter­me­dik. Bas­tır pa­ra­yı al Çin´e götür. Çoğu su akar­ken tes­ti­yi dol­dur­ma pe­şin­de.


Bugün top­lu­mun her ke­si­min­de Akif´in gös­ter­di­ği tavra ih­ti­ya­cı var. Eği­tim­de­ki an­la­yı­şı­mız bu ol­ma­lı. O ya­pı­yor ya bu ka­pı­yor ya ma­ze­ret ola­maz. Helal ka­za­nı­lan bir kuruş haram ka­za­nı­lan bin ku­ruş­tan daha mu­te­ber­dir. Akif inan­dı­ğı gibi ya­şa­yan adam­dı. Ya­şa­yı­şı­mız­da bir sa­kat­lık varsa inan­cı­mı­zı sor­gu­la­ma­lı­yız. Akif de kı­zı­yor­du, öf­ke­le­ni­yor­du içi­miz­de­ki vur­dum­duy­maz­la­ra:

 

?Alem­de ziya kal­ma­sa halk et­me­li­sin halk,

 

Ey el­le­ri böğ­rün­de yatan şaş­kın adam, kalk.´´


Şaş­kın­lık­tan kur­tul­ma­nın za­ma­nı gel­me­di mi?


Sağ­lı­cak­la Kalın!