Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Selim EROĞLU


AMAZON HANIMELİ BUTİK ÇİKOLATA

AMAZON HANIMELİ BUTİK ÇİKOLATA


    Uzun zamandır böyle bir faaliyet olduğunu duyuyordum. Basında az da olsa haberleri çıkıyordu. İlçemizde yeni bir iş kolu doğuyordu.
    Bir gün beni aradılar. Hasbelkader Terme'nin tanıtımını yapan birisi olarak çalışmalarını yakından görmemi  istediler.
    Söz verdim, bir gün gelirim diye.
    Samsun'dan köye geçerken randevusuz uğradım.
    Beni ve yanında bulunan refikim  dayıoğlu Fahrettin'i, bu işin başında bulunan Usta Öğretici Ayşe Yılmaz ve  kursiyer Nagehan Çetin karşıladı. Her ikisini de Halk Eğitim yıllarından tanıyordum.
    Yaptıkları çalışmalar hakkında etraflıca bilgi verdiler. İmal ettikleri ,  hepsi birbirinden lezzetli çikolatalardan ikram ettiler. İmalathaneyi ve teşhir salonunu gezdirdiler.
    Termeli yetkililer ve etkililer bir araya gelmişler. ''Terme'de, Termeli bayanlara yönelik ne yapabiliriz'' diye düşünmüşler. Adına '' butik çikolata imalatı'' adını verdikleri  yeni bir sektörü canlandırmayı  planlamışlar. İlk önce istekli bayanlar kursa tabi tutulmuş.  Bu işin eğitimini almışlar. On-on beş  kadar bayan  eğitim aldıktan sonra butik çikolata imalatına başlamış.
    İlk önce bir adımız, bir markamız olsun demişler. Adına '' AMAZON HANIMELİ BUTİK ÇİKOLATA ''demişler. Amazon figürlü bir de amblem oluşturmuşlar.
    ''Meyve marmelatları ile değişik aromalarda, damak tadınıza hitap edecek farklı çikolatalar üretiyoruz'' diyorlar. '' Terme'nin yeni sembolü  Amazon Hanımeli Butik Çikolata'' diye de ilave ediyorlar.
    Neler mi üretiyorlar?
    Kavunlu, tahin pekmezli, nane-limonlu, erikli, karadutlu, franboğazlı, bademli, susamlı, fındıklı, kayısı, tarçınlı, portakallı, zencefilli, şeftalili, mahlepli, trabzon hurmalı, cevizli… butik çikolata üretiyorlar.
    Soğancı Park, imalathane ve teşhir için yer tahsis etmiş. Özellikle Terme TSO Başkanı  Ahmet Ekmekçi maddi ve manevi çok büyük destek vermiş. Hamarat bayanlar destek veren, emeği geçen herkese müteşekkirler.
    Müteşebbis bayanları  çok hevesli ve heyecanlı gördüm.  Harıl harıl çalışıyorlar. Üretmeye ve ayaklarının üzerinde durmaya çaba sarf ediyorlar. Üreten Türkiye'nin üreten Termeli bayanları olmak istiyorlar. Üretiyorlar da.
    Yalnız, ürettiklerini tanıtamamaktan, pazarlayamamaktan , satamamaktan ve sermayelerinin olmayışından yakındılar.
    Ekonominin herkesçe bilinen evrensel kuralları vardır. Emeğinin karşılığını alacaksın.  Para kazanacaksın. Kar etmeyen hiçbir sektör ayakta kalamaz. Beyhude çalışan çabuk yorulur.
    Çalışan bayanlar emeklerinin karşılığını alsınlar ki  yeni sektör ayakta durabilsin. Gelişme göstersin, yeni yeni insanlara istihdam imkanı doğsun.
    Müteşebbis bayanlar: '' Bir proje sunduk. Bize destek sözü verildi. Projemizin kabul görüp gerekli desteğin sağlanmasını en kısa zamanda bekliyoruz'' diyorlar.
    Ürünlerin tanıtılması, bilinmesi, pazarlanması, ekonomiye kazandırılması ve tatminkar gelir getirmesi   gerekiyor. Yeni markalaşma yolunda emin adımlarla ilerlenmesi gerekiyor.
    İlçemiz ,  Karadeniz'in tam ortasında. Çok güzel dinlenme tesislerimiz var. Her uğrayan bir paket Amazon  Hanımeli Butik Çikolata alsa  iş amacına ulaşmış olur. ''Beş kilo pirinç-bir paket çikolata.'' Neden olmasın.
    Bu, tek başına olacak bir iş değil. Bir ekip işi. Tüm yetkililer ve etkililer devreye girmeli.  Herkes üzerine düşeni yapmalı.
    Terme'de bütün altyapı mevcut. Fındık var, süt var, her türlü meyve-sebze var. İstekliler var, işgücü var. Üretim de var. Geriye kalıyor tanıtım, pazarlama ve para kazanma. Para kazanılan her iş büyür, gelişir.
    Para kazanılmayan her iş ölü doğmaya mahkumdur.
    Amazon Hanımeli Butik Çikolata üreticisi hamarat bayanlar ilgi bekliyorlar, destek bekliyorlar.
    ''Üretmek bizden, sahip çıkmak sizden olsun'' diyorlar.
    Her şeyi zaman gösterecek.
    Tüm Terme'ye hayırlı olsun.
    Yolları açık olsun.