Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Artık yazmalı


Bu okula ilk geldiğim yıl, bir yazımda eski Terme Lisesi´nden başlayarak Fatih Anadolu Lisesi´ne de değinmiştim. Şimdi bir kere daha Fatih Anadolu Lisesi´ni yazmak gerekli oldu.

03.09.2018 tarihinde yapılan Öğretmenler Kurulunda gündeme gelen bir konu beni rahatsız etti. İdarecilerimizden biri, ?Bazı velilerde okulumuz hakkında olumsuz bir kanaat var. Bu okulun öğrencileri çok kavga ediyormuş. Bunu nereden çıkarıyorlar, anlamıyorum? dedi.

Ben Fatih Anadolu Lisesi´ne geleli üç yıl oldu. Bu sene dördüncü yılım. Bu süre içinde kayda değer bir öğrenci kavgasına şahit olmadım. Diğer okullar hakkında konuşmak istemem. Ancak onların öğrencileri ne kadar kavga ediyorsa bizimkiler de en fazla o kadar. Hatta birkaç tartışmayı hariç tutarsak, öğrenci kavgası olmadığını söyleyebilirim.


Öğretmen kadrosu olarak da Fatih Anadolu Lisesi, ilçemizin şanslı okullarından biridir. Özellikle öğretmenler odasındaki neşe, öğretmenler arasındaki uyum ve hoşgörü takdire değer.


Öğretmenler odasında oturuyorsunuz. Tam, ?Gidip kendime bir çay alayım? dediğiniz anda, yenilerden Burak Köprülü´yü elinde çay tepsisi ile kapıdan girerken görebilirsiniz.


Canınız kahve mi çekti?


Bir şey yapmanıza gerek yok. O, sanki içinizden geçenleri okuyor ve ?Kimler kahve istiyor?? diye anons yapıyor. Siz yine içinizden, ?Üç kişi parmak kaldırdı. Herhalde bana kahve düşmez? diyorsunuz ama yanılıyorsunuz. Kahve isteyenlerin sayısı 5 olsa da, 10 olsa da fark etmiyor. Az sonra İngilizce Öğretmeni Elif Güneş, istekli sayısı kadar kahve fincanı ile karşınızda.


Güneş olan Elif öyle de Gökoğlu Elif geride mi kaldı? Yeri gelince o da kahve ikramında geri durmaz.


Önceki yıllarda öğretmenlere çay getirme görevini İngilizce Öğretmeni Esra Akan yapıyordu. Yeni gelen gençler bu görevi (!) onun elinden aldılar.


EA deyince orada durmalı. Onu nasıl anlatacağımı, hangi kelimelerle tanıtacağımı bilemiyorum. Onun öyle ufak yapılı olduğuna bakmayın. O varsa öğretmenler odasında karamsarlık yoktur. Bir hareket yapar, bir şeyler söyler ve ortamı hareketlendirir. ?Bana böyle dedi ama acaba başka bir şey mi kast etti?? diye endişelenmeyin. Çünkü dilinde ne varsa kalbinde de odur.


Bu yazıda adı geçmemiş olsa da okuldaki öğretmenlerin hepsi ayrı bir değerdir. Her birinin özelliklerini saymaya kalksam bu sütunlar yeterli olmaz. Umarım sonraki haftalarda onlara da yer verme imkânı bulurum.


Bu okulu farklı kılan konulardan biri de öğretmenler arası ikramdır. İlk teneffüsün 20 dakika olmasından da istifade ile bir bakmışsınız, öğretmenlerden biri kahvaltı vermiş. Bazen bir öğretmen öğle yemeğini karşılamış. Bazen de birkaç öğretmen işbirliği içinde bu görevi yerine getirmiş.


Birisi lahana sarması getiriyorsa diğeri, ?baklavalar da benden? der. Birisi ?yarın öğle yemeğinde kuru fasulyeye hazır olun? demişse, bir diğeri ?Pirinç pilavı ve ayranı da hazır bilin? demiştir. ?Yemek yiyerek mi eğitim yapıyorsunuz?? diyeceklere cevabımdır; topluca yenen yemekler, kaynaşmaya vesile olmakta, dayanışmayı ve öğretmenin verimini artırmaktadır. Kaldı ki ikramlar öğretmenlerden gelmese de herkes bir öğle yemeği yemiyor mu?


Aslında söze Okul Müdürü Mehmet Türkan´dan başlamalıydım ama böyle denk geldi.


İki sene önce emeklilik için dilekçemi vermiştim ve onayım da gelmişti. Ancak okula Mehmet Türkan´ın müdür olarak atandığını duyunca ?Madem öyle, bir sene daha görev yapayım? diyerek, emeklilik onayını iptal ettirmiştim.

Mehmet Bey, İmam Hatip Lisesi Müdür Başyardımcısı´ydı. İHL Tellioğlu Salonunda yapılan toplantılar ve seminerler sırasında onu tanımıştım. Herkese karşı nazik ve hoşgörülü bir yapısı vardı. Ayrıca Terme Bilgi Gazetesi´nin yazı ailesinde de yer alıyordu. Görev yaptığımız iki yıl süresince onun hakkındaki olumlu düşüncelerimde yanılmadığımı gördüm.

Müdür Yardımcısı Abdullah Var, bu okulun demirbaşı. Bir ara komşu okul Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesine gitse de kısa süre sonra tekrar yuvaya döndü. O da herkesle uyumlu geçinen ve konusuna vakıf bir idareci arkadaşımız.

Onun varlığı, beni rahatlatıyor. Kırıcı olmadan herkese görevlerini hatırlatıyor. Sen de insan isen, bu iyi niyeti suistimal edemezsin ve görevini yaparsın.

Bu okul hakkında olumsuz görüş sahibi olanlara sesleniyorum. Terme´nin bu en eski lisesine geliniz. Öğretmenlerle tanışınız ve kararınızı ondan sonra veriniz.