Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Hasan ÖZDEMİR


ALIŞ­MA­YA­CA­ĞIZ DEDİK AMA?


Se­vi­li okur­lar?

Tür­ki­ye´nin bir bö­lü­mün­de ca­ni­ler cen­ne­ti vaat ede­rek, kan­dır­dık­la­rı in­san­la­rın üzer­le­rin­de pat­lat­tık­la­rı bom­ba­lar­la ce­hen­ne­me çe­vir­dik­le­ri mey­dan­lar­da, yüz­ler­ce masum va­tan­da­şı ha­yat­tan ko­part­tı­lar? Diğer yanda ise sa­mi­mi­yet­siz bir şe­kil­de sür­dü­rü­len Çözüm sü­re­ci so­nu­cun­da 5 aydır si­lah­la­rın ve bom­ba­la­rın sus­ma­dı­ğı, Gü­ney­do­ğu´dan gelen şehit ce­na­ze­le­ri­ne yürek da­yan­mı­yor! Ateş düş­tü­ğü yeri yakıp ka­vu­ru­yor?

Es­ki­den öyle miydi, köy­ler­de, ma­hal­le­ler­de dü­ğün­ler, eğ­len­ce­ler ya­pı­la­ca­ğı zaman ya­kın­la­rın­da hasta olan veya ölen varsa acı­la­rı­na ortak olmak için bu dü­şün­ce­le­rin­den vaz­ge­çer­ler­di. Rad­yo­la­rı­nı aç­maz­lar, müzik din­le­mez­ler­di. Ya da mağ­dur olan ha­ne­nin önün­den veya ya­kın­la­rın­dan ge­çer­ken içe­ri­de hasta ol­du­ğu­nu an­lar­lar ve ra­hat­sız et­me­mek için ses çı­kar­maz, ya­şa­nan acıya, sı­kın­tı­ya ses­siz­ce ortak olur­lar­dı.


Di­yar­ba­kır´da araç için­de bomba pat­la­tı­lıp 7 polis şehit ol­du­ğu gün, 7 eve, 7 böl­ge­ye ateş düştü yine. Acı­lar pay­la­şı­la­rak azal­tı­la­ca­ğı­na, daha 24 saat geç­me­den hiç bir şey ol­ma­mış ve Tür­ki­ye´de işler gül­lük gü­lis­tan­lık­mış gibi daha çok ka­zan­ma ar­zu­la­rı­mı­za yenik dü­şü­yo­ruz? Tür­ki­ye´de TUİK eko­no­mi­nin ilk çey­rek­te yüzde dört bü­yü­dü­ğü­nü du­yu­ru­yor! Eko­no­mi­den so­rum­lu ba­kan­lar it­ha­lat düştü, ih­ra­cat arttı iyiye gi­di­yo­ruz diyor? Ül­ke­yi yö­ne­ten­ler po­lis­le­rin şehit ol­du­ğu gün öğ­ret­men­ler­le bu­lu­şup, geç­miş­te mü­sa­me­re­de baş­ba­kan ol­du­ğu­nu ken­di­si­ni din­le­me­ye ge­len­le­re an­la­tı­yor? 4,5 G´ye geç­tik diye davul zurna ça­lı­nı­yor?Hani alış­ma­ya­cak­tık? Ne yalan söy­le­ye­yim ben alış­tım ar­ka­daş­lar.


Hani iki yüzlü ola­rak ta­nım­la­dı­ğız Av­ru­pa var ya ? Ge­çen­ler­de in­san­lık adına büyük bir ders verdi? Eko­no­mik ola­rak be­ğen­me­di­ği­miz İspan­ya tra­fik ka­za­sın­da ha­ya­tı­nı kay­be­den öğ­ren­ci­ler için ülke ge­ne­lin­de iki gün yas ilan edip bay­rak­la­rı­nı ya­rı­ya in­dir­di? Bizde de Arap kralı öldü diye yas ilan edil­miş­ti! Dün, yan gelip yatma si­tem­le­ri­ne maruz kalan asker, polis bugün top­ra­ğın al­tın­da şe­hit­lik­ler­de yan yana ya­tı­yor­lar?Hal böy­ley­ken?Top­ra­ğın üs­tün­de­ki­ler, yıl­lar önce mü­sa­me­re­de san­dal­ye üze­rin­de yap­tık­la­rı nutku an­la­tı­yor, ya da söz verip de yap­ma­dık­la­rı eski pro­je­le­ri­ni an­la­tı­yor­lar. Sizin an­la­ya­ca­ğı­nız olan ölene olu­yor? Ge­ri­de ka­lan­lar bil­di­ği­ni oku­yor!


AH ELEKTRİK KAB­LO­LA­RI AH!


En büyük hiz­met gö­rün­me­yen hiz­met­tir. Yani top­ra­ğın al­tın­da­ki­ler atık su, ka­na­li­zas­yon, PTT hiz­met­le­ri gibi. Bu gün­ler­de bu hiz­met­le­re bir ye­ni­si daha ek­le­ni­yor il­çe­miz­de. Elekt­rik kab­lo­la­rı da yerin al­tı­na ini­yor çok şükür. Çok can­lar al­mış­tı o kab­lo­lar.


Ba­ba­sı Tedaş´ta gö­rev­li bir öğ­ren­ci­miz ar­ka­daş­la­rıy­la soh­bet ede ede eve gi­der­ken bir kam­yo­nun elekt­rik di­re­ği­ne vur­ma­sı so­nu­cu yere düşen kab­lo­yu eline ala­rak ke­na­ra atmak is­te­me­sin­den do­la­yı öl­me­si­ni hiç unu­ta­mı­yo­rum. Evin­de­ki kor­niş­le­ri de­ğiş­tir­mek is­te­yen bir ağa­be­yi­mi­zin pen­ce­re­den uzat­tı­ğı kor­ni­şin yük­sek ge­ri­lim hat­tı­na değ­me­si so­nu­cu ora­cık­ta öl­me­si, ça­ma­şı­rı­nı yı­kar­ken ıslak el­bi­se­nin ya­kın­da geçen tel­le­re değ­me­si so­nu­cun­da ölen ba­cı­mı­zın can ver­me­si, balık tu­tar­ken ol­ta­sı­nın yük­sek ge­ri­lim hat­tı­na değ­me­si so­nu­cu ölen kar­de­şi­mi­zi de unu­ta­mı­yo­rum el­bet­te ki. Bun­dan sonra ya­şan­ma­ya­cak bu an­lat­tık­la­rı­mın hiç­bi­ri. Yıl­lar­dır biz­le­re ha­va­dan bakan tel­ler, siz­ler de kara top­ra­ğın al­tın­da­sı­nız şimdi. Tıpkı eli­miz­den ko­par­dı­ğın sev­dik­le­ri­miz gibi. Ama sen orada da ya­şa­ya­cak­sın. Terme daha güzel ola­cak. Biraz daha sab­re­din. Havuz başı soh­bet­le­ri­niz ol­ma­ya­cak belki ama yüzme ha­vuz­la­rı­nız ola­cak, mo­dern bir deniz ke­na­rı­mız ola­cak. Yan gelip yatan bir Terme değil üre­ten, üret­ken bir Terme ola­cak. Bir­kaç yıl daha sab­re­din.


Kalın sağ­lı­cak­la?