Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


ARENA


Artık her tarafımız arena oldu. Ortalık arenadan geçilmiyor. Ağzını açan ?arena? diyor. Geçenlerde bir öğretmen arkadaş da kullandı bu kelimeyi. ?O düğün arenada, daa!? dedi.
Nedir bu arena? Birden bire nereden çıktı?
İstanbul´da kaç yıldan beri var, demeyin. Orada bir Türk Telekom Arena olduğunu ben de biliyorum. Ama onun mazisi de 10 yılı geçmez. 10 yıl önce ülkemizde hiç olmayan arena, ne oldu da birden bire ülkenin her tarafına yayıldı?
Bu konu yaklaşık iki yıl önce beni meşgul etmeye başladı. Televizyonlarda gezinirken bir habere rastladım. Canlı yayının bitiminde sunucu, ?MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 1 Kasım seçim beyannamesini açıkladı. Proğram Ankara Arena´da gerçekleşti? dedi.
Şaşırdım. İstanbul´da arena vardı. Yeni yapılan statlara arena denilmesi adet haline gelmişti. Ankara´da ise son yıllarda yapılmış ve hizmete açılmış bir stat hatırlamıyordum. Acaba hangi stada arena diyorlardı? Araştırdım; meğer bir stat değil, bir kapalı spor salonu ismi imiş.
Salon, Altındağ ilçesi Doğanbey Mahallesi´nde bulunuyor. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için yapılmış ve 2010 yılında hizmete açılmış. Salona ´Ankara Arena Spor Salonu´ adını vermişler. Vikipedi Ansiklopedi salonu tanıtırken ?Ankara Spor Salonu? demiş. Ancak salonun dış cephesinde çok büyük harflerle ?Ankara Arena Spor Salonu? yazısı görülüyor.
Arena, eski Roma´da gladyatörlerin dövüştüğü, esirlerin aslanlarla dövüştürüldüğü yere deniyordu. Bugün Batıda statlara arena deniyor. Öyleyse ´Spor Salonu´ ifadesi varken bir de ´arena´ demeye ne gerek var? Arena, spor için kullanılan mekanlar olduğuna göre aynı anlama gelen kelimeleri peş peşe sıralamanın ne anlamı var? Yoksa arenanın spor sahaları, spor salonları dışında başka anlamları mı var? Bir statla, bir kapalı salonla beraber kullanıldığında ne anlama geliyor?
BJK´ın, yıkılan stadının yerine yapılacak yeni stada ´arena´ adını vermek istiyorlardı, verdiler de. İyi de bizim arena ile ne bağımız var?
Kaldı ki bu stadın adı son olarak İnönü idi. Bizim çocukluğumuzda ise Mithatpaşa Stadıydı, Dolmabahçe Stadıydı. Şimdi niye Dolmabahçe Stadı olmasın? Arena deyince Batılılar başımıza taç mı takacak? Biz niye kendimiz olamıyoruz?
Bugün pek çok ülkede statlara arena adı veriliyor. Varsın onlar statlarına arena desinler. Biz her konuda onları taklit etmek zorunda değiliz. Sonra arena pek de iyi şeyleri çağrıştırmıyor. Tarihteki işlevine bakınca biraz da vahşeti çağrıştırıyor. Zaten bizim hiç arenamız olmamıştır.
Ben bu kelimenin bir fantezi olarak kullanıldığını, gösteriş amacı taşıdığını, biraz da batıya özenmek olduğunu düşünüyorum. ?Beşiktaş Arena?, yahut ?Ankara Arena Spor Salonu?ndaki arena başka bir anlama geliyorsa bunu da bilmek isterim. Eğer bundan böyle stat ismi yerine ´arena´ denilecekse bunu da bilelim!
Son yıllarda spor camiasında bir arena hastalığı başladı ve bir salgın halini alıp pek çok şehre yayıldı. Arena salgını bildiğim kadarıyla önce İstanbul´da başladı. (Batı kaynaklı modalar zaten ülkeye oradan girmez mi?) Sonra Ankara´da görüldü. Bilmiyorum, başka şehirlere de yayıldı mı? Buralara hele de değerlerini kısmen de olsa koruyabilmiş bölgemiz olan Karadeniz´e gelmesini istemem.
Trabzon Akyazı´ya yeni bir stat yapıldı. Oraya da ´arena´ hastalığı bulaşacak diye çok korkmuştum ama şükür ki Trabzon, güçlü bünyesiyle bu salgına yakalanmadan kendini sağlama aldı. Yeni stada şunun ismi verilecek, bunun ismi verilecek diye basında yazıldı, söylendi. Hiç olmayacak bir isim verecekler diye hep endişe içindeydim. Ama ?Şenol Güneş Stadı? ismi bize rahat bir nefes aldırdı.
En doğrusu bu muydu, bilemem ama en azından istenmeyen isimlerin konulmasından kurtulmuş olduk. TRT Spor´da bir yorumcu, sanırım Giray Bulak olacak, ?Şenol Güneş adı uygundur. Ama Trabzonspor´a ilk şampiyonlukları kazandıran Ahmet Suat Özyazıcı da olabilirdi? dedi. Buna da kimse hayır diyemezdi. Lakin yöneticilerin aklına gelmedi herhalde. Şenol Güneş, futbolda ülkeye Dünya Üçüncülüğü kazandırmış ilk ve tek teknik direktördür ve bu açıdan Trabzon´un gururudur. Trabzon´a yapılan bir stada onun isminin verilmesinden daha doğal ne olabilir?
O proğramda Özkan Sümer´in de adı geçti ama ben uygun bulmuyorum. Çünkü Özkan Sümer´in çok küfürlü bir dili olduğu hep söylenir.
Güzel bir hafta ve öğretmenler ve öğrencilere iyi tatiller dileğiyle.