Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


ASIMIN NESLİ VE TERME


Halk Eğitim´den müdürüm Mustafa BAŞ´ın mahdumunun velime merasimi için Terme´de bulunuyordum.

Önceden ahbaplığım olan bir kitapçı arkadaşıma uğradım. İşyerinde ayaküstü hasbıhal ederken gözüm kitaplara ilişti. Hemen tezgahın üstünde üst üste yığılmış Mustafa ARMAĞAN´ın ? Asımın Nesli ? adlı kitabını gördüm. Daha yeni piyasaya çıkmış, böyle güncel bir eserin ilçemizin bir kitapçısında bol miktarda bulunması dikkatimi çekti. İster istemez sebebini sordum. Kitapçı arkadaşım da : ?Gelecek hafta konferans vermek ve kitaplarını imzalamak üzere Mustafa ARMAĞAN Terme´ye gelecek. Konferanstan sonra kitaplarını imzalayacak. Biz de karınca kadarınca katkımız olsun diye yazarımızın piyasaya yeni çıkan ? Asımın Nesli ? adlı kitabını getirdik. Herkes okusun diye fiyatını da gayet makul tuttuk. Sadece 5 TL´ye veriyoruz. ? dedi.

Mustafa ARMAĞAN, son zamanların en tanınmış tarih yazarlarından. Genellik yakın tarih üzerine bilinmeyenleri yazıyor. Televizyonlarda programlar yapıyor. Yakın tarih alanında sayısız önemli eserleri var. Derin Tarih adlı bir dergi de çıkarıyor. Kutül-Amare zaferini gündemimize taşıyan tarihçi olarak biliniyor. Çok sayıda yazısını okudum. Birçok konuşmasını dinledim. Şahsım adına yazarlığını hatipliğinden daha başarı buluyorum.

Böyle popüler bir yazarın ilçemize davet edilmiş olmasına sevindim. Sebep olanlardan Allah razı olsun.

Yazar, hafta içinde ilçemize gelmiş ? Asımın Nesli ? konulu konferans vermiş. Salon tamamen doluymuş. Okullarımızı ziyaret etmiş. Kitaplarını imzalamış. Okuyucularıyla sohbet etmiş. Gazetemiz Bilgi´nin yazdığına göre yazarın ? Asımın Nesli ? adlı kitabı bu vesileyle 500 adet satılmış.

Kısa bir zamanda bir kitap için 500 rakamı çok önemlidir. Hele bu kitap hasretini çektiğimiz ? Asımın Nesli ? ise. Bu, Terme için memnuniyet verici bir durum.

Umuyorum yazar ilçemizden ziyadesiyle memnun ayrılmıştır.

Yeni bir nesil yetişiyor/yetiştiriliyor. Bu nesil, tâ Mehmet Akif´ten beri hasretini çektiğimiz Asımın nesli.

Kimdir Asımın nesli ?

Bunun en güzel cevabını isim babası olan Mehmet Akif veriyor.

?Asımın nesli diyordum ya, nesilmiş gerçek ;

İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek. ?

Bu beyit meşhur Çanakkale Şehitleri adlı şiirde geçiyor.

İşte namusunu çiğnetmeyen ve çiğnetmeyecek olan nesil, Asımın nesli.

Namuslu olanlar, namusunu çiğnetmezler.

Namustan haberi olmayanların çiğnetmeme gibi bir dertleri de olmaz.

Namus; inançlı, imanlı, ahlaklı, faziletli, vatanını, milletini, bayrağını, mukaddesatını? sevenlerde olur. Asımın nesli bu değerlere sahip çıkan nesildir. Şana şöhrete, paraya pula teslim olmayan nesildir. Nokta kadar menfaat için virgül kadar eğilmeyen nesildir.

İşte bu hasletlerle donatılmış bir gençliğin özelliklerinin anlatıldığı ? Asımın Nesli ? adlı eserin ilk etapta 500 adet satılması bizleri ziyadesiyle sevindirmeli. Bunun devamı gelecektir diye düşünüyorum.

Bu tablonun oluşmasında şüphesiz basiretli öğretmenlerimizin katkısı büyüktür. Hiçbir şey kendiliğinden olmaz. Başta öğretmen arkadaşları ve bütün emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Bunun devamı gelmeli.

Artık bir yerin gelişmişliği yol, su, elektrik ile ölçülmüyor. Yetişmiş kaliteli insan gücüyle ölçülüyor. Bu da eğitimle olur. Asımın neslinin ihyâsıyla olur.

Bir büyüğümüzün dediği gibi : ?Geleceğimizin inşası kötülerin imhasıyla değil, iyilerin ihyâsıyla mümkün olacaktır. ?

Ne mutlu geleceği inşa edenlere.