Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Altın Kelebek ve Aleyna

Geçen Aralık ayında magazin basınına bir haber yer aldı:


Geçen Aralık ayında magazin basınına bir haber yer aldı:
?45. Pantene Altın Kelebek Ödülleri sahiplerini buldu.?
Bu ödül demek 44 senedir veriliyormuş. Önceki sene; En iyi senarist, En iyi spor proğramı, En iyi dizi, En iyi klip, Yılın şarkısı, En iyi pop erkek, En iyi pop kadın olmak üzere tam 32 dalda ödül dağıtılmış. Benim üzerinde duracağım konu ´En iyi pop kadın.´
Bu sene ´En iyi pop kadın´ ödülüne Aleyna Tilki layık görülmüş.
Seçimi kimler yapmış? Hürriyet Gazetesi okurları. Bu haberi okuyunca, ?Körler sağırlar, birbirini ağırlar? atasözü aklıma geldi.
Aleyna Tilki´yi dinledim desem yalan olur. Zaten pop müzikle aram iyi değildir. Bana göre bir şeyler ifade eden parçaları dinlemişimdir. Pop müzikte ölçü yok, kafiye yok. Söyleyenler düz yazı gibi birbiri peşine sıralanmış cümleleri nasıl ezberliyorlar, şaşıyorum.
Bir gün sınıfta musiki konusu geçince pop müzikle ilgili yukarıdaki tespitlerimi söyledim ve ?Geçen yaz Bafra gezisi sırasında bir lokantada yemek yerken televizyonda bir kadın güya şarkı söylüyordu. Durmadan ´Sen olsan bari´ diyor başka da bir şey demiyordu? deyince, neredeyse öğrencilerin tamamı, ?Hocam, o Aleyna Tilki? dediler.
Çok cahil kalmışım diye hayıflandım! Daha dünkü yeni yetmelerin bildiği şeyi ben bilmiyorum.
Aleyna Tilki´nin, daha çocuk denecek yaşta sahneye çıkarılması eleştiri konusu olmuştu. Sosyal Bilimciler ve çocuk psikolojisi uzmanları bunu yanlış buluyorlardı. Buna rağmen Aleyna sahneye çıkmaya devam ediyordu. Ben de adını o sıralar duymuştum ama simasını tanımıyordum.
Geçen Aralık ayında Aleyna bir kere daha sahneye çıktı. Bu sefer şarkı söylemek için değil, ödülünü almak için. Hürriyet okurları onu ´Yılın en iyi pop kadın´ı seçmişlerdi. Ödül töreni bazı televizyonların haber proğramlarına da konu oldu. Aleyna, ödül töreninde bir konuşma yaptı. Neredeyse bu konuşma şarkıları ve sahne kıyafetleri kadar konuşuldu. Konuşmayı beğenenler olduğu gibi çoğu kimse ?Ne demek istediğini anlamadık? dediler. Merak ettim ve konuşmayı internetten ben de dinledim. Aleyna şöyle demiş:
?Ama aslında ben hiç çocuk olmadım. Çocuk olmak istediğimde, pembe giymek istediğimde kendime o karakteri yarattım. Ve kendimden kaçmak istediğimde sokağa çıktım. O pespembe Aleyna Tilki oldum ve yaşıtlarım gibi saçmalayabildim. Ve bu yüzden bu kariyerime her şeyimi borçluyum. Ancak şu an yavaş yavaş dünyanın her tarafında hissettiğim hücrelerime kadar hissettiğim o zulmü de gerçek mutluluğu da gösterme zamanı geldi.?
Konuşmayı dinleyince ben de kendi kendime ?Bu kız ne demek istedi acaba?? dedim. İşte Aleyna´nın konuşması üzerine yapılan yorumlardan bazıları:
*Sonunu hiç iyi görmüyorum. Saftirik. (phi fenomen)
*Mental olarak sağlıksız olduğunu belli eden konuşma.
*Eskiden bilerek saçmaladığını düşünüyordum. Bu konuşmadan sonra anladım ki bu çocukta
ciddi psikolojik sıkıntılar var. Çok talihsiz bir konuşma (bir ana)
*Bu kızın sözlerinden çıkartabildiğim tek şey şöhretle beraber kafa da gitmiş iyice. (gelsene bi)
*Bu kız ağır psikolojik alarm veriyor, dikkat edilmezse gidici. (xxx)
Bunlar ciddi sitelerdeki uzmanların görüşleri değil, çoğunlukla gençlerin ve uçuk görüşlülerin uğradığı Ekşi Sözlük´teki yorumlar. Onlar Aleyna´yı beğenmediyse acaba beğenenler kimler?
Hürriyet okurlarının seçtiği Aleyna, daha 17 yaşındayken ?Keşke herkes çıplak gezse? diyen Aleyna´dır. (Mynet Haber, 14.9.2017). O Aleyna ki, Ankara´da bir konser veriyor. Milliyet konuyu ?Aleyna Tilki başkentlileri coşturdu? başlığı ile haber yapıyor. (02.12.2018). Aleyna´nın konserde giydiği kıyafet çok ilginç. Göbek bölgesinin 20 cm eninde açık olmasını bir tarafa bırakıyorum, vücudunun alt bölgesine giydiği taytın görüntüsünü ben burada tarif edemeyeceğim. Yine konserlerinden birinde kısacık şort- pantolonla seyircilerin huzuruna çıktığı görüntüleri de var.
İşte gazete okurlarının seçtiği ve ´yılın enleri´ arasında gösterdiği kadın bu.
Selim Bey´in sık kullandığı bir söz var; ?Her kumaşın bir alıcısı bulunur.? Bu kadar tanındığına, bu kadar süre sahnede kaldığına ve de seçildiğine göre elbet Aleyna´nın şarkılarını beğenenler de var. Herkesin tercihi kendine. Atalarımız ?Her koyun kendi bacağından asılır? demişler.
Bu da toplumumuzun bir bölümünün gerçeği!..