Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Hasan ÖZDEMİR


AL SANA BÜYÜKŞEHİR (!)

AL SANA BÜYÜKŞEHİR (!)


2014 yılında birden bire büyükşehirli oluverdik. Unvanımız değişti. Eşek bizim eşek de, semeri değişti yani. Kimse bize sormadı, istiyor musun, istemiyor musun? Faydaları şöyle şöyle, zararları var ya da yok demediler. Seçimlerden önce her köye veya eski adıyla beldeye bir oyun parkı, otobüs durak yeri yaptılar, bunlarla idare edin diyerek giriverdiler içimize. Bizi neler bekliyor, vatandaş hala bilmiyor. En büyük sıkıntıyı kırsal kesimdeki köylü, yeni adıyla mahalleli kardeşim yaşayacak. Ekmek elden su gölden devri kapandı artık. 25 TL. su faturası ödeyen 50 TL. ödeyecek. 30 TL. emlak vergisi ödeyen, 60 TL. ödeyecek. Eski adıyla köy, yeni adıyla mahalle olan yerlerde, plan proje zorunlu olacak. 60 TL`na olunan su aboneliği 5-6 yüz liraya çıkacak. Sakarlı merası, Evci merası, Sarıyazı gibi otlaklar tamamen büyükşehirin emrine amade olacak.

Çevre temizlik vergisi, katı ve sıvı atık vergisi gibi yeni vergilerle tanışacağız. Eskiden belde olan yerlerdeki minübüs hatları lâğvedilecek, yeni hatlar oluşturulacak. Velhasıl her türlü yük iki kat fazlasıyla köylü Mehmet Ağanın sırtına vurulacak. Yeni adımızın mahalleli olması için iki kat daha vergi ödeyeceğiz anlayacağınız.

En önemlisi ilçemiz Ford Transit marka minibüs ve kamyonetlerin ülkemizdeki en önemli ve tek alım satım yeri. Bu işi yapan kardeşlerimiz iki kat daha vergi ödemek zorunda olacaklar. Sadece o mu? Her türlü motor bakım onarım işi yapanlar,inşaat işleriyle ve alım satımı ile uğraşanlar, her türlü imalat işi yapan fabrika ve kuruluşlar da büyükşehir olmanın bedelini iki kat daha fazla bedel ödeyerek öğrenecekler. Köylü milletin efendisi olamayacak, daha doğrusu köylü hiç olmayacak artık. Ferdi Tayfur`un dediği “Beni köyümün yağmurlarıyla da yıkayamayacaklar” anlayacağınız.

Hakkı Bulut`un şarkısı da benim kulaklarımda hala. O da, “Ben köylüyüm sevdiğim.” diyor, inadına. Ben de öyle. Ben köylüyüm arkadaşlar. Başka türlü anlatamı-yorum bunu. Gölyazı`nın Kabalı, Balkamlı, Kazmalı, Korganlılar, Haşlık Mahallerini başka türlü anlatamıyorum. Ya Evci`nin Yahyalı, Miliç, Karasu, Kabağu, Gökseki mahallelerini?

2-3 gündür SASKİ`ye yakın bir yerde oturuyorum,su faturası ödemeye giden vatandaşların feryatları hala kulaklarımda. “Bu ne yahu, geçen ay 30 Lira gelmişti, şu faturaya bak 67 TL.” Alışırsın mahalleli Mehmet ağam, artık Büyükşehirli oldun güzel kardeşim, her nimetin bir külfeti olacak, değil mi ya? Allah bu günlerimizi aratmasın, ne diyelim.

Kalın sağlıcakla..