Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Anlamıyorum


1.Yanlış yere park eden araca ceza yazmak varken neden araç otoparka çekiliyor, anlamıyorum! Bir de otopark ücreti alınıyor. Ve de çekilirken araç hasar görüyor. Sahibi, aracının nereye çekildiğini bulmak için akla karayı seçiyor.
Madem bir geçişi engelliyor, madem çekeceksin, yanlış park ettiği yerden al, kurallara uygun bir park yerine bırak, cezanı da kes.

2. ?İnsanlara yardım etmek? amacıyla kurulan vakıfların yardım toplamasını anlayamıyorum. Adı ´dernek´ olsa bir diyeceğim yok. Vakıf kurumunu biz mi yanlış biliyoruz, yoksa bunlar mı vakıf değil. Ama senin adın ´vakıf´. Sen bir vakıfsın ve vakfedilen akar ile insanlara veya hayvanlara yardım etmekle yükümlüsün.


Ne gibi mi?
?Ben şu 4 dönümlük fındık bahçemi öğrencilerin ilim tahsili için vakfettim.?
Ey vakıf yöneticisi! Sen şimdi bu bahçenin fındığını toplayacak ve masrafı çıktıktan sonra gelirini ilim tahsil eden öğrenciler için harcayacaksın. Vakfiyede böyle yazıyor. Bu vakıf bunun için kurulmuş.
Eğer bir vakfın böyle bir vakfiyesi yoksa ona nasıl vakıf diyeceğiz? Adını değiştir, ´dernek´ yap, olsun bitsin.
Özellikle resmi kurumlar adına kurulmuş vakıfları anlayamıyorum. Çünkü yardım yapmak yerine hep yardım topluyorlar!..

3.Araç Tescil / Trafik Belgesi harcı: Araçların ´Trafik Belgesi´ kartında ´Araç muayene hanesi´ dolunca, belgeyi ilk defa alıyormuş gibi devletin ücret istemesini anlamıyorum.
Alım satımlarda, kaybolduğunda belgenin yenilenmesi için ücret alınmasına amenna. Ve lâkin belgedeki ´Araç Muayene Sütunu´ dolunca muayene sonucunu yazmak için yeni kart istiyorlar. Bu yenileme sırasında da aynı miktar harcın istenmesini anlayamıyorum. Muayene sütunu doldu ise neden yeni Trafik Belgesi istiyorsun? Muayeneyi yaptırdığıma dair elimde mühürlü tasdikli bir belgem var. Sadece kart ücretini alsa sözüm yok. Lakin 1.00 TL´ye alabileceğin kart 100.00 TL´nin üzerinde. Maksat ne? Belgeyi kaybetmedim, suya düşürmedim, yırtmadım, yeni araç almadım. Neden bu kadar yüksek oranda harç ödemeliyim?
Sadece kart ücreti ve birkaç lira vergi al, olsun bitsin.

4. Aracımın çıkışını engelleyecek şekilde park eden şahsa, ?Arkadaş! Aracımın önüne park etmişsin, çıkamadım. Aracını buraya bırakırken, şu aracın buradan nasıl çıkacağını hiç düşünmedin mi? Gecenin şu yarısında bir hastam olsa buradan çıkamayacağımı hiç akıl etmedin mi? Böyle bir durumda benim arabamın olmasının ne manası var?? diye farklı zamanlarda tam üç defa söylediğim halde, aynı saygısızlığı dördüncü defa yapan adamın hangi akılla yaşadığını anlayamıyorum. Böyle kimselerin niye araba kullandıklarını ve böyle kimselere niçin araba verildiğini de anlamıyorum!

5.Koca koca(!) adamların, Terme gibi hemen herkesin birbirini tanıdığı bir ilçede, statlarda hakemlere ve rakip takım oyuncularına bağrı açılmadık küfürler etmesini anlayamıyorum!
Bunları anlayamadığım için, anlayışsız olan ben miyim acaba?
Bu konularda birinin beni aydınlatmasını bekliyorum.
İyi haftalar.