Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Anadolu Mektebi

Anadolu Mektebi


Ramazanı Samsun’da geçiriyorum. Kadir Gecesi arifesi 27 Nisan Çarşamba günü Selim Eroğlu’nun, “Panelimiz 13.30’da başlayacaktır” notunu telefonda gördüğümde saat 13.05 olmuştu. Halbuki normalde panel 14.00’te başlayacaktı ve rahatlıkla yetişebilirdim. Lâkin şimdi durum zora girmişti. “Panelin yarısında yetişsem de gitmeliyim” dedim ve yola çıktım.

Tülay Başaran Anadolu Lisesi’nin kapısından içeri girdiğimde saat 13.50 olmuştu. Bir kız öğrenci beni üst kattaki salona kadar götürdü. Selim Bey, mikrofon elinde konuşuyordu ve sahnede koltuklarına oturmuş altı öğrenci vardı. Ben boş bulduğum bir sıraya oturdum. Kısa süre sonra Selim Bey beni gördü ve ön sıraya okul müdürünün yanına oturttu.

Panel konusunun, Yazar Mustafa Kutlu’yu tanıtma olduğunu biliyordum. Seçilen isim hoşuma gitti; ‘Anadolu Mektebi.’ Bu iki kelimeyi okuyunca, kendime ait bir yerde olduğumu hissettim.

Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir proje başlatmış. Bu yılın konusu Mustafa Kutlu. Bütün yurtta aynı konu işlenecek. Proje gönüllülük esasına dayanıyor. Kimse projede yer almak ve yazarın kitaplarını okumak zorunda değil. Böyle olunca belki de daha çok katılım sağlanabilir.

Selim Bey, “Bizim okulda projeyi ben üstlendim” dedi.

Öğrenciler, yazarın kitaplarını okuyacak ve sonra da tanıtacakmış. Ben de 13 sene önce Mustafa Kutlu’nun ‘Tahir Sami Beyin Özel Hayatı’ isimli romanını Selim Bey’den akmış, okumuş ve beğenmiştim.

Yazarın adını çok duymuş ama başka eserini okumamıştım. Panel sonunda bazı kitaplarının da adını öğrenmiş oldum. En çok ilgimi çeken de ‘Chef’ isimli kitap oldu. Milli değerlere önem veren bir yazarın, eserine böyle yabancı bir isim vermesi, hele de aynen yazıldığı gibi kullanması dikkatimi çekti. Ancak, “Yazarın herhalde bir bildiği vardır. Okumadan yorum yapmak doğru olmaz” dedim.

Panelde yazarın birkaç kitabının adını duymuştum. Eve gelip internete girince şaşırdım. Meğer Mustafa Kutlu’nun ne çok eseri varmış. Hepsi de okumaya değer olmalı.

Sahnedeki altı öğrenci sıra ile okuduğu kitabı tanıtıyor. Selim Bey de panelin yöneticisi olarak bir değerlendirme yapıyor ve arada salondaki öğrencilere görüşlerini soruyordu.

Kutlu’nun ‘köyden şehre göçün oluşturduğu sorunlar’ı anlattığı eser tanıtılırken konu ‘aile bağları’na geldi. Dinleyicilerden, Selim Bey’in tanıtımı ile adının Selinay Ünlü olduğunu öğrendiğim bir kız öğrenci katkı yapmak istediğini bildirdi. Sahnenin önüne kadar geldi. “Benim babam gemide çalışıyor. Kendisini ayda bir kere, bazen daha uzun aralıklarla görebiliyorum. Her ne olursa olsun ben aile bağlarının güçlü tutulmasını öneriyorum” dedi. Bu konuşma salondan alkış aldı.

“Öğrenmenin yaşı yoktur” diyenler doğru söylemişler. Emekli bir öğretmen olduğum halde ben de panelden bir şeyler öğrenmiş olarak ayrıldım.

Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE sorumlusu Osman Fidan Bey de salondaydı ve paneli ilgiyle takip ediyordu. Panelden sonra, ikisi kız olmak üzere 10C sınıfından üç öğrenci yanımıza gelerek bizi iftara davet etti. Günümüz gençliğinin manevi değerlere sahip olduğunu görmek beni mutlu etti. Teklifi memnuniyetle kabul ettim.

İftardan önce Subaşı’nda yeni düzenlenmiş olan tarihî Taşhan’da yerimizi almıştık. Selim Bey’in yanı sıra AR-GE Sorumlusu Osman Bey ve iftarın maddi yönüne katkı veren iş adamı Metin Demir de oradaydı. Gündüze göre hava hayli soğumuştu ama ortamın sıcaklığı bizi ısıtmaya yetiyordu. Gençlerle birlikte bir dini görevi yerine getirmek de beni ayrıca mutlu etmişti.

İftar sofrasını sosyal medyada paylaşmış olmama eleştiri gelebilir. Ben o görüntüyü, “Marifet iltifata tabidir” özlü sözü gereği paylaştım. Öğrenciler bu anlamlı faaliyetlerinin takdir edildiğini bilsinler istedim. Zaten fotoğraf çekildiği sırada sofrada salata ve pide dışında yemek yoktu.

AR-GE sorumlusu Osman Bey de sonraki gün panelle ilgili görüşlerini sosyal medyada paylaşmış. Nezaket gösterip bazı öğrencilerin kıyafetlerine değinmeden, gayretleri ve verimli çalışmalarından dolayı öğrencileri tebrik etmiş.

Faaliyetin gönüllü destekçisi meslektaşım Selim Eroğlu’nu ve gayretlerinden dolayı öğrencileri tebrik ediyor, iftar davetlerinin makbul ve hayırlara vesile olmasını diliyorum.