Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Zeki ORDU


ATİNA VE FETİH 1453

ATİNA VE FETİH 1453


 Yaklaşık 2004 senesinden beri muhtelif gazetelerde yazılar yazdım. Yazılarımın konusu içinde; din, politika ve sporun olmamasına dikkat ettim. Kaleme aldığım iki bin dört yüzden fazla olan yazılarım arasında bu üç konunun toplamı bir elin parmaklarını geçmez.
Ancak Arabistan'da “oynanamayan” maç sadece iki takımı değil, bütün ülkeyi ilgilendirir oldu. Suudlu yöneticiler kuralları yerine getirdi diye söylenmedik laf kalmadı.
Çokbilmiş iki yönetici tam müsabaka öncesi “protokolde” olmayan bir şey daha uydurmazlar mı? Hem de öyle bir konu ki gel de itiraz et. Ancak bu saha kendi ülkelerinin sınırları dâhilinde ve ne vergi mükellefiyetleri, ne seçme ne de seçilme hakları var. Yani kendi başına bir ülke.
Bu durum ülkede olsa yer yerinden oynar. Ancak başka bir ülke olunca bu kargaşa nasıl bizim ülkeye sirayet eder diye düşünülmüş; düşünmeyi bilmiyorlarsa planlanmış ki çok ses getirecek olması hesaplanmış. Öyle ya posterlere, özlü sözlere kim karşı gelebilir?
Tamam Suudlar buna karşı. Peki bize ne bundan?
Suuudlar gibi bizim ülkede düşünenler kimler?
Hayda!..
Sonra ülkeye dön ve “Bizim dediğimiz gibi oynatmadıkları için sahadan çekildik” denilsin. Kısaca kuralı ihlal ettik ve “kovulduk” demiyorlar.
Sizce Ali Koç ile Dursun Özbek bu kuralı bilmiyor mu)
Bal gibi biliyor. 
Kurallar dahilinde yapılsa müsabaka ne olur?
İki takımdan biri kupayı kendi müzesine götürür.
Bunun bir faydası var mı?
Durumdan vazife çıkaran Ali Koç ile  Dursun Özbek bile bile hata yaptılar ve suçu da Suuudlu yöneticilere attılar.
Kimse inandı mı?
Kendileri bile inanmıyorlardı. Alenen ülkeyi dünya kamuoyu önünde küçük düşürdüler. Peki bu adamlar “ Gaflet, dalalet ve hatta …” neyse ona benzer bir vaziyet sergilemediler mi? Bir ülke içinde kendi ülkesini küçük düşürücü işi ancak kim yapar bilinmez.
Ziya Paşa; 
“En ummadığın keşf eder esrâr-ı derûnun,
Sen herkesi kör, âlemi sersem mi sanırsın?
Ali Koç ile Dursun Özbek anlasın diye onu “Kurbacaya” tercüme edersek
En ummadığın senin içyüzünü keşfeder,
Sen herkesi kör, halkı sersem mi sanıyorsun? şeklinde bir mânâ ihtiva eder.
 Ali Koç ile Dursun Özbek'i üzerlerinde “FETİH 1453” yazan bir forma takımlarını ile Atina stadyumunda bir maç yaptırsınlar.
 Bu arada Ali Koç”un Yunan ve Rum takımlarıyla yapılan maça Türk bayrakları çıkmasına izin vermediğimizi de biliyoruz. Ülke basını ise “gıkk” diyemdi.
 Gidi …askerleri sizi…